Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Szerintetek lesz olyan pápa a...

Szerintetek lesz olyan pápa a jövőben, akinek lesz bátorsága felvenni a Péter nevet, és II. Péterként tevékenykedni, vagy továbbra is kerülik majd az egyházfők ezt a nevet?

Figyelt kérdés
aug. 8. 12:10
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
60%

Nem gondolom, hogy ez bátorság kérdése.

Bár igazából semmilyen előírás nincs a pápai név választásra, akár a saját nevét is megtarthatja. Általában elődök iránt tiszteletből választják a nevet. XVI. Benedek pápa pl. nyilatkozta, hogy elője, XV. Benedek és Nursiai Szent Benedek tiszteletére választotta a nevet.

De sokáig nem választottak más nevet a pápák. Azt se felejtsük el, hogy az első pápa nevét maga Krisztus adta, hiszen ő Simon volt eredetileg, így ezt tiszteletben tartva nem biztos, hogy a legszerényebb megoldás, hogy valaki felveszi ugyanazt a nevet pápaként.

aug. 8. 12:45
 2/21 anonim ***** válasza:
37%

Szia,

Szent Malakiás XII. századi próféciájára gondolsz? Egyetétek az előző hozzászólóval, ez nem bátorság kérdése. A pápaságot nyilván nem Krisztus alapította, és nem is Péter apostol. Ez egy óriási szégyene a kereszténységnek, hogy kialakulhatott ilyen intézmény, se az Úr Jézus Krisztus, se Péter Apostol bibliai megnyilvánulásai nem kompatibilisek egy ilyen intézmény létével:

"Ti pedig ne hivassátok magatokat Mesternek, mert egy a ti Mesteretek, a Krisztus; ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Atyátoknak se hívjatok senkit e földön; mert egy a ti Atyátok, aki a mennyben van. Doktoroknak se hivassátok magatokat, mert egy a ti Doktorotok, a Krisztus. Hanem aki a nagyobb közöttetek, legyen a ti szolgátok. Mert aki magát felmagasztalja, megaláztatik; és aki magát megalázza, felmagasztaltatik."

"A köztetek lévő presbitereket kérem én, a presbitertárs, és a Krisztus szenvedésének tanuja, és a megjelenendő dicsőségnek részese; Legeltessétek az Istennek köztetek lévő nyáját, gondot viselvén arra nem kényszerítésből, hanem örömest; sem nem rút nyerészkedésből, hanem jóindulattal; Sem nem úgy, hogy uralkodjatok a gyülekezeteken, hanem mint példányképei a nyájnak. És mikor megjelenik a főpásztor, elnyeritek a dicsőségnek hervadatlan koronáját."

Üdv. Péter

aug. 8. 13:01
 3/21 A kérdező kommentje:

Kedves Péter, én úgy gondolom, hogy hihető az, hogy a pápaságot Krisztus és Péter apostol alapította.

Mind bizonyára tudod, a katolikus apologetikus irodalomban van válasz a felvetéseidre (lásd: depositim.hu)

Egy kis érdekesség: Bart D. Ehrman arról ír "A kereszténység diadala" című könyvében, hogy a kereszténységet (legalábbis mai formáját) Pál apostol és Nagy Konstantin alapította.

aug. 8. 13:14
 4/21 A kérdező kommentje:
*depositum.hu
aug. 8. 13:14
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

"Egy kis érdekesség: Bart D. Ehrman arról ír "A kereszténység diadala" című könyvében, hogy a kereszténységet (legalábbis mai formáját) Pál apostol és Nagy Konstantin alapította."

Bart D. Ehrman gondolhatja így, de Szent Pál kifejezetten tiltakozna ez ellen. Rég rossz, ha a kereszténység alapja egy ember, és nem a Megtestesült Ige, azaz Jézus Krisztus.

Maga Szt. Pál egyébként így ír erről:

"Arra célzok, hogy vannak köztetek, akik azt mondják: „Én Pállal tartok, én meg Apollóval, én Kéfással, én pedig Krisztussal.” Talán megoszlott Krisztus? Talán Pált feszítették keresztre értetek? Vagy Pál nevében kereszteltek meg? Hálát adok Istennek, hogy senkit sem kereszteltem meg közületek, kivéve Kriszpuszt, meg Gájuszt. Így egyiketek sem mondhatja, hogy az én nevemben van megkeresztelve." (1Kor 1, 12-15)

aug. 8. 14:25
 6/21 A kérdező kommentje:

Ehrman korábban hívő keresztény volt, de aztán elfordult a hitétől, és ma már egy agnosztikus ateista tudós. Szóval ezért gondolhatja így. Viszont Ehrman racionális szemszögből vizsgálja a kereszténységet. Az említett könyvében is reális magyarázatokat ad, hogy a kereszténység miért lett sikeres.

aug. 8. 14:31
 7/21 anonim ***** válasza:
59%

"az első pápa nevét maga Krisztus adta"

Tévedés. Krisztus korában nem léteztek pápák. Krisztusnak eszében sem volt ilyesmi. Sem akkor, sem ma nem támogatja a katolikusnak nevezett látszategyházat.

aug. 8. 15:12
 8/21 anonim ***** válasza:
17%

Nem tévedés, benne van a Bibliában, ahogy Jézus Kéfásnak, azaz Sziklának (Péternek) nevezte el apostolát.

Sajnos sok hozzászóló nem ismeri Isten szavát.

aug. 8. 15:35
 9/21 anonim ***** válasza:
59%

Tényleg?

S hol említette, hogy "MOSTANTÓL TE VAGY A PÁPA"? Pápáról említés sincs Jézus korában.

A (Kő)Sziklát pedig nem kell kivenni a szövegkörnyezetéből, megváltoztatva annak értelmét!

aug. 8. 15:42
 10/21 A kérdező kommentje:

A pápa értelemszerűen egy későbbi elnevezés, ezen nem kell fennakadni. Abban a korban, amikor elhangzott a jézusi megbízás, még ez a szó sem létezett, hogy "keresztény". De azt egyértelműen jelzi a szöveg, hogy Jézus Egyházat kívánt alapítani, és annak vezetője Péter lesz. Ez a Jn 21. végén még érthetőbb.

Igazából a péteri primátust elég sok minden alátámasztja:

[link]

Szerintem a gond nem is azzal van, hogy Péter elsőbbségét/egyházfői szerepét - vagy az apostoli jogfolytonosságot - nem lehet megfelelően igazolni a Biblia és a keresztény hagyomány alapján. Hanem azzal, hogy a péteri primátussal a nem katolikus keresztények felekezeti alapjának létjogosultsága rendül meg. Ez különösen igaz azokra akik resztoránus teológiát vallanak.

aug. 8. 16:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!