Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi az oka, hogy a hívők...

Mi az oka, hogy a hívők többségét nem érdekli a tudomány, és a világűr, míg az agnosztikusokat érdekli a dolog? Az egyik a könyvébe bújik, a másik pedig a távcsővébe bújik.

Figyelt kérdés
tegnapelőtt 09:35
 1/6 anonim ***** válasza:
73%
Egyre gyengébbek a kérdéseid.
tegnapelőtt 09:43
 2/6 anonim ***** válasza:
87%
Hogy általánosítasz, ráadásul azt is kimondottan hamisan. Az emberek többsége nem foglalkozik a világűrrel, világnézettől függetlenül. Az agnosztikusok többsége sem.
tegnapelőtt 09:44
 3/6 anonim ***** válasza:
Az az oka, hogy ők nem kívül keresik a válaszokat...
tegnapelőtt 10:36
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Engem mindig is érdekelt a világűr. Ateistaként és később hívőként is. Az én tapasztalatom az, hogy nagyon kevés embert találtam, akit érdekelt a dolog.

Mindegy, hogy ateista vagy keresztény. Az emberek többségét nem érdekli. Az emberek többségét a világűrnél jobban érdekli az, ami a földön zajlik.

Szerintem egy nagyon jó dolog mind ateista, mind hívő viszonylatban, ha valaki az ismeretlen után érdeklődik.

tegnapelőtt 11:11
 5/6 anonim ***** válasza:
Ezt honnan veszed?
tegnapelőtt 11:26
 6/6 UlfOrmson ***** válasza:

Elöljáróban leszegezem, hogy ateista vagyok és nem célom az egyház védelme, viszont iszonyatosan felháborít, amikor egyes ateisták a szektásokhoz hasonló fanatizmussal állítanak akkor f.szságokat, hogy azok a Naprendszer pereméről is szabad szemmel látszódnak.

A kérdésed már ott baromság, hogy a csillagászat alapjait pont papok rakták le az ókorban. De hogy ne csak a levegőbe beszéljek, néhány kiragadott példa a csillagászat történetéből:

- Kopernikusz (késő középkor): egyházi személy, kanonok volt (pappá nem lett felszentelve)

- Robert Grosseteste (újkor), lincolni püspök. A fényt tanulmányozva – filozófiai és teológiai alapokon – megfogalmazott egy egyszerű ősrobbanás-modellt.

- Georges Lemaître (20. század): Katolikus pap, a Leuveni Katolikus Egyetem fizika és csillagászat tanára, aki felismerte az ősrobbanást

- XIII. Gergely pápa (kora újkor), a ma is világszínvonalon működő vatikáni csillagvizsgáló megalapítója. Ő építtette fel Rómában az ún. Szelek Tornyát - mai nevén Gergely Tornyot - melyet az akkoriban legkorszerűbb csillagászati műszerekkel szereltetett fel.

érdekes, egytől-egyig egyházi személyek és foglalkoztak a csillagászattal. Felteszem, te sem folyamatosan az égboltot tanulmányozod (különben nem lenne időd ilyen átlátszó és gyermekded provokatív kérdéseket kiírni

más példa, a csillagászattól elrugaszkodva, de például hazánkban egy jezsuita szerzetes, Schönwisner István végzett régészeti ásatásokat tudományos céllal Aquincum területén (igaz az első "régészeti fejtegetések" a középkorra Kézai Simonra vezethetőek vissza, aki mit ad Isten, szintén egy pap, ráadásul IV. László udvari papja, volt)

tegnapelőtt 19:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!