Miért tartották meg a keresztények az Ószövetséget?
Úgy van érvényben az Ószövetség, hogy már Jézus beteljesítette.
Máté5,43-44
Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet.
Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket.
A beteljesítés és az eltörlés nem jelenti ugyanazt.
Jézus nem eltörölte a törvényt, hanem betöltötte.
Máté5,17
Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.
Ostobaság lenne egy kész ház alól kihúzni az alapot, amelyre épült.
Összeomlana az a ház.
De az Ószövetség enyhén szólva is zsidóspecifikus. Nekem nem zsidóként egyszerűen nehéz azonosulás, sok rész taszító.
A krisztusi tanítás viszont univerzális és egyedülálló a világban. De az akkor is ugyanolyan emelkedett marad, ha előtte nem kell azt olvasnom, hogy néhány elfogult zsidó leírja a népének a történetét misztifikálva, meg hogy Isten azzal kötött szövetséget a zsidó néppel, hogy levágatta velük a fitymájukat.
"A beteljesítés és az eltörlés nem jelenti ugyanazt."
Hát ha nem ugyanazt jelenti akkor még érvényben van az Ószövetség.
"Hát ha nem ugyanazt jelenti akkor még érvényben van az Ószövetség."
Az Isten zsidókkal kötött szövetsége. Isten második szövetsége, az Újszövetség vonatkozik mindenkire.
De miért hiszik el a keresztények, hogy Isten a zsidókkal kötött szövetséget először? Krisztus tanítása az ausztrál bennszülöttekre is kiterjed. Nincs szükség hozzá a kirekesztő Tórára. Persze tudom, a Tóra nagy része történelmi tény, de a misztikumot már nem hiszem el körülötte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!