Az ateisták miért írják Isten nevét kis i betűvel?
Akkor írom az isten szót kis betűvel amikor istenekről írok vagy úgy általánosságban bármelyik istenről. Amikor a keresztényekéről van szó akkor az érthetőség kedvéért is nagy betűvel szoktam írni.
Egyébként kérdező küld el a kérdéseket és hogy hányadik válaszról van szó és akkor lehet eltudjuk magyarázni konkrétan miért lett ott olyan i amilyen.
A sok ezer létező vallásban sok százezer isten van.
Ebből csak egy a keresztények istene, akit a keresztények Istennek hívnak, mivel nem ismerik az igazi nevét.
(A jehovások sem.)
Amikor a nagybetűs Istenről beszélünk, akkor az emberek általában a keresztény istent értik alatta. Nos, én azért írom kisbetűvel, mert úgy gondolom, hogy nem létezik. A pogány istenek neve is kis i-vel van írva, azonban az én gondolkodásomban a keresztény istenség is ugyanolyan kitalált, mint a pogány istenek, tehát nem kell nagy I-vel írnom, mivel nem egy létező személyről van szó.
Viszont van úgy, hogy egy vallási vitában, beszélgetésben felvetődik, hogy esetleg valamilyen istenség létezik. Ebben az esetben már nagy i-vel írom az Isten szót, mivel feltételezünk egy létező istenséget. JHVH létezését azonban nem feltételezem, meggyőződésem szerint szinte biztos, hogy nem létezik. Persze 100% nem lehetek a nem létezésében, de ennyi erővel más mitikus lény létezése is feltételezhető.
A lényeg annyi, hogy a keresztény istenség létezését nem látom igazoltnak, így nem kell megkülönböztetnem más istenektől, akinek a nevét kis i-vel írom.
Még valami:
A keresztény isten neve a négy betűs tetragrammaton, mivel ez tulajdonév, ezért természetesen nagy betűvel írom. Ha hozzáteszem az isten szót is, ami azt fejezi ki, hogy milyen lényről van szó, akkor így látom helyesnek: JHVH isten.
De ez semmivel sem másabb, mint a Zeusz isten. Természetesen Zeusz nevét is nagy betűvel írom, viszont a lényét jelölő isten szót kis i-vel.
Amit látni kell:
Számomra JHVH és Zeusz is isten, nem pedig Isten.
#14 voltam.
14. Az, hogy számodra mi a helyes, totál senkit nem érdekel, a helyesírás nem így működik. Te egyszerűen helytelenül írsz, és megmagyarázod, ennyi.
Írhatom én azt, hogy kizsgugya, mert nekem az szimpi, attól még ugyanolyan helytelen mert a helyesírás szabályai tojnak az emberek szubjektív véleményére.
"azért írom kisbetűvel, mert úgy gondolom, hogy nem létezik"
Ilyen helyesírási elem nincs.
A neveket minden esetben nagy betűvel írjuk, a nem létező személyek nevét is.
Azt pedig, hogy isten, külön nem szoktuk a név után írni (olyat se írunk, hogy Kovács József ember, olyat meg végképp nem, hogy Kovács József Ember).
Ha valami felsorolásban mindenképpen le akarod írni, akkor zárójelben, vagy vesszővel, lásd:
SZEREPLŐK:
Zeusz (isten),
Egyszeri Honpolgár (ember),
stb.
Engem meg a helyesírás ebből a szemszögből nem érdekel. Bár tartok attól, hogy a "keresztény Magyarországon" nem is lehetne megindokolni, hogy JHVH semmivel sem másabb isten mint Zeusz.
Nincs különbség Zeusz isten és JHVH isten között. Mindketten istenek, nem fogom egyikük rangját/lényét sem nagy i-vel írni.
"Te egyszerűen helytelenül írsz, és megmagyarázod, ennyi."
Ha JHVH isten nevét indokoltnak látod nagy betűvel írni ott, ahol istenként hivatkoznak rá, akkor a Homérosz fordításokban a görög istenek nevét is nagy betűvel lehetne írni, ott, ahol istenként hivatkozik rájuk a fordító. Igaz, régi fordítás, de így gondolom akkor is.
Nem én magyarázom félre a dolgokat, hanem a magyar helyesírásban lehet egy elfogult hozzáállás a keresztény istennel szemben.
Ha JHVH isten nevét megilleti a nagy betű, amikor istenként hivatkoznak rá, akkor a pogány istenekre is igaz ez.
Ha egy szövegben azt olvasom, hogy isten (ami egy pogány istenre vonatkozik) akkor nyugodtan lehet Isten, ha JHVH is Isten.
Ismétlem: JHVH isten és Zeusz isten között nincs különbség. Mindketten istenek, egyikük sem Isten.
De ha JHVH lehet Isten, akkor semmi sem indokolja, hogy egy olyan szövegben, ahol a pogány istenség csak isten néven szerpel, ne legyen Isten.
Remélem érthető a levezetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!