Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A Bibliában Istennek vagy a...

X0 kérdése:

A Bibliában Istennek vagy a Sátánnak van igaza?

Figyelt kérdés
Én a Sátánnak adok igazat, ez azt is jelenti hogy nem is gonosz, csak annak tartják. Például ma az ortodox zsidó férfiak nem ülnek nők mellé, még repülőgépen se, az a hír járja, hogy az El Al Izraelbe tartó járatain nehéz eljutni a mellékhelyiségbe, pénzt szoktak ajánlani helycseréért, még felszálláskor se szívesen ülnek le nők mellé. Amikor azt írják, a Sátán szállta meg őket, akkor sokszor arról van szó, hogy valamely nép nem ilyen: valami ilyen marhasága nincs, esetleg a zsidók közül néhányan hagytak el valami felesleges marhaságot: eredetileg fanatikus vaderkölcsösek ugyanis. Ezen kívül a Biblia szerint a tudatlanság a jó, a tudás a bűn forrása: például az evés a tudás fájáról: a tudás bűn. Szerencsére ezt már a hívők is kezdik észrevenni hogy nem így van: például Böjte Csaba mondta, hogy nem tudom minek: bűnnek, ártásnak, ellentétnek, úgy általában a problémának a legtöbbször a tudatlanság az oka. Nem hiszek a mágiában, meg semmiben se, tehát nem vagyok sátánista. Viszont szívesen bevállalom hogy én vagyok a Sátán, tehát amit a Biblia szerint a Sátán tett azt én tettem: a születésem előttieket is, hiszen igaza volt: a fanatikus mélysötétségben valami fényt hozott: hogy ne legyenek fanatikusak. Természetesen nem a Bibliában levő összes esetről van szó, nem is olvastam ki a Bibliát, de rengetegről. Sokszor csak annyit írnak hogy megszállta őket a Sátán, még azt is nekünk kell kitalálni hogy ez neki nem tetszik. Hogy miben nyilvánul meg, mi nem tetszik neki, azt bizony sokszor lehagyják. Lehetőleg tényleg gondoljuk végig, ne aszerint szavazzunk hogy milyen vallásúak vagyunk: a keresztyének és a sátánisták is gondolják végig.

2023. jún. 27. 20:14
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
0%

Istennek van igaza. Félreérted a dolgot, a sátán egyáltalán nem szabadított meg senkit sem a tudatlanságtól, sem a fanatikusságtól. Ádám és Évánál nem a fanatikusság és a tudás állnak egymással szemben. Ádám nem egyszerűen a tudás fájától evett, hanem a jó és rossz tudásának a fájáról. Nyilván szimbolikus értelmezése van. Ha a fanatikusság állna szemben a "tudással" az azt jelentené, hogy Isten azt akarja, hogy fanatikusok legyünk és a sátán akarja, hogy a "tudás" által megszabaduljunk ettől. Holott Isten nem akar fanatikusságot, azt pont a sátán akarja, aki minden olyan dolgot akar, ami elválaszt minket Istentől.

Isten és a sátán nem állnak úgy szemben egymással a Bibliában ahogy te leírod. Akkor állnának szemben ha két különböző dologban hinnének, de ez nem így van, a sátán egyszerűen gonosz, a gonosz megtestesítője. Nézzük például az Ádám és Évás esetet: Isten azt mondja ne egyenek a jó és rossz tudása fájáról, mert meghalnak, a sátán pedig azt hazudja Évának hogy nem fognak meghalni, hanem olyanok lesznek mint Isten. Ők esznek a fáról és meghalnak. Ebben a történetben Nem áll két nézőpont egymással szemben, nem az történik hogy Isten azt mondja hogy nem enni a fáról jó, a sátán pedig azt mondja hogy igen. Ő is tudja hogy rossz, mégis mondja, mert ő maga a gonoszság, a gonosz megtestesítője.

Úgy látom valami olyasmire akarsz kilyukadni, hogy vannak olyan emberek akik egy sima bálványimádást a Sátán nevű entitáshoz kötik, holott neki köze sem volt hozzá. Egyrészt a sátánt nem csak egy lényként vagy entitásként kell elképzelni, hanem maga a gonoszként (a neve is azt jelenti, gonosz, kísértő). Másrészt, lehet vannak olyan emberek akik tévednek vele kapcsolatban, viszont a Bibliában ettől még Istennek van igaza.

2023. jún. 30. 22:48
 22/27 anonim ***** válasza:

21.

A a bibliai igehelyekben sátán eredetileg

2023. júl. 1. 07:13
 23/27 anonim ***** válasza:

21.

A bibliai igehelyekben sátán kezdetben ellenállót, ellentmondót jelent. Egyszerűen, sok helyen nem is negatív értelemben.

Csak későbbi részekben szűkült le a konkrét "egyfőgonosz" jelölésére.

2023. júl. 1. 07:16
 24/27 A kérdező kommentje:
21-es: írtam, hogy arra gondolok, hogy a Bibliában van olyan, hogy azt írják megszállta őket a Sátán/Ördög/..., és van amikor például azt értik alatta hogy paráználkodtak: nem voltak olyan vaderkölcsösek mint a zsidók, sőt, nem is hallottak ilyenről. Nyilván nem az összes esetről van szó, amit a Sátán nyakába varrnak, írtam is, hogy van tényleg rossz dolog is amiről azt írják megszállta őket a Sátán. Szóval tudom hogy van kivétel.
2023. júl. 1. 13:25
 25/27 anonim ***** válasza:

Nem értem mire gondolsz? Melyik történet ez pontosan?

2023. júl. 1. 16:27
 26/27 A kérdező kommentje:
25-ös: általánosságban írtam, nem olvastam ki a bibliát. Azt viszont tudom, hogy amikor azt írja megszállta őket a sátán/ördög/... akkor általában paráználkodásról van szó: nem olyan vaderkölcsösek, vagy bálványimádásról: más vallásúak. Sose hittem, de csak pár éve árultam el, konfirmáltam is.
2023. júl. 1. 19:43
 27/27 anonim ***** válasza:

A Bibliában nincs olyan rész, ahol a paráználkodást a sátán megszállásának tulajdonították. A sátán igazából meg se szállt senkit a Bibliában, max 2 kivétellel. Az egyik, amikor Júdás elárulta Jézust, azt írja hogy a Sátán szállta meg Júdást. A másik pedig amikor Péter meg akarja akadályozni, hogy Jézust keresztre feszítsék és azt mondja neki, hogy távozz tőlem sátán, mert nem Isten hanem az emberek szerint gondolkodsz, itt nem is megszállásról van szó.

Démonok szálltak meg embereket a Bibliában, de ez sem feltétlenül egy spirituális entitás. A mentális betegekre használták a démoni megszállást, Légióra a skizofrénia illik vagy ott volt egy fiú, aki tűzbe és vízbe is belesétált, ő meg olyan mintha holdkóros lett volna.

2023. júl. 1. 22:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!