Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Mi a véleményetek a következő...

Mi a véleményetek a következő idézetre, mely Kálvin Jánostól származik?

Figyelt kérdés
"A józanul ítélők előtt mindig bizonyos lesz, hogy az emberi lélekbe bele van vésve az istenség érzete, melyek kitörölni sohasem lehet. Sőt hogy az istenség létezéséről táplált meggyőződés mindenkivel vele születik és mintegy a velőkbe van rejtve, bőséges bizonyíték erre éppen az istentelenek makacssága, akik bármennyire tusakodjanak is, mégsem tudják megszabadítani magukat az Isten félelmétől... Mert a világ, (...) amennyire tőle függ, igyekszik az Istennek minden benne levő ismeretét kiirtani s imádását mindenképpen megrontani. Csak azt állítom, hogy midőn az ostoba megátalkodottság, melyet az istentelenek az Isten megvetése céljából magukra erőltetnek, lelkükben sorvadoz: él és lépten-nyomon előtör az istenségek érzete, melyet oly igen óhajtanak magukból kioltani. Ezekből világos, hogy Isten ismerete nem oly tudás, melyet csak az iskolában tanulunk, hanem oly ismeret, mely anyánk méhétől fogva mindig velünk van."

jan. 25. 21:21
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
87%

Kedves kérdező!

Ha a vallásos hit (genetikailag) determinált akkor ennyi erővel azt is mondhatnánk hogy egy mentális betegség, fogyatékosság ami ellehetetleníti a világ racionális értelmezését.Nem gondolom ezt, ugyanakkor megmutattam hogy ez az érvelés mindkét irányba működik.

Amúgy meg szabad akarat nélkül hogyan magyarázod meg a gonosz problémáját?

jan. 27. 09:56
 12/28 anonim ***** válasza:
84%

Engem a hideg rázott Kálvintól mindig is, ad a franc olyan ember szavára, aki szerint lehetsz akármilyen sz.r ember jóformán, követhetsz el bármit a másik emberrel szemben, ha hited van, akkor üdvözülsz oszt' csá, bezzeg az áldozataid elkárhoznak szépen ha nem hisznek (vagy csak nem is születtek eleve keresztény kultúrkörbe), akármennyivel is voltak jobb emberek nálad. Ismerek ilyen felfogás szerint élő keresztényt, hát ha van örökkévalóság, akkor én a legutolsó részeg csövessel is hamarabb akarom azt eltölteni, mint az ilyen felsőbbrendűségben és kivagyokiságban szenvedő "keresztény" mellett.

Az idézetre: ez max. Európára kivetítve értelmezhető, illetve a többi általánosságban keresztény országra, ahol létezik a hívő vs. ateista vita. Elvileg Kálvin korában még nem volt ateizmus úgy, mint ma, de gondolom akkor is voltak már emberek, akik feszegették a mi van ha nincs is Isten témát. Más azonban, teljesen más egy zárt afrikai törzsben ez a kérdés, más egy őserdőben szintén zártan élő indián törzsben ez a kérdés, más a hinduknál, dzsainistáknál, stb. Max. akkor lenne értelmezhető, ha az egész világ a keresztény hit vs. ateizmus vitájában létezne, de számtalan más vallás is létezik, plusz eleve nem is minden hívő egyistenhívő.

jan. 27. 11:47
 13/28 anonim ***** válasza:
0%
Kálvin azt hiszi hogy Ortodox közben egy eretnek. Nem is értem mi reformátusok miért követjük a szavait még mindig. Isten szavát, a Bibliát kéne hinni meg a Szenthagyományt. Az igaz hogy átistenül az ember vagyis Istenhez lesz haso ló de csak hasonló. Mert az Isten felfoghatatlan, megfoghatatlan, láthatatlan, időtlen. Énok se látta Istent csak a trónját és rajta a villámokat meg mellette a hat szárnyú kerubokat.
jan. 28. 20:47
 14/28 Hussaro Hungaricus ***** válasza:
12%

Szerintem Kálvin János ezen kijelentése nyilvánvaló minden (gondolkodó) keresztény számára.

Az ateisták persze tagadják, hiszen Istent tagadják, így a bennünk rejlő istenit, az abszolútumot, a (tradicionális értelemben vett) spiritualitást, sőt általában a metafizikát alapvetően tagadják.

De aki vallásos, pláne keresztény, az onnan indul, hogy minket Isten teremtett a saját képmására, isteni lelket/szellemet lehelt belénk és van lelkiismeretünk, van egy lényegi kapcsolatunk a primordiális léttel, az Eredettel.

Tapasztalatból pedig elmondható, hogy az ateisták nem őszinték, önmaguknak is hazudnak, álmagyarázatok mögé rejtőznek. Ezt valaki elnyomja mással való foglalatossággal így nem tűnik számára fontosnak, de a lényegen nem változtat.

Az agnosztikussal is ugyanez a helyzet, csak ő az, aki méginkább delíriumban, általa hamisított világban, buborékban él, nem is mer igazán belegondolni a fontosabb kérdésekbe. Naiv realistaként, állati szinten éli életét, aminek valóban semmi értelme, ahogy az ateista legalább megfogalmazza. Persze ha elvhű lenne, nem kelne ki az ágyból, miután megszilárdul a világnézete.

De mivel benne van a sok hazugság, önámítás, hamis érvek kusza hálózata elleni kétely szíve legmélyén, ez egy belső harcot, vívódást eredményez. Pont amiről Kálvin írt.

jan. 29. 16:29
 15/28 Mojjo ***** válasza:
75%
@15: Az elején még majdnem azt hittem, hogy ez olyasvalamiféle hozzászólás lesz, ami megér egy érdemi választ, de aztán csak egy alacsönyröptű gyűlölködéscunami lett belőle. Kár.
jan. 29. 17:25
 16/28 anonim ***** válasza:
78%
Sajnos elég sok hívő ilyen természetű, és ennyire képes.
jan. 29. 18:43
 17/28 anonim ***** válasza:
63%
15.: Te tudod egyáltalán, hogy mi a búbánat az agnoszticizmus? Mi benne a hazugság meg a delírium? Az agnosztikus se nem zárja ki, se nem erősíti meg a transzcendens létezését. Hogy jön ez ahhoz, hogy ha elvhű lenne akkor nem kelne ki az ágyból? A 12-es kommentet írtam, akkor kérlek fejtsd ki, hogy hol igaz, milyen értelemben Kálvin agymenése egy afrikai törzse nézve, vagy egy hindura pl.? Tudod, a világon nem csak ateista meg keresztény létezik...
jan. 29. 22:43
 18/28 Mojjo ***** válasza:
88%
@17: Ezt a 14-nek akartad címezni...
jan. 30. 05:44
 19/28 anonim ***** válasza:

Kedves 18-as!

Az ateizmus és az agnoszticizmus olyan fogalmak, melyek definiálása körül harc zajlik, mert vannak akik úgy akarnak eldönteni egy vitát hogy refefiniálják a szavakat.

(Én ateista vagyok, és ezek azok a definíciók, amiket mi szoktunk inkább használni.(magunkra))

Én meglátásom szerint az ateizmus csak az istenhit hiányát jelenti, az agnosztikus pedig azt, hogy valaki nincs meggyőződve arról hogy egy/több tág definícióban értendő isten biztosan létezik/nem létezik.

Szerintem a legtöbb ateista (még Dawkins is) ilyen tekintetben agnosztikus.A probléma ott kezdődik, hogy sokan ezeket a definíciókat bizonyos istenekre haszlják, vallások isteneire.

Példák

Nem hiszek egy isten létezésében sem.(ateista)

Nem tagadom minden elképzelhető isten létezését.(agnosztikus)

A bibliai Isten nem létezik. (lehet teista, ateista, agnosztikus és antiteista is)

jan. 30. 09:13
 20/28 anonim ***** válasza:
Igen, a 14-esnek, bocsi. Késő volt, benéztem, bocsi mégegyszer! :)
jan. 30. 10:05
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!