Ha valaki szinte csak Szűz Máriához imádkozik, az Isten szemében nem bűn? Bővebben alább.
A falumban a legtöbb templombajáró öregasszony szinte csak Máriához imádkozik. Pl:
-mise előtt és közben is a rózsafüzért imádkozzák
-ha valami gondjuk van, a Szűzanyához imádkoznak
Én is katolikus vagyok, és nagyon szeretem a Szűzanyát, de azért nem helyezem Isten elé.
Kíváncsi lennék a véleményetekre.
FONTOS: nem kérek világmegváltó protestáns magyarázatokat és idézgetéseket a Bibliából, és azt sem, hogy Mária így nem fontos meg úgy...
"Nana, a kereszténységen belül is létezik egy vallás, amely szerint Isten egy és oszthatatlan: az unitárius vallás"
A kereszténységen belül sem csak az unitáriusok (és nem is csak JT) utasítják el a háromságot.
Mellesleg én három különböző jellemzőt mondtam, nem csak ezt!
Az iszlám szerintem nagyon sok kereszténynek - nem pusztán mondvacsinált okoknál fogva - nem szimpatikus. Kezdhetnénk a sort azzal, hogy mi volt a szerepe az iszlám létrejöttében Mohamednek, és azt hogyan tette. Ennek ellenére Jézust hozzá képest leminősítve, magát a legnagyobb prófétának tartva politikus, vallásreformátor és hadvezér volt egyszerre. Egész más szellemben élt, mint amit a béke emberétől elvárnánk..., bocs!
Szándékosan nem a későbbi torzulásokat említettem, mert azzal mindkét oldalon lehet vagdalózni, nem - csak az eredeti, autentikus vallást elemzem és minden kiderül!
A háromsággal tele van a Biblia? Hála Istennek, nem csak valamely egyház elkötelezett szakemberei léteznek, akik irodalomtörtészként hozzá tudnak szólni a kérdéshez. És bizony nem véletlen, hogy a zsidók sem fogadják el ezt az istenképet, pedig a mi bibliánk jelentős része még az ő közreműködésével született!
"Kezdhetnénk a sort azzal, hogy mi volt a szerepe az iszlám létrejöttében Mohamednek, és azt hogyan tette."
Halljuk!
"Ennek ellenére Jézust hozzá képest leminősítve, magát a legnagyobb prófétának tartva politikus, vallásreformátor és hadvezér volt egyszerre."
Jézust felmagasztalták az eredeti szintjéről, és ő ezt Isteni sugallatra visszaállította! Ha ez neked nem tetszik, akkor nem vagy több egy zsidónál, aki elutasítja Jézust oktalanul. Nincs jogod felülbírálni az Úr akaratát, és nem válogathatsz a Próféták között!
"Egész más szellemben élt, mint amit a béke emberétől elvárnánk..., bocs!"
Bizonyíték?
"Szándékosan nem a későbbi torzulásokat említettem, mert azzal mindkét oldalon lehet vagdalózni, nem - csak az eredeti, autentikus vallást elemzem és minden kiderül!"
0
Eddig semmit nem mondtál!
A részletekbe szándékosan nem mentem bele, erre nagyon jó, ha szétnézünk a neten a válaszokért.
"Jézust felmagasztalták az eredeti szintjéről, és ő ezt Isteni sugallatra visszaállította! Ha ez neked nem tetszik, akkor nem vagy több egy zsidónál, aki elutasítja Jézust oktalanul. Nincs jogod felülbírálni az Úr akaratát, és nem válogathatsz a Próféták között!"
Most viszont én kérdezek vissza - mire gondolsz az első mondatoddal? Milyen volt az "eredeti szintje" szerinted, mert erről az ún. kereszténységen belül is erősen megoszlanak a vélemények. Ha a (későbbi) háromság részeként való szerepeltetésére gondolsz, akkor igaz, Ő valóban visszautasította, hogy többnek gondolják az emberek, mint ami. De nem hagyott teret egy Őt követő, még nagyobb prófétának, mint pl. aminek Mohamed tartotta magát.
Az "Úr akarata" melyik könyvben keresendő akkor?! A Bibliában, vagy a Koránban? Mert a kettő bizony jelentős ellenmondásban van sok mindenben! Tudod te, hogy már mennyi ember kiáltotta ki magát "prófétának"? Hogy mennyi ember állította magáról, hogy "Istentől prófétál" és hogy rá kell hallgatni? Ha nem válogathatnánk köztük, mi lenne?
"A részletekbe szándékosan nem mentem bele, erre nagyon jó, ha szétnézünk a neten a válaszokért."
XD
Abba amiben te hiszel is szétnézhetünk a neten a válaszokért. Ezt hitelesnek tartanád?
0
"Most viszont én kérdezek vissza - mire gondolsz az első mondatoddal? Milyen volt az "eredeti szintje" szerinted"
A zsidókhoz küldött próféta.
"Nem küldettem máshoz mint Izrael népéhez" Bibliai idézet.
"De nem hagyott teret egy Őt követő, még nagyobb prófétának, mint pl. aminek Mohamed tartotta magát."
Hirdette Mohamed eljövetelét. Ezt megtalálod Barnabás evangéliumában pl.
Ezen kívül megtalálod a Koránban is, aminek hitelessége visszaellenőrizhető! Ellenben a Bibliáéval, aminek nem!
Ugyanis Jézus Anyanyelvén prófétált! Vagyis a mai fordításokat kellene, ahhoz hasonlítani. Ezt megtudod tenni. NEM!
Az "Úr akarata" melyik könyvben keresendő akkor?! A Bibliában, vagy a Koránban? Mert a kettő bizony jelentős ellenmondásban van sok mindenben! Tudod te, hogy már mennyi ember kiáltotta ki magát "prófétának"? Hogy mennyi ember állította magáról, hogy "Istentől prófétál" és hogy rá kell hallgatni? Ha nem válogathatnánk köztük, mi lenne?
(AZ ELŐZŐT VÉLETLENÜL ELKÜLDTEM FÉLKÉSZEN DE ITT A TELJES HOZZÁSZÓLÁSOM)
"A részletekbe szándékosan nem mentem bele, erre nagyon jó, ha szétnézünk a neten a válaszokért."
XD
Abba amiben te hiszel is szétnézhetünk a neten a válaszokért. Ezt hitelesnek tartanád?
0
"Most viszont én kérdezek vissza - mire gondolsz az első mondatoddal? Milyen volt az "eredeti szintje" szerinted"
A zsidókhoz küldött próféta.
"Nem küldettem máshoz mint Izrael népéhez" Bibliai idézet.
"De nem hagyott teret egy Őt követő, még nagyobb prófétának, mint pl. aminek Mohamed tartotta magát."
"Az "Úr akarata" melyik könyvben keresendő akkor?! A Bibliában, vagy a Koránban? Mert a kettő bizony jelentős ellenmondásban van sok mindenben!"
Hirdette Mohamed eljövetelét. Ezt megtalálod Barnabás evangéliumában pl.
Ezen kívül megtalálod a Koránban is, aminek hitelessége visszaellenőrizhető! Ellenben a Bibliáéval, aminek nem!
Ugyanis Jézus Anyanyelvén prófétált! Vagyis a mai fordításokat kellene, ahhoz hasonlítani. Ezt megtudod tenni. NEM!
Elpazarolt idő egy olyan írásra építeni a hited aminek elve nincs gyökere!!!
"Tudod te, hogy már mennyi ember kiáltotta ki magát "prófétának"? Hogy mennyi ember állította magáról, hogy "Istentől prófétál" és hogy rá kell hallgatni? Ha nem válogathatnánk köztük, mi lenne?"
Igen ám, csak világosan látszik, hogy te nem abból az indíttatásból válogatsz, hogy ne, hogy eltévedj, hanem érzelmi alapon. Kötődsz valamihez, ami nem biztos, hogy igaz, és érzelmi alapon elutasítod a többit. Tehát nincs nagyító alá téve a másik vélemény, mert akkor szembesülhetnél azzal, hogy az amiben hiszel az hamis.
Nem állíthatod Mohamedről, hogy nem az Isten küldte, csak ha becsületesen megvizsgáltad a munkásságát!
Állunk elébe, ezen egy igazi próféta nem bukhat el!
Én nagyon is tárgyilagosan vizsgálom a vallásokat!
A világ három legnagyobb monoteista vallása: a judaizmus, a kereszténység és az iszlám. Amikor Muḥammad a VII. század elején megjelent, az első két vallás szerinte már eltért az igazság ösvényétől. Néhány iszlám kommentátor úgy véli, hogy a Qur’ān utal a zsidók és a keresztények elvetettségére, amikor ezt írja: „ . . . ne azokén, akiket haragvásod sújt, sem a tévelygőkén” (szúra 1:7, S. R.). Vajon miért van ez így?
Az egyik Qur’ān-magyarázatban ez áll: „Az Írás népe tévedett: A zsidók megtörték a szövetséget, valamint megrágalmazták Máriát és Jézust . . . , a keresztények pedig Jézust, az apostolt Istennel egyenlő szintre emelték” a háromság tantétele által (szúra 4:153–176, S. R.).
Én kérlek szépen, ezt teljesen igaznak tartom. Ezzel vitám nincs. Erre Mohamed is rájött, ez dicsérni való.
De sok mindenféle tantétel és gyakorlat esetében ez nem sikerült.
Az iszlám tanítása szerint az ember lelke a másvilágon tovább él. A Qur’ān ezt írja: „Allah szólítja magához a lelkeket, amikor meghalnak, és amelyik még nem halt meg, azt álmában [szólítja magához]. Visszatartja azt, akinek eldöntötte a halálát” (szúra 39:42, S. R.). Ugyanakkor a 75. szúra csak a „qiyāmá”-ról vagy „Feltámadás”-ról beszél. Kivonatosan idézve így hangzik: „Esküszöm a Feltámadás Napjára! . . . Azt gondolja-e az ember, hogy nem gyűjtjük össze majd a csontjait? . . . Azt kérdi: ’Mikor lesz a Feltámadás Napja?’ . . . Vajon nem lenne-e képes ő [Allah] arra, hogy a holtakat életre keltse?” (szúra 75:1, 3, 6, 40, S. R.).
A Qur’ān szerint a lelkeknek különböző sorsuk lehet: vagy egy égi paradicsomkertbe, vagy büntetésként a pokol tüzébe kerülnek.
A muszlimok úgy hiszik, hogy az élet nem ér véget a halállal. A halott lelke átmegy a barzakh-on vagy „sorompó”-n, arra a „helyre vagy állapotba, amelyben az emberek a halál után és az Ítélet előtt lesznek”
Ott a lélek tudatánál van, és ha a személy bűnös volt, megtapasztalja a „sírbolt büntetését”, ha pedig hívő, boldogságot élvez. De a hívőknek is el kell szenvedniük bizonyos gyötrelmet az életükben elkövetett apróbb bűnökért. Az ítélet napján dől el minden egyes ember örök sorsa, s azzal ez a közbenső állapot véget ér.
Ezt a részt sajnos nem sikerült a bibliából "kimásolni", mert az nem tanítja, sőt a lélek halandóságát tanítja!
Tudom, hogy sok muszlim monogám, ennek ellenére a monogámia vagy poligámia kérdés az iszlám alaptanítás szerint nagyon is "emberi", mint ahogy sok más tan és gyakorlat az ebben a vallásban.
Jézust és az Ő első két sz.-i hatását nem is említem, mint ami szöges ellentétet mutat az iszlámmal (egész történetével) és erre szintén igaz, hogy nagyon is emberi, egyáltalán nem nemes és békés.
Az más kérdés, hogy mit látott Mohamed addigra kialakulni az állítólagos "keresztények" életében. Tudjuk, hogy lényegesen eltértek addigra a Jézusi úttól. De sajnos a helyreállítás az iszlámnak sem sikerült, sőt!
Kedves válaszolók!
A katolikus egyházon belüli Mária-tisztelet megvitatásától milyen messze mentünk. :)
02:52
De most mit akarsz mondani? Csak tényeket közöltél... nem értem!
Az, hogy az öreg asszonyok mise közben mondják a rózsafüzért
ez még akkor terjedt el, amikor latinul voltak a misék.
Mivel ők nem értették, ezért gondolták imádkoznak, amit tudnak, ezért mondták a rózsafüzért. Ez olyan erős megszokássá vált néhányuknál, hogy mióta magyarul vannak a misék, még mindig a rózsafüzért imádkozzák közben.
Hogy bűn-e, nehéz eldönteni, ha a vasárnapi miséken is csak ezt imádkozzák akkor talán. De szerintem nem tudva és akarva akarnak ezzel "bálványt imádni".
Üdv:Domonkos
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!