A hívők, vallásosak hogyan tudják kezelni a vallási, logikai ellentmondásokat, logikátlanságokat?
20
Mármint az ateista világképben (ami így nem egy létező világkép hanem lényegében bármi lehet) vagy abban több az ellentmondás amit te elképzelsz mint "ateista világkép"?
"Az ateista világképben több a logikai bukta, ellentmondás minta vallásos világképben"
Én ateista vagyok. Mesélj milyen logikai bukta vagy ellentmondás van a világképemben.
Nem állítottam hogy van egységes ateista világkép ahogy egységes vallásos világkép sincs. Általánosságban mondtam.
Például sok ateista a véletlenben hisz. Szerintük minden véletlenül történt és történik. Ez ellentmond a tudomány jelen állásának mert a természettörvényei fixek, így nem jöhet szóba a véletlen. Van olyan ateista aki meg egyfajta körforgásban hisz. Ez is ellentmond a tudománynak mert az ősrobbanás előtt nem volt semmi.
"Én ateista vagyok. Mesélj milyen logikai bukta vagy ellentmondás van a világképemben."
Honnan tudjam te miben hiszel? Ha kifejted milyen az ateista világképed elmondom milyen ellentmondásokat tartalmaz.
"Ez is ellentmond a tudománynak mert az ősrobbanás előtt nem volt semmi."
Tudnál küldeni egy tudományos cikket vagy tanulmányt ahol megvizsgálták, hogy mi volt az ősrobbanás előtt és azt találták, hogy semmi?
"Például sok ateista a véletlenben hisz. Szerintük minden véletlenül történt és történik."
Én találkoztam már párszor azzal, hogy ebben a témában kis kommunikációs félre értés volt. Pontosabban azt értem alatta, hogy sokan amikor azt mondják, hogy "véletlen" akkor nem valami természet törvényeitől mentes vagy felett álló valamire gondolnak, pusztán arra, hogy nem tudjuk/túl bonyolult.
Például:
Leesik egy alma a fáról. De miért pont akkor eset le a fáról?
Sokan mondanák rá, hogy véletlenül pont akkor de ez nem jelenti azt, hogy ha kicsit mélyebben bele kérdezünk akkor ezzel cáfolni akarnák azt, hogy lehet pont akkor jött egy fuvallat ami kellő erőhatást biztosított az almának, hogy leessen a fáról mert addigra már a szára kellően elgyengült és a súlya kellően nagy lett.
Kutyafuttában összedobot lehet párponton hibás példa de remélem az érthető belőle, hogy attól még, hogy valaki azt mondja, hogy véletlen az nem zárja ki a mögöttes fizikai törvényeket és hasonlókat.
Ez lehet emberi lustaság, egy eltanult szokás miatt, ...
Csak szólok, hogy a kvantumvéletlen valódi.
Frissítsd a tudásod, el vagy maradva.
Például Hawking szerint az ősrobbanás előtt nem volt semmi.
"Pontosabban azt értem alatta, hogy sokan amikor azt mondják, hogy "véletlen" akkor nem valami természet törvényeitől mentes vagy felett álló valamire gondolnak, pusztán arra, hogy nem tudjuk/túl bonyolult."
Nem igazán. Én inkább úgylátom ez egy általános magyarázat ateisták részéről mindenre. Mint valami szabályozó erő.
"Csak szólok, hogy a kvantumvéletlen valódi.
Frissítsd a tudásod, el vagy maradva."
Nekem nem tünt fel hogy a természet törvényei megváltoztak volna. Hát neked?
Nem is változtak meg, de most már többet ismerünk.
Tehát nem kell találgatni: létezik valódi véletlen, és bele is szól a világ dolgaiba.
Igazad van abban is, hogy adott esetben a véletlen lehet szabályozó erő. A véletlennek törvényei vannak, ezt érdemes tudni.
Te érted is, amit mondtál?
Miért ne lehetne véletlen? Van a véletlennek törvénye, ami nem változik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!