Az utóbbi 200 év alapján az ateista életmód/világmodell meg fogja oldani az emberiség problémáit?
Ateizmus mindig is volt, de tömeges ateizmus csak a 18. század vége óta létezik. Most ennek részleteibe nem mennék bele, de aki ismeri a történelmet valamennyire az nagyon jól tudja, hogy nem a tudományos fejlődés miatt lettek ateisták az emberek, hiába érvelhetnek ezzel némelyek. Hiszen a modern tudomány alapjait vallásos emberek rakták le (pl. A fajok eredetét Darwin Isten dicsőítésével zárja le, stb.), hanem egyéb lélektani okai voltak. A tudományra való hivatkozás csak porhintés a valódi kiváltó okra.
Na most. Az ateista életmódnak/világmodellnek lettek következményei. Az emberek nem a vallásoktól, vagy valamiféle istenségtől várják a segítséget. Ezen felül nem is tartják meg a vallások előírásait. Úgy gondolom, hogy az a modern ateizmusnak lettek különböző vadhajtásai is, amik egy keresztény világban sosem jöttek volna létre, de most itt vannak velünk.
A kérdésem tehát az lenne, hogy szerintetek egy ateista társadalom - ami már 200 éve létezik Nyugaton - meg tudja-e oldani a világ jelenlegi problémáit, vagy szükség lenne a vallásokra?
A túlnépesedés, az erkölcsi züllöttség, a környezetszennyezés, a szegénység stb.
Nem.
A vallás nem maga a probléma, hanem csak a probléma egy tünete. Attól hogy eltűnik, még nincs megoldva semmi.
Azok az "istenfélők", akiket én ismerek, ők pl olyan környezetszennyezők, szolgalelkűek, stb, hogy nagyon. Nem csak és kizárólagosan ateisták követnek el mocsokságokat. Itt vannak példának egyből mondjuk a maffiózók. Úgy hányják a keresztet, mint a kis angyalok, közben meg aljas gazemberek.
Szerintem, nem csak kizárólagosan az adott ember hitéletén múlik az, hogy mit művel pl a teremtett világgal, világban, hanem sokkal inkább a műveltsége függvénye mindez.
Én nem is vádolom az ateistákat "mocskosságokkal". A kérdésem nem egyéni emberekről, hanem egy világmodellről, rendszerről szól.
Példának okáért nézzük a 20. századot: amikor az emberiség lerázta magáról a vallást, akkor elkezdett kiépíteni egy ateista társadalmat, nem sokkal később ki is alakult egy ateista nagyhatalom is, a Szovjetúnio. Magyarország 1990-ig ennek a fennhatósága alatt élt. Rákosi rendszer, Kádárizmus...
Ezen kívül, kirobbant két(!) vilàgháború is.
Természetesen a fentiekhez a becsületes ateista embereknek semmi köze nincsen. Mint említettem a kérdés nem egyéni emberekről szól.
Ha nem lenne vallás nem itt tartana az emberiség.
A jelenlegihez képest már jóval előrébb tartana az emberiség. Lehet, hogy ami most itt van 2024-ben azt a technológiát már az 1900-as évek elején használtuk volna.
De annó a vallás volt a nagy biznisz.
Ha belegondolsz ki jár már manapság templomba? A nyuggerek, fiatalok nemigen.. amint kihal az a korosztály onnantól olyan mélyzuhanás lesz a vallásokban, hogy hihetetlen.
Ha a technológiai fejlődés lenne a kulcs egy jó társadalomhoz, akkor ma előrébb kellene tartani a régi emberekhez képest. Az 1900-as évek elején 2024-es technológia lett volna, attól a világ ma ugyanúgy romlott lenne.
Ja, a fitalok nem járnak templomba.
Ez igaz.
Ők manifesztálnak. Ami egy olcsó kis valláspótlék.
Még mindig jobb mint egy mesekönyvben hinni… és a szerint élni..
Már nem olyan bugyuta a nép, hogy elhiszi a meséket. Főleg olyat amiről semmi konkrétum, semmi bizonyíték nincs. Oké vannak írások de most ha én leírom neked, hogy a kertben megjelent egy ufo és megáldott az ultraszónikus sugárfegyverével amit a kislábujja körme alól szedett ki akkor elhiszed?
"ateista nagyhatalom is, a Szovjetúnio"
. Egy állam saját ünnepekkel, szentekkel (Marx, Engels, Lenin), egy idealizált jövőbe vetett hittel...
Pont úgy hangzik, mint egy vallás.
Akkor lenne korrekt az ateizmus értékelése, ha nem egy minimum valláspótlékkal állítanánk szembe, hanem a szekularizmussal, amikor két államrend között annyi a különbség, vezető pozícióban van-e a vallás vagy sem.
A világháborúkhoz meg nem sok köze van az ateizmusnak. Sőt...
#4 Pont a szovjet uniót akartam felhozni ellenérvként. Ott egy az egyben vallásos csicskítás volt, csak nem a mindenféle spirituális egyházak tanításait kellett szentnek és sérthetetlennek venni, hanem a hatalmon lévő mindenható pártot, és elvtársakat.
Annak is megvoltak a dogmái, messiásai és ördögei.
A vallás után keletkezett vákuumot betölti más, ami hasonlóképpen funkcionál. Ezért nem feltétlenül jó dolog, ha nincs vallás.
A tényleges probléma a társadalmi hierarchia, agymosás, és csordamentalitás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!