Honnan tudod eldönteni, hogy melyik Isteni kinyilatkoztatás az igaz például a hindu Védák vs Biblia? Isten egyetlen valódi kinyilatkoztatást tett nem pedig kettőt vagy hármat ami szöges ellentétben áll egymással :)
A Biblia ezt írja:
"Én vagyok az Úr, és senki más! Rajtam kívül nincs más isten." Iz45,5
22
Ezt mondhatta a Sátán, egy ufó, vagy egy ember is! Hazudni bárki tud!
Azt is mondja a biblia, jóval korábban, Mózes törvényei között, hogy -Ne legyenek más isteneid énelőttem.
Azt is mondja, azért ne legyenek más istenei a zsidóknak(másnak ezt nem parancsolta), mert ő egy féltőn szerető isten, azaz féltékeny.
Egy próféta vetélkedéséről is ír a Baál papokkal, ahol a próféta megnyeri a vetélkedést, de a Baál papok is megkapják a csodát az istenüktől.
Az ábrahámi vallások a többistenhittől az egy isten kövtésén át fejlődtek az egyistenhitig.
Mondjuk az igaz, hogy Izajás könyvére nem emlékeztem. Ő már erősen az egyistenhit felé alakuló korszakban élt.
Az ószövetségben még alig van szó démonokról. Egy van név szerint megemlítve, Azazel, de neki pont áldoznak a zsidók(bűnbak áldozat). Más népek isteneit is érti ez alatt a biblia, és sok esetben pont azért bünteti az isten a zsidókat, mert idegen istenekhez fordultak.
A bálványimádás az kicsit más, ott az istenek ábrázolása a tiltott, legfőképp Yahweh ábrázolása. Tilos volt a képmásokon keresztül imádni az istent.
Az is elég erősen mutatja, hogy több isten irányából haladtak egy isten felé, hogy a genezisben még többes számban beszél az isten, még magáról is(teremtsünk embert a mi képmásunkra, és hasonlatosságunkra), míg később, amikor Yahweh beszél, mindig egyes szám, első személyben beszél.
A próféták egyetlen istenről beszélnek, mert csak azok a próféták kaptak helyet a bibliában, akik erről az istenről beszéltek. A "hamis prófétákat" halállal büntették. A nép ítélte meg, hogy a próféta hamis e, vagy sem. Ki tudja hány prófétát öltek meg azért, mert a népnek nem tetszett, amit mondtak, és így nem maradt nyoma a vallástörténetben.
Ez igaz lenne, ha más vallások prófétái is ugyanúgy értelmezték volna, amit az isten kinyilatkoztatott nekik.
Emellett ha a próféta már a saját felfogását belekeveri abba, amit az isten mondott, már torzul a kép.
Persze könnyű ezt úgy értelmezni, hogy más vallások prófétáihoz nem isten beszélt, hanem démonok, de ez elfogultság, az igazságot nem lehet tudni, csak hinni lehet benne, hogy ez igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!