Ha valaki szinte csak Szűz Máriához imádkozik, az Isten szemében nem bűn? Bővebben alább.
A falumban a legtöbb templombajáró öregasszony szinte csak Máriához imádkozik. Pl:
-mise előtt és közben is a rózsafüzért imádkozzák
-ha valami gondjuk van, a Szűzanyához imádkoznak
Én is katolikus vagyok, és nagyon szeretem a Szűzanyát, de azért nem helyezem Isten elé.
Kíváncsi lennék a véleményetekre.
FONTOS: nem kérek világmegváltó protestáns magyarázatokat és idézgetéseket a Bibliából, és azt sem, hogy Mária így nem fontos meg úgy...
Kedves kérdező!
Az egyik gondolatod ez volt:"Az egyszerű, buta hívek..."
Én nem vagyok katolikus és az idős édesanyám sem, de mégis sértőnek érzem ezt a jelzőt olyan idős emberek esetében akiknek az adományukból tartják fenn azt a templomot melyben te is jársz, már a koruk miatt is több tiszteletet érdemelnek.
Sőt ha te hívő vagy pontosan tudod, hogy tisztelned kell az idős embereket, ha jól emlékszem valami ilyet ír a biblia, hogy az ősz haj előtt kelj fel ....
Másik:"ezeket a hivatalos egyház is elítéli" - ez nem teljesen fedi a valóságot.
„ A zsinat . . . inti az egyház minden gyermekét, hogy nagylelkűen ápolja a Boldogságos Szűz tiszteletét, különösen liturgikus kultuszát, becsülje nagyra azokat a Máriát tisztelő szokásokat és áhítatgyakorlatokat, amelyeket a tanítóhivatal ajánlott a századok folyamán"/A II. Vatikáni Zsinat tanítása. 81. o/
Vagyis ezek az idős emberek csupán betartják az egyházuk tanítását - bár való igaz, hogy ez a fajta imádat nem logikus és ahogyan már többen kifejtették a bibliával sem egyezik!
De ez nem az ő hibájuk, ez inkább hibája az egyháznak mely erre nevelte és jelenleg is erre buzdítja őket.
Kedves Utolsó!
Nagyon helyes amit írtál, egyetértek veled, csak az idézésből kihagytál egy fontosat: a II. Vatikáni zsinat valóban buzdít a Mária-tiszteletre, DE óv minket annak torzulásaitól: nem szabad megelőznie Krisztus titkainak az imádását, és nem szabad emberi érzelmességben kimerülnie. Elfáradtál hogy nem olvastad tovább? :)
Önmagában már az egész Mária-kultusz torzulás!
"A Szentírás és a zsidó hagyomány is tud arról, hogy a szentek kérése hathatósabb a bűnösökénél: „Tudjuk, hogy Isten nem hallgatja meg a bűnösöket, azt azonban, aki istenfélő és teljesíti akaratát, meghallgatja” (Jn 9,31)."
Itt sem (máshol sem) halott emberek általi "közbenjárást" tanít a Biblia, hanem nagyon is élőkét, de természetesen még ez esetben sem keverhető össze az egymásért mondott ima Jézus szerepével!
Igen, ahogy előttem megírta valaki már, Mária (és egyetlen "szent" sem) nem hasonlítható össze Jézussal.
Persze a katolikusok ebben is igyekeznek különbséget tenni Jézus szerepe és másokéi között, de valójában, mikor Máriát arra a rangra emelik, mint Jézus (mert bárhogy csűrjük-csavarjuk az Írásokat és a katolikus értelmezést, magának a bibliának mondanak ellent, hiszen azt kijelenti, hogy "senki sem közeledhet Istenhez, csakis ő(Jézus)általa". Mária, de senki más sem - Jézuson kívül - nem tölthet be hasonló szerepet!
Csak egyetlen vallás létezik a világon ahol nincs bálványimádat, és Istentársítás: Iszlám!
Csak egyetlen vallás van ahol az Isten egy, és oszthatatlan: Iszlám
Ez - kétségtelen - nagyon helyes az iszlámban, csak sajnos sok más viszont nem!
De van más tanítás is, mely az iszlámban csakúgy, mint a zsidóknál is, el van utasítva. Ez pedig a háromszemélyű istenség platóni eredetű filozófiája.
Ellenben az nem igaz, hogy "csak az iszlámban nincs bálványimádás".
Vannak olyan keresztény egyházak, ahol ez nem éppen jellemző, vagy egyáltalán nincs.
Viszont csak egy olyan keresztény egyház van, mely a háromságot, a szó szerinti tüzes poklot és a lélek halhatatlanságát sem tanítja. Ezek pedig Jehova Tanúi.
"Ez - kétségtelen - nagyon helyes az iszlámban, csak sajnos sok más viszont nem!"
Pl? Csak egyet mondj!
"Viszont csak egy olyan keresztény egyház van, mely a háromságot, a szó szerinti tüzes poklot és a lélek halhatatlanságát sem tanítja. Ezek pedig Jehova Tanúi."
Ezzel ellentmondva az egész bibliának... büszke lehetsz rá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!