Az ateistáknak van lelkük?
#29 Kérdező
"Minden ember bűnös"
Kikérem magamnak, hogy sértegess. A magad nevében beszélj csak, én nem vagyok bűnős ember, a családom és a barátaim sem azok.
Megértem, hogy a te vallásod azt állítja, hogy aki nem a te vallásod szerint él, az mind bűnös. De egy dolog ha ezt képzeled rólunk, megint más, ha ezzel minket vádolsz.
Egy halom nagyon embertelen, valós bűnt követett el bizonyított formában több egyházi tag, és én mégsem vádollak benneteket kollektíven bűnösnek. Ezt a minimális tiszteletet add meg nekünk te is. Némi alázat nem ártana részedről.
Kárt sem okoztál senkinek?
Szomorúságot nem okoztál senkinek?
A családod nem szomorított el?
Hát csalódást okoztál-e már?
Vissza adtad-e a rosszúl elszámolt visszajárót?
Tetted-e már jóvá amit vétettél?
Gúnyoltál-e valakit?
Bosszút áltál-e már?
Hazudtál-e vagy voltál-e őszintétlen?
Mert a bűn attól még bűn, hogy mi magunk nem tartjuk annak. Embertársunk dolgait háta mögött kibeszélni bűn.
Magyarázkodni egy hiba miatt bűn, amikor elismerhetnénk, hogy hibáztunk.
Folytassam?
Ime engem vádólhatsz. Loptam, csaltam, hazudtam. Jóvátételt nyújtottam mindezekért, megfizettem a károkat, letöltöttem a büntetésemet. Ez 15-20 éve történt.
De hiába tettem jóvá, hiába bűnhődtem mindenért a törvény előtt. A bűnöm attól még meg marad.
De Van, aki Isten előtt megfizette a bűneim árát. Kipengette az adóságot helyettem. Ez Jézus. Ez a megváltás.
Bizony, elhittem a hazugságot, így lettek a bűneim és a terheim. De most már az igazságot hiszem, amit Jézus tanított a magam fajtának:
"Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok, s akik terhet hordoztok – én megkönnyítlek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert szelíd vagyok és alázatos szívű, s megtaláljátok lelketek nyugalmát."
(Máté 11:28-29)
És baszki tényleg így van!
Ráadásként:
"Jézus megfelelt nekik: „Ha magam mellett teszek is tanúságot, érvényes a tanúságom, mert tudom, honnan jöttem, és hova megyek. Ti ellenben nem tudjátok, honnan jöttem, és hova megyek. 15Ti a test szerint ítéltek, én nem ítélkezem senki fölött." (János 8:14-15)
Én sem ítélkezem, csak felhívom a figyelmet, hogy nincs bűntelen ember. Olyan van, aki nem látja saját bűnét, de a gyermekkort elhagyva nincs bűntelen egy sem.
Mert még ha a magyar törvények szerint bűntelen is bármelyik honfitársunk, az iszlám törvények szerint bűnös, ha disznóhúst evett vagy alkoholt ivott. Ha pedig marhát evett, akkor az indiaiak szerint vétkezett.
Ha szombaton akár csak egy gyufaszállat is arrébb cipelt, már vétkezett a zsidók szerint.
A vegák szerint nem szép dolog húst enni, a Húsevők szerint nem egészséges csak zöldségeken élni.
Némely tibeti szerzetescsoport szerint vétek, ha eltaposunk egy rovart, ők sepregetnek maguk előtt, nehogy véletlenségből eltapossanak egy hangyát, melybe egyik szerettük lelke költözött.
Minden ember bűnös, csak mindenkit egy másik hegycsúcson kell megvizsgálni. Nincs ember, akit el ne ítélhetne egy másik ember valamiért.
Ember szerint bűnös az ember. Isten szerint pedig megváltható. Én Istennek jobban hiszek, mint az embernek. Van lelkem, ahogy minden embernek.
#32 Kérdező
"Kárt sem okoztál senkinek?"
Véletlen, akaratlan kárt okozni nem bűn. Hogyan is lehetne az? Gonosz meg nem vagyok, nem okoztam senkinek kárt szánt szándékkal.
"Szomorúságot nem okoztál senkinek?"
Szomorúságot okozni nem bűn. Honnan veszed te ezeket? A szomorúság az élet velejárója. Felnőttként időnként olyan döntéseket kell meghoznunk, amik nem mindenkinek okoznak boldogságot, de muszáj, hogy úgy legyen.
"A családod nem szomorított el?"
Nem is értem a kérdésed. Milyen módon lennék bűnös ember attól, ha a családom valaha szomorúvá tett?
"Hát csalódást okoztál-e már?"
A csalódás az, amikor valaki nem az elvárásainak, elképzeléseinek megfelelő eredményeket kapja. Ez miért bűn? Ha pl. egy ember nem tud leszokni a dohányzásról, pedig az egész családja bízik benne. Akkor a csalódás okozásának bűnébe esik? Brrr...
"Vissza adtad-e a rosszúl elszámolt visszajárót?"
Mindig. Te nem?
"Tetted-e már jóvá amit vétettél?"
Mindent, amit csak lehetséges volt. Más is így van vele, szerintem.
"Gúnyoltál-e valakit?"
Gyerekként, amikor még nem tanultam meg, hogy ez nem helyes. Ezért is fontos az iskolai felvilágosításokat megtartani, hogy mielőbb megtanulják a gyerekek, ha esetleg otthonról nem hozták volna ezt a tudást.
"Bosszút áltál-e már?"
Miért kellene bosszút állnom? Senki nem követett el ellenem olyat, amit meg kellene bosszulnom. De miket is írok, hiszen a Bibliában Isten kifejezetten szorgalmazta a bosszúállást. Magát is bosszúállónak mondta.
"Hazudtál-e vagy voltál-e őszintétlen?"
Hazudni nem minden esetben helytelen. A Bibliád sem tiltja magát a hazugságot, olvasd el mégegyszer, magad is láthatod majd.
"Mert a bűn attól még bűn, hogy mi magunk nem tartjuk annak."
Az biztos. És attól, mert te valamit bűnnek képzelsz, még nem válik azzá.
"Embertársunk dolgait háta mögött kibeszélni bűn."
Miért lenne bűn egy másik ember szemétségeit megbeszélni egy barátunkkal, aki szintén áldozatul eshet neki? Talán el kellene titkolni előle, hogy óvatlanul ő is pórul járjon?
"Folytassam?"
Nem szükséges, egyetlen hozzászólásoddal megmutattad, mennyire éretlen elképzelésed van az életről. És mennyire nem ismered a Bibliát sem.
"Távol legyen. Sőt inkább az Isten legyen igaz, minden ember pedig hazug, amint meg van írva: Hogy igaznak ítéltessél a te beszédeidben, és győzedelmes légy, mikor vádolnak téged." (Róma 3:4)
S lám előre megmondtam néked.
Ha pedig a mi igazságtalanságunk az Istennek igazságát mutatja meg, mit mondjunk? Vajjon igazságtalan-é az Isten, hogy minket büntet? Emberi módon szólok.
6
Távol legyen! Mert akkor mi módon ítéli meg az Isten a világot?
7
Mert ha az Istennek igazsága az én hazugságom által öregbült az ő dicsőségére, miért kárhoztattatom még én is, mint bűnös?
8
Sőt inkább ne cselekedjük-é a rosszat, hogy abból jó származzék? amint minket rágalmaznak, és amint némelyek mondogatják, hogy mi így beszélünk, akiknek kárhoztatása igazságos.
9
Micsoda tehát? Különbek vagyunk-é? Semmiképpen nem. Mert az elébb megmutattuk nyilván, hogy zsidók és görögök mindnyájan bűn alatt vannak;
10
Amint meg van írva, hogy nincsen csak egy igaz is;
11
Nincs, aki megértse, nincs, aki keresse az Istent.
12
Mindnyájan elhajlottak, egyetemben haszontalanokká lettek; nincs, aki jót cselekedjék, nincsen csak egy is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!