A keresztény hit szerint ha egy bűnöző megerőszakol egy gyereket, majd utána megöli, de teljes szívéből megbánja, és keresztény lesz, üdvösségre juthat?
"Igazságtalan az, hogy valaki egy szörnyetegként viselkedik egész életében, aztán gondol egyet, és minden el van felejtve, mert Jézus elsikálja neki."
Oké, de miből gondolod, hogy egy olyan horderejű bűnt olyan könnyű szívből megbánni?
"A keresztény felekezetek befogadnak olyan embereket, akik állításuk szerint tiszta szívből meg akarnak térni Istenhez, viszont nemi erőszak miatt ültek börtönben?"
Pl. A Katolikus Egyházban elég komoly hagyományai vannak a börtönmissziónak. Számos pap, diakónus foglalkozik a börtönökben az elítéltek lelki gondozásával. Én ismerek személyesen börtönpasztorációt végző diakónust, nagyon érdekes és megrázó történetei vannak. Az elítéltek sem egyformák természetesen: vannak, akik semmit nem bánnak meg, vannak akik csak "jóemberkedni" akarnak a vallásossággal, hogy hátha jó magaviseletért hamarabb szabadulnak, és vannak, akik tényleg megtérnek a börtönben. Ez az ismerősöm többek között egy gyilkossal is foglalkozik, akit a felesége megöléséért ítélték el. Ő meg akar térni és jóvá akarja tenni a jóvátehetetlent. Elmondása szerint minden álmában újraéli a megtörténteket. De az ebből való megtérés nem annyi, hogy gondol egyet és megbánja, hanem hosszú lelki munka.
Tehát a kérdésre válaszolva: függ az egyén szándékától, a megtérés mélységétől, de alapvetően igen, befogadná az Egyház, de ez egy hosszabb folyamat. Mi katolikusok úgy tekintünk erre, hogy missziónk van az ilyen bűnözők felé is.
Nekem most az jutott eszembe, hogy A Sebhelyesarcú filmben Al Pachino egy maffiózót játszik (Tony Montana) Simán elteszi az embereket láb alól. De. Amikor arra került a sor, hogy két ártatlan gyerek is meghalna az egyik akció alatt, akkor nem volt képes a gyilkosságra. Ebből látszik, hogy még egy közönséges bűnöző előtt is van olyan bűncselekmény, ami átlépi a határt.
Idős emberek, ártatlan nők, gyerekek kínzása, megerőszakolása, meggyilkolása embertelen dolog. Jól írja a #3-as kommentelő, hogy aki ilyet tesz, annak nincs szíve, így nem képes a megbánásra sem. Ajánlom a keresztényeknek, hogy nézzenek utána annak, mi jellemző a pszichopátiára.
Nem hiába tettem fel a kérdést, hogy a keresztények kit fogadnak be maguk közé, mert ha bárkit - azon az alapon, hogy ő meg akar térni Istenhez - akkor a keresztény gyülekezet nem valami jó hely, hiszen lehet, hogy a mellettem ülő pl. egyetemista lányok megerőszakolása miatt ült börtönben... Aztán ki tudja, hogy visszaesik-e?
Én dolgoztam egy cégnél, és ott a vezetőség viszonylag szigorúan válogatta meg a dolgozóit. Erkölcsi bizonyítványt kértek. Tehát nekem is le kellett kérnem az erkölcsi bizonyítványom a Belügyminisztériumból, hogy bizonyítsam: nem vagyok bűnöző, nincs bűnözői múltam.
Jézus mondott egy szemléltetést, ami talán segíthet.
Sokan ismerik ezt.
Én napjainkra ültetve mondanám el, röviden:
Vagy egy uralkodó, akinek egy ember tartozik félmillió euróval. Az ember, könyörögve kéri, hogy a családját is figyelembe véve, legyen még türelmes hozzá az uralkodó. Erre, úgy dönt a király, hogy teljesen elengedi az adósságát ennek az embernek. Nem kell visszafizetnie semmit.
A történet folytatása, hogy ez az ember, összetalálkozik egy felebarátjával, aki 100 euróval tartozik neki.
A felebarát, hasonlóan kéri a türelmét az embertől, de az hajthatatlan, és börtönbe záratja a felebarátját.
Ez az uralkodó fülébe jut. Ezért nagyon megharagszik, és börtönbe veti az embert, aki a csekélyebb mértékű tartozást nem volt hajlandó elengedni.
Vagy is egy ember sokkal nagyobb hibát, bűnt követ el Isten ellen, mint a felebarátja ellen. Isten még is nagylelkűen megbocsát.
Mi egymásnak pedig nem tudunk megbocsátani, pedig sokkal kisebb hibákat vétünk egymás ellen.
Jézus amikor imádkozni tanított, azt mondta:
(Máté 6:12) 12 és bocsásd meg a bűneinket, miként mi is megbocsátottunk az ellenünk vétkezőknek. . .
(Máté 6:14, 15) 14 Mert ha megbocsátjátok az embereknek a vétkeiket, égi Atyátok is megbocsát nektek, 15 de ha nem bocsátjátok meg az embereknek a vétkeiket, Atyátok sem bocsátja meg a tiéiteket.
Olyan mértékben, és úgy lesz személy szerint megbocsátva nekünk, ahogyan mi megbocsátunk másoknak, akik ellen panaszunk van.
Ez nem jelenti azt, hogy a büntetést meg kell úsznia.
Nézd, vallásszabadság van, tehát a Katolikus Egyház is gyakorolhatja úgy a hitét, ahogy akarja. Felesleges lenne egy hosszú vitát indítani a témáról, mert valószínűleg nem tudnám meggyőzni a kereszténységet arról, hogy váloztassa meg a nézetét.
Én egészen máshogy látom ezt a témát, az emberi természetet, az igazságszolgáltatást.
Én Sefatias gondolataival értek egyet:
Célom a kérdéssel csak az volt, hogy tisztán lássak a témában. Ez megtörtént, a keresztény erkölcsöt pedig elutasítom.
Viszont tiszteletben tartom mások vallási meggyőződését. Részemről ennyi a helyzet.
Az tény, hogy az Isten által elfektetett erkölcsi alapelveket, sok vallásban nevetség tárgyává tették.
Azonban Isten tudja, hogy vannak, és lesznek olyanok, akik őszintén, hatalmi harc nélkül szeretnének keresztény életet élni.
Jézus azt tanította, hogy aki "nagy akar lenni, az legyen mindenki szolgája"
Jézus példát mutatott benne,. mert mint messiási király, szolgálta a tanítványait, követőit, még egyszer a lábukat is megmosta, pedig nem az Ő kötelessége lett volna, hanem a vendéglátónak.
Isten népéhez csak olyan emberek tartozhatnak, akik kifejlesztik magukban ezt a szellemet. Nem könnyű, az első tanítványoknak is voltak "felsőbbrendű" csatáik. Azonban nem is lehetetlen elsajátítani.
"Igazságtalan az, hogy valaki egy szörnyetegként viselkedik egész életében, aztán gondol egyet, és minden el van felejtv"
Így tényleg igazságtalan lenne. Ellenben a megbánás, a vezeklés a bűneidért, a jobb emberré válás messze nem csak egy gondolat. Ez egy hosszú, és rengeteg kitartást, akaraterőt kívánó folyamat, annál inkább, minél mélyebbről indul az ember.
Arról, hogy a kereszténység jobb emberré tesz-e Sefatias gondolataival értek egyet. Link a #14-es kommentben.
Spoiler: nem. Nem tesz jobb emberré.
Kedves kérdező, te megint az a gyakori ateista típus vagy, aki úgy kritizálja a kereszténységet, hogy alapvető dolgokkal nincs tisztában. Légy kérlek minimálisan igényes annyira, hogy utána nézel a kereszténység alapvetéseinek, utána kérdezz, ha valamit nem értesz. Nagyon fárasztó újra és újra olyan kérdésekkel szembesülni, amelyekre a választ 10 másodperc guglizással megtalálnád magad is.
Az a vicces egyébként, hogy keresztény szemszögből te sokkal bűnösebb vagy, mint a példádban szereplő személy, de gondolom meg sem fordul a fejedben, hogy a pokolban a helyed. :)
(Mielőtt még személyeskedni kezdenél velem szemben, mert valamiért mindenki ezzel kezd ellenérvelni: nem vagyok keresztény.)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!