Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A hívők miért hiszik azt,...

A hívők miért hiszik azt, hogy az egész világmindenség csakis értük jött létre?

Figyelt kérdés

Az elmélet egy tócsát képzel el, amelyik felébred egy reggelen, és elkezd gondolkodni:

„Milyen érdekes, hogy ez a lyuk pont úgy van kialakítva, hogy pontosan illeszkedik hozzám. Pontosan körülölel engem, tökéletesen illeszkedem bele. Ez tehát nyilvánvalóan arra a célra lett tervezve, hogy befogadjon engem, és itt legyek. Ez egy csodálatos lyuk számomra!”

De ahogy a nap halad előre, a tócsában lévő víz elpárolog, és a tócsának rá kell jönnie, hogy az a lyuk nem is volt neki tervezve.

Ez a metafora arra utal, hogy az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a világegyetem célzottan az ő létükre van kialakítva, miközben valójában csak alkalmazkodtak az adott körülményekhez. Az emberi létezés különlegesnek és célzottnak tűnhet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az univerzum kifejezetten értünk lett létrehozva.

júl. 7. 15:56
1 2 3
 11/24 everlight ***** válasza:
100%
Mert a legtöbb vallásos ember egoista ,aki azt hiszi jó ember csak mert templomba jár.
júl. 8. 00:35
 12/24 anonim ***** válasza:
100%

"Egy keresztény életet élő soha nem gondolta, vagy gondolja, hogy a Föld lapos. "

Pedig de. Sokan pont a Bibliára alapozzák azt, hogy lapos a föld.

júl. 8. 06:42
 13/24 anonim ***** válasza:
92%

Tényleg ezt írja a Biblia, hogy oszlopokon áll a Föld:

"A földet is kimozdítja helyéről, az oszlopai csak úgy inognak." (Jób 9,6)

Egyébként a laposföldesek semmiben sem másabbak, mint az evolúciótagadók. Mindkét téveszmét a Bibliából olvassák ki:

[link]

júl. 8. 06:42
 14/24 A kérdező kommentje:

Azért te sem vagy mindentudó, te sem láttad az evolúciót.

Csak ezt nyomták beléd az iskoládban.

júl. 8. 06:54
 15/24 anonim ***** válasza:
90%

"Lehet, hogy te téveszmének tartod, de másnak pedig ez az igazság."

Ez így van.

Természetesen nem vitatom, hogy az isteni gondviselés lehet igazság - de, és ez a lényeg! - ez csak a hívők szubjektív igazsága. Szerintem minden embernek megvan a maga igazsága, szóval nincs azzal gond, ha valaki megválasztja azt, hogy mit tart igaznak.

Ha azonban a hívők a maguk szubjektív igazságát egzakt igazságként akarják eladni nekem, akkor már jogom van téveszmének minősíteni, mert én egy teljesen alaptalan hiedelemnek tartom az isteni gondviselést.

júl. 8. 07:03
 16/24 anonim ***** válasza:
90%

Ja, szóval te is tagadod az evolúciót? :D

Bocs, akkor befejeztük a beszélgetést.

júl. 8. 07:04
 17/24 A kérdező kommentje:

Nem tagadom, nyugi!

Én elfogadom!

júl. 8. 07:17
 18/24 anonim ***** válasza:
Akkor csak nem tudsz róla valami sokat.
júl. 8. 07:27
 19/24 A kérdező kommentje:
Mint a maszk ellenesek a maszkról?
júl. 8. 07:31
 20/24 Jégszív ***** válasza:
100%

Társadalmi tudatukat illetően pár száz éve megakadt a lemez!

Akár tagadják, akár nem, a geocentrikus világképből még él bennük valami,

az ANTROPOCENTRIKUS látásmódjuk pedig tagadhatatlan.

#10. Ezek szerint az öreg Kaporszakállú nem ismerte sem Kepler törvényeit, sem Einstein általános relativitáselméletét a gravitációról. 😊

júl. 8. 10:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!