Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Most, hogy a Vatikán elfogadja...

Most, hogy a Vatikán elfogadja az evolúciót, ellenben tudománytalannak és teológiailag sem megfelelőnek minősíti az Értelmes tervezés elméletét, mit gondolnak erről a hívők?

Figyelt kérdés

Nagymamám buzgó katolikus volt, aki egész életében a "Lehet, hogy ő a majomtól származik, de én nem!" felfogást képviselte. Már rég meghalt, az ő véleményét már nem kérdezhetem meg, de azért érdekelne, mit gondolnak minderről a hívők.

[link]

2009. febr. 22. 12:23
1 2 3 4
 11/35 anonim ***** válasza:
21%

Kis buta, nincs itt semmilyen fanatikus. Vagy ragaszkodnak a bibliai TANÍTÁSHOZ MEGALKUVÁS NÉLKÜL, vagy nem. A Biblia nézete is ez: "aki tanítási művészetét tekintve szilárdan tartja magát a megbízható szóhoz, hogy arra is képes legyen, hogy buzdítson az egészséges tanítással, és arra is, hogy megfeddje az ellentmondókat." Titusz 1:9

Miért is, hogy kellene tekinteni a Bibliára ? Akár a teremtés, akár az evolúció témakörét vetve fel?

"Igen, ezért van az, hogy szüntelenül hálát is adunk az Istennek, mert amikor az Isten szavát kaptátok, melyet tőlünk hallottatok, nem emberek szavaként fogadtátok el, hanem pontosan akként, ami igazából, Isten szavaként, amely munkálkodik is bennetek, hívőkben." 1 Tessz 2:13

Amelyik pap elfogadná az evolúció tanítását, azt le kellene váltani...s ebben semmi fröcsögés nincsen. Vagy kiáll Isten szva mellett, vagy nem. S még így sem úgy jár az ilyen személy, ahogy Jézus bemutatta. Ostorral verte ki a templomból azokat, akik beszennyezték az Isten imádatát az első században.

fanatizmus volt talán? „a te házadhoz való féltő szeretet emészt engem” Zsoltárok 69:10. Egyetlen keresztény sincs ilyen cselekedetre felhatalmazva, mint Jézus volt, de az alapelv jól látható belőle: csak arról van szó, hogy megengedhetetlen Isten igazságainak tanítását az emberi elme hülyeségeivel keverni. Jézus ebben is példát állított a keresztények elé.

2009. febr. 24. 07:29
 12/35 anonim ***** válasza:
47%

07:29! Ne hagyd abba, kérlek!

:DDDDDDD LOL

2009. febr. 24. 10:18
 13/35 A kérdező kommentje:
Igen, pontosan ez érdekelt volna. Viszont ezek után a hívőknek vajon hogyan alakul a viszonya a katolikus egyházzal?
2009. febr. 24. 11:39
 14/35 anonim ***** válasza:
Én nem vagyok róla meggyőződve, hogy a "kis butus" egy katolikus hozzászóló volt.
2009. febr. 24. 11:50
 15/35 anonim ***** válasza:
80%

Én hívő vagyok. Sem az én hitemmel, sem a Vatikán dogmáival nem áll ellentétben és a múltban sem állt ellentétben az evolúció. Nem volt most semmiféle pálfordulás. A VAtikán nagyon óvatosan fogalmaz meg dogmákat (ezek azok a tételek, amelyek "alapszabályai" a katolikus hitnek), jóval kevesebb dolog van dogmában lefektetve, mint azt sokan gondolnák. A Genesist pl. mindíg "képes beszédnek" mondták. (2 fajta teremtés is le van írva a Bibliában, ha szó szerint vennénk, akkor már az első két fejezetben komoly logikai problémák lennének. :) )

Tehát az én hitem szerint sok mindent nem tudunk, sok mindent igyekszünk megismerni, hiszen azért vagyunk a világon. De sem az én hitemmel se a katolicizmussal nem ellenkezik se az evolució, se a fizika bármely ága, még az se, ha kicsi zöld emberkék szállnának le a Marsról. Nagyon keveset tudunk még.

2009. febr. 24. 19:58
 16/35 anonim ***** válasza:
0%

2 fajta teremtés is le van írva a Bibliában, ha szó szerint vennénk, akkor már az első két fejezetben komoly logikai problémák lennének. :) )

Engem érdekelnének, azok "a 'komoly' logikai problémák"

Oszd meg velünk, hátha nem is olyan komoly problémák is azok :-)

2009. febr. 25. 07:29
 17/35 anonim ***** válasza:
63%

én: 19.58 Nem kívánok az ószövetségről itt vitát nyitni, a kérdés a Vatikán és a evolúcióelmélet aza a tudomány volt.

Nekem, mint katolikusnak az ószövetség úgyse jelent sokat és mint hittanon, egyházi iskolában, teológián felnőtt ember az egyik első dolog amit még mint kisgyereknek megtanítottak az az volt, hogy a Bibliából mindenkinek a saját konklúzióit kell levonnia, mindent képletesen kell érteni. (Nagy különbség a katolicizmus és más keresztény vallások között.) Azt hiszem ezért okoz a tudomány fejlődése, új elméletek feltűnése a reformált vallásoknak több elvi problémát mint a katolicizmusnak.

2009. febr. 25. 08:07
 18/35 anonim ***** válasza:
0%
Pedig neked is jelenthetne valamit az Ószövetség, mint ahogy a Biblia erre rávilágít. Semmi ellentmondás nincs a teremtési beszámolóban. Megvizsgáltam magam is. Nyiss erről egy kérdést, s szívesen válaszolok ott, hátha erősíthetem katolikus hitedet.
2009. febr. 25. 19:37
 19/35 A kérdező kommentje:
Igen, valahogy nekem ez nem volt tiszta sohasem, hogy az Istenben való hitet miért értelmezik egyesek a Bibliában való hitként.
2009. febr. 25. 21:21
 20/35 anonim ***** válasza:
70%

19:37!

"Semmi ellentmondás nincs a teremtési beszámolóban"

Akkor itt van ni egy. Bár nem közvetlenül a teremtés, de erősen kötődik hozzá. Idézetek Mózes 1. könyvéből:

"És megbélyegzé az Úr Kaint, hogy senki meg ne ölje, a ki rátalál."

Ki talált volna rá, ha akkor épp csak Ádám meg Éva volt rajta kívül?

"És elméne Kain az Úr színe elől, és letelepedék Nód földén, Édentől keletre."

Ki az a Nód??? Kinek a gyereke, fia/lánya/akármije? Hiszen akor még csak Ádám, Éva és Káin éltek. Séth még kanyarban sem volt, nemhogy a többi gyerek.

"Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára és nevezé annak nevét Séthnek."

"És telének Ádám napjai, minekutánna Séthet nemzette, nyolczszáz esztendőre, és nemze fiakat és leányokat."

"És lőn Ádám egész életének ideje kilenczszáz harmincz esztendő; és meghala."

Tehát Ádám összesen élt 930 évet. Ebből a 130. évben nemzette Séthet. Tiszta sor.

Erre 800 évre nemzette a fiakat és lányokat. Tehát 930 évesen - halálának évében. ... Ööööö. :))

Több fiút és lányt is nemzett egy év alatt? Kicsit erős ez. :)

2009. febr. 27. 08:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!