Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ahány ember, annyi igazság?

Zenon kérdése:

Ahány ember, annyi igazság?

Figyelt kérdés

Aki hisz Istenben,annak van.

Aki nem hisz,annak nincs.

Ha van Isten,mindkét típusnak van.

Eszerint az utóbbi téved.

DE ha nincs,az első él tévedésben.

Mindegy,hogy melyiket válasszuk,egy biztos:

valaki tévedésben él.

Végezetül,mire jó ha valaki hisz?

Megosztani az embereket,ellentéteket szítani.

Ahány ember,annyi cáfolat vagy állítás.

Akkor hol az igazság?

2011. jan. 19. 21:02
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:

"De kérdezem én, hol járunk még attól, ezekben a kérdésekben, hogy a gravitációba vetet hithez,vagy tapasztalatokhoz, hasonlíthatnánk?"

Mert mit tudunk valójában a gravitronokról, melyek az elképzelés szerint a gravitációs sugárzást alkotják? Semmivel sem tudjuk detektálni, mégis tapasztaljuk a hatását. Törvényeket állítunk fel rá, alkalmazkodunk mindenben hozzá. Pedig nem tartjuk élő dolognak.

Akkor Istenhez mennyivel inkább kellene alkalmazkodni, aki élő személy?

"Beérném egy mindent átütő belső hanggal is, ami nem a sajátom és minden kétséget kizáróan, megszólít."

Sajnos sokan rendelkeznek egy ilyen "belső hanggal". Ez csapda! Jobban teszed, ha nem így akarsz Isten létezésének teljes bizonyosságára jutni.

Használd a józan eszed és a logikád, ne az érzelmekre hagyatkozz először. Ha megismered a (valódi, rendelkezésre álló) tényeket és az alapján döntesz, akkor a szívedbe kerül ez az igazság - fordítva, az érzelmeket megcélozva csapdába kerülsz. Akik ezt a manipulatív módszert alkalmazzák, azok jó okkal teszik, így lehet beetetni az embereket igazán.

Tehát ne hagyd, hogy az érzelmek által befolyásoljanak mások abban, hogy mi az igazság.

2011. jan. 22. 21:22
 22/39 anonim ***** válasza:

"mi adna okot ennek az öt embernek, hogy másban higgyen, amikor a csodát, a reményt, az erőt a saját vallásukban vagy vallástalanságukban is megtapasztalták?"

Erre fent már válaszoltam. Az igazi megismerés módja észérveken kell, hogy alapuljon, nem pusztán (tehát nem egyedül) különféle vallásos tanításokon, különben hiszékenységre épül a hit!

Persze az uralkodók (beleértve a vallás vezetőket is) előszeretettel alkalmazták az érzelmekre, sejtelmes "kinyilatkoztatásokra", vagy ezek egyéni szájíz szerinti értelmezésére való hatást, ez része (volt) a politikai ármánykodásaiknak.

"Mert hát a vallások nem mások, mint utak. Nem végső igazságok, csak utak a végső igazság felé."

Tehát akkor ebből az következik, hogy a vallási zűrzavar csökkenni fog a jövőben és a "közös igazság" felé haladnak, vagyis nem szaporodnak, hanem csökken a számuk a vallásoknak? Ebből ennek kellene következnie.

Érdekes, hogy az egyházak mégis csak szaporodnak és eszük ágában sincs egyesülni még akkor sem, ha csak egy vessző választja el őket egymástól!

Valójában ezen zűrzavarnak egész más és sajnos rajtunk kívülálló okai vannak. Ezek az okok nem csak rajtunk kívüliek, hanem felettiek is.

2011. jan. 22. 21:58
 23/39 anonim ***** válasza:

"Az igazi megismerés módja észérveken kell, hogy alapuljon, nem pusztán (tehát nem egyedül) különféle vallásos tanításokon, különben hiszékenységre épül a hit!"

Ezért írtam azt, hogy megtapasztalták. Az önmagunkon való többszöri tapasztalásnál egyszerűen nincs magasabb szintű megismerési mód. Mert a tapasztalat egy dolog valós megtörténtét jelenti. Nyilván nem kell mindent a hitre fogni, el kell gondolkodni azon is, nincs-e egyszerű földi magyarázata a dolognak, de ha átgondolva, kutatva nem talál ilyet az ember, akkor marad a hit. Az a hit, amit megtapasztalt - és itt nem sorolom fel megint, hogy különböző társadalmakban mindenki mást él át. Mert nem is lehetne 7 különböző milliárd emberre egyetlen elvet ráhúzni.

Az, hogy a vallások ugyanoda vezetnek, nem azt jelenti, hogy csökkenni fog a vallások száma. Csak azt, hogy egyre többen fogadják majd el egymás hitét, és nem úgy élnek majd egymás mellett az emberek, hogy a szomszédom Pokolra kerül/Afrikába reinkarnálódik/megszűnik létezni, hanem hogy végül is akármiben hiszünk, ugyanoda kerülünk a végén, mert nem a hit számít, hanem a szeretet.

2011. jan. 23. 09:28
 24/39 anonim ***** válasza:

"Az önmagunkon való többszöri tapasztalásnál egyszerűen nincs magasabb szintű megismerési mód."

Abszolút szubjektív dolog, amit írsz. Ebbe aztán mindent bele lehet magyarázni. Sajnos nagyon sokan tapasztalták meg a fejükben pl. a "hangokat". Ez egy csapda a valóságban! Ennek a forrása bizonyíthatóan súlyos betegség is lehet, amit a tudomány is elismer. Amit meg nem ismer el, az meg könnyen érkezhet olyan forrásból is, amit el sem hisz az, aki átéli.

Te olyan, egymásnak merőben ellenmondó hitrendszerek "tapasztalásairól" írtál, amelyek össze sem illenek. Az emberiség által kitalált, misztikus és fantáziadús, ténylegesen hamis vallások (gyakran a fizikai egészségre is káros szokásokkal!), nem keverhetők össze azzal, amelyik igazat tanít, vagy igyekszik a hagyomány istenítése helyett az igazságra jutni. Hogy lehet megkülönböztetni? Na ehhez kell a józan ész és a logika!

A Legfelsőbb Értelem eljárásmódját nem képzelhetjük el úgy, hogy mindenféle bálványimádó pogány vallások hívei, ugyanolyan értékű és minőségű spirituális "tapasztalást" élnek át, mint azok, akik keresik az Ő igazságát. Persze, az első csoportba tartozók között is lehet olyan, aki őszintén keresi Őt, de sokan csak a "saját (személyes) vallásba", vagy a hagyományba való beleszületés rabságában érzik jól magukat.

De nem valamiféle misztikus "belső hangra" kell várni, mert az csapda!

"Mert nem is lehetne 7 különböző milliárd emberre egyetlen elvet ráhúzni."

De lehet! Mert kinek nem felelne meg a földön Jézus Aranyszabálya? Vagy bármely fontos erkölcsi intelme, a két legnagyobb törvényt is beleértve? Minden baj és káros dolog a földön, ezek figyelmen kívül hagyása miatt van.

A tolerancia csak egy dolog, fontos és főleg olyan emberek között, akik makacsul ragaszkodnak a saját (gyakran csak örökölt) hitelveikhez, melyek így csak hiszékennyé tudják tenni őket.

De nem szünteti meg az ellenmondásokat a vallások között, mely ellenmondások a gyakorlatban is komoly ellenségeskedéshez vezetnek gyakran! Ezek NEM "különböző utak" az igazsághoz, ezek léte a zűrzavar érdekében van.

Nem kellene elfelejtkezni arról a sok-sok eszméről, melyek annyi sok szenvedést okoztak és okoznak ma is az emberiségnek - ezek nem csak különböző utak...

2011. jan. 23. 13:09
 25/39 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Sok okos gondolatot olvastam itt.Elgondolkodtatott.

Egyébként laikus vagyok ezen a téren,

igazából nem vagyok hívő ember.

Csupán ezen gondolkodtam,és kiírtam,ennyi.

2011. jan. 23. 14:20
 26/39 anonim ***** válasza:

13:09

Nyilván nem a beteg emberekre gondoltam, akik hangokat hallanak - mintha ilyenek nem lennének a keresztények között is -, hanem a teljesen egészséges emberek milliárdjaira, akik ép emberi ésszel fogják fel a körülöttük lévő világot.

Kicsit álszent dolog az igazság kereséséről beszélni úgy, hogy te elkötelezted magad amellett, hogy Jézus az egyetlen igaz út és kész. Holott külső, józan szemmel nézve az sem hitelesebb, mint bármelyik más vallás, észlelés vagy tapasztalás.

A korábbi példánál maradva, ahol öt különböző vallású emberről beszéltünk - tehát úgy gondolod, ebből csupán annak van igaza, aki Jézushoz szólt, a többi mind belemagyarázta a történésbe a hitét? Ez sokkal valószínűbb, mint az, hogy a vallások az ember képei arról a felsőbb hatalomról, amit maguk nem tudnak pontosan leírni, ezért történeteket kerítenek köré?

Jézus pedig nem annyiból áll, hogy szeretet és megbocsátás. Mellesleg, hozzáteszem hogy ezek nem szimplán krisztusi elvek, hanem alapvető emberi értékek, amelyekhez nem kell külön kereszténynek lenni.

De a Jézus által hirdetett istenképp, a menny és pokol, az eredendő bűn - ebben rengetegen nem hisznek. Mert máshogy tapasztalják.

Számomra például elképzelhetetlen a Pokol megléte (nem a jogos büntetést vitatom), mert nem egyezik a szeretet elvével. Tehát Jézus már ellentmondásba kerül önmagával.

2011. jan. 24. 09:42
 27/39 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó. Egy Isten van. Én Jézust követem, de nem hiszem azt hogy Isten,aki a világot teremtette, ne szólna mindenkihez. Minden nép megkapott valamit a kinyilatkoztatásból, amit a maga szokásai szerint a maga módján ferdített tovább.

Ábrahám szerepe azért olyan fontos, mert felismerte a bálványok tehetetlenségét és az igaz élő Istent kezdte el keresni. Ha műveltebb lett volna, lehet, hogy ő is beilleszti Istent valami már létező, elegáns filozófiába, de mivel szerencsére nem volt az, ferdítés nélkül elfogadta, amit kapott.

Hiszem, hogy Isten szereti a hindukat és a buddhistákat, arabokat, zsidókat, gnosztikusokat és ateistákat egyaránt. Isten nem az alapján ítél, hogy milyen csapat neve van a pólódon.

De! Istenhez eljutni nem könnyű. Ugyanis ha te hindu vagy és több millió Istenben hiszel, vagy ateista, és semmiben sem, akkor a dolod eleve nehezebb.

Igen,minden egyes ember életében akad egy két pillanat, amikor Isten beavatkozik. Gyengéden, finoman. Akinek van füle a hallásra, hallja. Aki akarja, szerencsének titulálja a segítséget, képzelődésnek a kijelentést.

Jézus nem mondott ellent önmagának. Az eredendő bűn tanítása pedig minden vallásban ott van, a buddhizmusban is, csak ott a szellem elsötétedésének hívják, zavarodottságnak, amiből fel kell ébredni. A világban pedig egyértelműen látod a nyomát. Ez nem azért van, mert Jézus ellentmondott önmagának. Mindenki szereti Istent elképzelni egy kedves égi Mikulásnak, de ha felnőtt ember vagy tudod, hogy a tetteknek következménye van, és szeretetet el lehet utasítani. Ez nem azért van, mert Isten nem szeret, hanem mert mi nem értjük, mi is az a szeretet.

van egy mondás: The gates of hell are locked from the inside. A pokol kapui belülről záródnak. A pokol nem egy hely, hanem egy állapot, amibe a lelked kerülhet és nem Isten zárja oda, hanem az ember, saját döntéséből. Pokolra, azaz Istentől való elkülönödésre pedig pontosan a szabad akarat miatt van szükség. Mert Isten szeretete azt is jelenti, hogy nem kényszeríti magát rád.

Tisztelettel,

freya

2011. jan. 24. 13:48
 28/39 anonim ***** válasza:

13:48

"Minden nép megkapott valamit a kinyilatkoztatásból, amit a maga szokásai szerint a maga módján ferdített tovább. "

Ezt mondod, de úgy, hogy egy percig sem gondolsz bele, hogy az egy Isten kinyilatkoztatásait a kereszténység, a Jézus korabeli nép éppúgy elferdíthette, mint mindenki más. Nyilván azért, mert te a Biblia szemszögéből szemléled a dolgokat - de én értelmes embernek ismerlek hozzászólásaid alapján, mégis azt látom, hogy ebben a tekintetben te is csak egy oldalról vizsgálod a dolgokat.

Mert külső szemmel, logikusan és elfogulatlanul nézve, amikor teszel egy ilyen kijelentést, akkor abba mindent bele kell számítanod. A saját hited is.

Magyarán nem azt mondani, hogy: "A Biblia igaz, de a többi vallás elferdítette az igazságot", hanem hogy "Ha minden más téved, akkor éppúgy a Biblia is elferdíthette az igazságot".

Mert ez így logikus - és ha nem így vizsgáljuk a dolgokat, azonnal szubjektívek leszünk. És most te is az vagy, mert minden kijelentést csak más vallásokra alkalmazol, de a sajátodat kivonod alóla. Nem állíthatod, hogy nem, mert ha így tennél, akkor a szíveddel nyilván hinnél, de az eszeddel nem jelenthetnéd ki, hogy a kereszténység az egyetlen út, maximum, ha maga Jézus jelenne meg előtted, hogy ezt kijelentse (persze még ekkor is feltételezhető, hogy hallucináltál).

Épp ezért hit a hit: mert semmi más nem ad több hitelt valaminek, mint a saját tapasztalataid és véleményed. Csak ennyitől lesz valami igazabb, mint más - és megbeszéltük már, hogy mert az emberek mást tapasztalnak, tényszerű, hogy más véljenek igaznak is.

"ha te hindu vagy és több millió Istenben hiszel, vagy ateista, és semmiben sem, akkor a dolod eleve nehezebb. "

Miért? Akkor Isten kevésbé szeret? Vagy olyan hülye, hogy nem tudja, hogy hozzá szólnak. Az istenségnek hatalmasabbnak kell lennie annál, semmint hogy olyan szűk látókör szerint mozogjon, amivel gyakran felruházzák.

A tiszta szeretet nem kényszeríti rá magát senkire, de nem is hagyja cserben azt, aki nem kér belőle, hanem türelmesen vár. Mert a szeretet hisz, ismeri a jót, és tudja, hogy mindenkiben ott van, abban is, aki százszor elutasítja. De a szeretet akkor százszor fog ismét oda ragyogni, ahol sötétség van.

Épp ezért nincs örök szenvedés sem - mert ha örökké sötétség lenne, megszűnne létezni a fény. Anélkül megszűnne maga a sötétség is. Senki nem vitatja a jogos büntetést, de ki állítaná, hogy a szeretet örökös bűnhődésre vágyik?

Az én vallásomnak semmi köze Jézushoz vagy a Bibliához. És mégis, tudod mit szeretek a világon a legjobban? Az embereket. Mert gyönyörűnek, csodálatosnak és jónak látom őket - csak szeretem és kész.

Az én vallásom ezt tanítja. És mert jómagam is ezt tapasztaltam, nyilván nem egy olyan vallást fogok követni, ami végtelen szenvedésről, feltételhez kötött szeretetről szól. Bármilyen is az Istenség "odafent" engem mindig meghallgatott, mindig erőt meríthettem belőle, és mindig magam mellett érezhettem - pedig sosem mormoltam el esténként egyetlen Miatyánkot sem.

Tehát nem tapasztalom, hogy nehezebb dolgom lenne közel kerülni a te "Istenedhez", mint egy kereszténynek.

2011. jan. 24. 20:00
 29/39 anonim ***** válasza:

Kedves utolsó! Ezt írod: "Ezt mondod, de úgy, hogy egy percig sem gondolsz bele, hogy az egy Isten kinyilatkoztatásait a kereszténység, a Jézus korabeli nép éppúgy elferdíthette, mint mindenki más."

Lehet, hogy meg fogsz lepődni, de én egy percig sem állítottam, hogy a kersztények nem ferdítették el a kijelentéseket. Én Ábrahámról írtam ezt, ő pedig nem keresztény volt, mint tudjuk. Azt, hogy Jézust követem, nem jelenti azt egy percig sem, hogy alárendelem magam egy egyházi hatalomnak, vagy nem kalkulálom be hogy az írást meg kell vizsgálnom a saját szívem és lelkiismeretem tükrében.

Azt amit a hindukról írtam meg az ateistákról, pedig félreértetted. Én arra utaltam, hogy ha egyetlen teremtő Isten van, nehéz dolga van annak, aki rengeteg istenben hisz, mert ez eltakarja előle azt az egytlen egyet. A legnagyobb példaképem , Gandhi his hindu volt. Olvastad az önéletrajzát és a válogatott írásait? Ismerte Ő Istent jobban, mint száz keresztény egy rakáson.

Én azt írom, mindenkit egyfromán szeret Isten, és nem aztm mondom, hogy aki nem a kereszténységet választja, az megy a pokolra. Én azt mondom, a poklot te magad választod, nem azzal, hogy hindu vagy vagy muszlim, esetleg wicca. Azzal választod, ha Isten hívását megtagadod. Mert Isten nem erőszakolja rád magát. És a pokol nem örök szenvedés helye. Nem olvastad el amit írtam, vagy azonnal befestetted a keresztények elleni festékeddel. A pokol jelentése: elválasztott Istentől. Mert ha nem akarod Istent, akkor nem fogsz hozzá eljutni. Ha meg akarsz semmisülni, meg fogsz semmisülni. Ha azt mondod, bárki is Isten, el akarok jutni hozzá, el fogsz jutni hozzá.

freya

2011. jan. 24. 20:35
 30/39 anonim ***** válasza:

09:42

Neked téves ismereteid vannak Jézusról és az Ő tanításairól. Ezt összekevered a ma látható, magukat "keresztényeknek" tartó emberek jellemző felfogásával. Nem azt tanítja a Biblia (legalábbis sok mindenben), amit az ún. keresztény világban magad körül látsz! De ezt magadtól is látnod kellene. Nem tartod furcsának, hogy ez a világ milyen gyümölcsöket terem? Szerinted Jézus erről beszélt? Ugyan már.

"A korábbi példánál maradva, ahol öt különböző vallású emberről beszéltünk - tehát úgy gondolod, ebből csupán annak van igaza, aki Jézushoz szólt..."

Hogy kinek van igaza, az mellékes. Aki Jézushoz szól imában, annak eleve már nincs igaza, hiszen egyedül csak a Mindenható Istenhez lehet imádkozni. De ha helytelen célokért imádkozunk, akkor mindegy kihez fordulunk, nem lesz meghallgatása.

"De a Jézus által hirdetett istenképp, a menny és pokol, az eredendő bűn - ebben rengetegen nem hisznek. Mert máshogy tapasztalják."

Nem, mert másként tanítják nekik! Egyébként, pont e két helyszínben nincs olyan nagy eltérés a mai "keresztény" gondolkozás és más főbb vallások között.

A mennyről és a pokolról is a bibliai verziót kellene megismerned és akkor nagyon elcsodálkoznál. A pokol pl. úgy, ahogy azt a nagy egyházak hirdetik, valójában nem létezik! Az örök és kínokkal teljes pokol fogalmát a Biblia NEM tanítja. Mint ahogy a "halhatatlan lelket" sem, amire ezt a borzalmas tant alapozzák. Ebben viszont egyedülálló a Biblia, mint szent könyv, mert a lélek halhatatlanság tana minden más vallás alapja.

A Biblia pedig nem ezt, hanem a feltámadás reményét adja.

Mondom ne a mai keresztény tanokból indulj ki...

2011. jan. 25. 00:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!