Miért nem akarnak a vallásosak vitázni?
Egyet értek a #20-as hozzászóló érvelésével.
Ezt írod: "Felvetettek egy látszólag hibát azzal kapcsolatban amiben ők hisznek. Nem ösztönöz ez arra, hogy akkor utána nézzenek vagy kérdezzen egy papnál vagy akár végső esetben itt egy kérdésben?" - ez számos esetben előfordul velem a szolgálatba. De ez sem a vita kategória. Elmondok egy konkrét példát, amely velem történt. Szóval egy hölgy, akivel beszélgettem, elmondta, ő abban hisz, hogy a jó emberek a mennybe mennek, és szerinte mi ezt tagadjuk, nem ezt tanítjuk amit a Biblia ígér. Hát ez egy vitára alkalmas beszélgetéssé is alakulhatott volna. De én egyszerűen megmutattam mit ír a témáról a Biblia, és hagytam néhány napig elmélkedni és további kutatásra is időt hagytam. Így nem "fajult" vitatkozásig a beszélgetésünk.
KZitus
A vita nem egy rossz dolog. Amivé fajulni tudd a vita az a veszekedés és ez az ami rossz. A vita során pusztán megosztjátok a gondolataitokat, érveiteket (ahogyan azt tetted te is) és jó esetben mindenki tanul belőle.
Az a gond, hogy ezt sokan versenynek élik meg itt és mindenáron le kell győzniük a másikat és úgy fogják fel, hogy ha nem ők nyernek akkor ők h.. ostobák. De a vita nem erről szól.
Ez így van szerintem is. Gyerekkortól arra nevelnek minket, hogy versenyezzünk. Erre ösztökél a társadalom is, mert ilyen beredezkedésűvé vált. A szüleink persze nem akarják, hogy pont mi maradjunk le és meg is tesznek érte mindent, mert szeretnek minket.
De a mindenáronverseny együtt jár a megosztottsággal, kirekesztéssel, individualizmussal.
A párbeszéd, tolerancia, empátia, másság elfogadása, csapatmunka segít fejleszteni az érzelmi intelligenciánkat és nem utolsósorban a vitakultúránkat is.
Lehet tiszteségesen is versenyezni.
Pár éve volt, hogy egy magyar úszó a verseny után át adta az érmét egy másik versenyzőnek aki ha jól emlékszem a sok utazás miatt fáradtan is versenyzett. Ha emlékeim nem csalnak akkor sok késéssel épphogy beestek talán a versenyre.
A versenyzés nem feltétlen jár együtt a másik eltiprásával, kigúnyolásával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!