A hívők miért hiszik azt, hogy az egész világmindenség csakis értük jött létre?
Az elmélet egy tócsát képzel el, amelyik felébred egy reggelen, és elkezd gondolkodni:
„Milyen érdekes, hogy ez a lyuk pont úgy van kialakítva, hogy pontosan illeszkedik hozzám. Pontosan körülölel engem, tökéletesen illeszkedem bele. Ez tehát nyilvánvalóan arra a célra lett tervezve, hogy befogadjon engem, és itt legyek. Ez egy csodálatos lyuk számomra!”
De ahogy a nap halad előre, a tócsában lévő víz elpárolog, és a tócsának rá kell jönnie, hogy az a lyuk nem is volt neki tervezve.
Ez a metafora arra utal, hogy az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a világegyetem célzottan az ő létükre van kialakítva, miközben valójában csak alkalmazkodtak az adott körülményekhez. Az emberi létezés különlegesnek és célzottnak tűnhet, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az univerzum kifejezetten értünk lett létrehozva.
Az isteni gondviselést téveszmének tartom, de az #1-es válaszban a hívők fejével próbáltam gondolkodni.
Ugye nekik max a gondviselő isten jöhet szóba, mert pl. a deista istenkép már nem vonzó számukra.
Tévedés, Isten az embert, illetve magát az életet, céllal hozta létre, amiben nem csak az emberekkel van szándéka.
Hogy még is az Isten szándékával összhangban élők fogják élvezni a jövőt, az, egyéni döntés következménye. Nyilván akik ezt nem hiszik el, azok nem is tudnak ezzel összhangban élni, más az értékrendjük, és az erkölcsi alapelveik.
Isten nem a zűrzavar, vagy a káosz Istene, ezért azok az emberek maradnak életben, akik összhangban élnek az Isten által felállított erkölcsi alapelvekkel. Ők támogatják Isten elhatározását.
akik ezt nem teszik, azokkal nem lehet együtt működni, más úton akarnak haladni.
Az ismerősöd téved.
Egy keresztény életet élő soha nem gondolta, vagy gondolja, hogy a Föld lapos. Hiszen maga Isten leíratta, hogy a föld kerek, gömb alakú. Van pályája, és dőlés szöge, 23,5 fokban. Illetve megemlíti a négy égtályat.
De sorolhatnám ezeket a napjainkban már a tudománnyal összhangban íródott tényeket.
Akik a lapos földben hisznek, azokat félre tanították....
Meg hogy az oszlopon áll.
Nézz utána.
Isten azt íratta le, hogy a Föld a "semmiben" függ.
Vagy is nincsenek látható oszlopai ami tartja.
Akik még is ezt tanítják, azokat nevezi Isten hitehagyottaknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!