Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Miért jár ugyanolyan szertartá...

Miért jár ugyanolyan szertartás egy jó és egy rossz embernek?

Figyelt kérdés

Pl voltam katolikus temetésen... a pap ugyanúgy temette el azt aki gyilkos volt, mint azt aki a légynek nem artott soha életében, áldott jó ember volt.

Ez fair?

Hogy ugyanaz jár mindenkinek? Legyen az gyilkos, erőszaktevő, pedofil, rabló vagy mintapolgár?

Személytelenség az egész legalábbis a katolikus szertartáson. Más egyháznál nem tudom hogy van...

tegnapelőtt 16:25
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
93%

Milyen gyilkos temetésén jártál? Azért nem gyakori.

"Más egyháznál nem tudom hogy van..."

Igen, más egyház is megadja az embernek a végtisztességet függetlenül korábbi életétől.

tegnapelőtt 16:29
 2/15 A kérdező kommentje:

Kb 10 éve lehetett az ominózus gyilkos temetése, akinek családi nyomás hatására jelentem meg a temetésén... önszántamból sosem tettem volna tiszteletemet.

Azért vetődött fel ez a kérdés, mert most pedig egy végtelen jó ember temetésén voltam akit ugyanugy temetett el a pap....

És ez a megrázó, rideg valóság vetette fel bennem a kérdést: miért??!

tegnapelőtt 16:35
 3/15 anonim ***** válasza:
98%
Mert a kereszténység alapján Isten dolga az ítélkezés.
tegnapelőtt 16:46
 4/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem a mi dolgunk megítélni ki a jó és ki a rossz ember. Azt bízzuk Istenre. Senki nem tudja kinek milyen volt a szive Isten felé,halála előtt. Nem tudhatjuk hogy ki hova került halála után. Lehet Isten megbocsátott a "rossz" embernek mielőtt meghalt volna. Lehet hogy megbánt mindent.
tegnapelőtt 16:59
 5/15 anonim ***** válasza:
100%

Mit várnál el, hogy temesse a pap a gyilkost és hogy az általad jónak tartott embert? A jó emberre szenteltvizet hintsen és szép imákat mondjon, a rosszra meg ráhugyozzon és átkokat szórjon? Vagy sír helyett valami dögkútba dobják? Nem lenne kicsit groteszk hozzáállás a pap részéről?

tegnapelőtt 16:59
 6/15 A kérdező kommentje:

#3-4:

Ezalapján véleményt se formálhat az ember senkiről sem életében?

Ha így lenne bíróság se lenne se törvény, mert nincs joguk bíráskodni senki felett.

#5 nyílván nem, de akkor legalább ne lehessen egyházi temetése az ilyennek. Szerintem ez a legalapabb.

tegnapelőtt 17:16
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

"Ezalapján véleményt se formálhat az ember senkiről sem életében?

Ha így lenne bíróság se lenne se törvény, mert nincs joguk bíráskodni senki felett."

Véleményed miért ne lehetne? A törvénykezés pedig ma ugyan már az államé, de korábban az Egyház értelemszerűen a Biblia azaz a hitük szerint Isten szava alapján alkotta a törvényeket.

tegnapelőtt 17:21
 8/15 anonim ***** válasza:
86%

"az ilyennek"

Milyen az az "ilyen"? Mi alapján állapítod meg? Vagy kérjék ki minden temetés előtt a te véleményed, s majd meghatározod, hogy az illető részesülhet-e végtisztességben vagy sem?

tegnapelőtt 17:25
 9/15 anonim ***** válasza:
84%

Kedves kerdezo, nem tudom, feltunt-e neked, milyen ostoba vagy.

A hatramaradottak rendelik es fizetik a szertertast, olyan szegenyes/fennhejjazo lesz, amire futja a penzukbol.

A pap tudja, hogy o maga nem jogosult itelkezesre, sem foldi, sem egi itelkezesre. Olyan temetest celebral, amilyenre felkerik. A porhuvely, amit eltemet, az bizony buntelen. A lelek feletti itelkezes nem mas, mint az Ur dolga.

Lehet velemenyed, legyen is! Csak ne vard el, hogy

1. a te velemenyed szerint mukodjek a vilag (jelen esetben olyan temetest kapjon az elhunyt, amit te "igazsagosnak" tartasz)

2. az eretlen velemenyed barmiben is figyelembe vegyek.

Ha nem tetszik a jelenlegi temetesi-megemlekezesi rendszer, akkor batran alapits egy olyan egyhazat, ami a te vilaglatasodon alapul. Vagy vallalj tarsadalmi temeteseket, es utasitsd el bizonyos emberek bucsuztatasat, ha mar ilyen finnyas vagy.

Ui. Meg kell nyugtassalak. Jelenlegi tudasunk szerint -bar nem te vagy a legelesebb kes a fiokban- az Ur szemeben ugyanolyan ertekes vagy, mint a most elvesztett ket szeretted. Legyen nekik konnyu a fold.

tegnapelőtt 17:57
 10/15 anonim ***** válasza:
78%

Ez azért már egy kereszténytől is borzasztóan kicsinyes.

Ha az ember meghal, akkor már nincs különbség. Életükben még lehet.

tegnapelőtt 18:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!