Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az ateisták miért írják Isten...

Az ateisták miért írják Isten nevét kis i betűvel?

Figyelt kérdés

2023. jan. 22. 14:49
1 2 3 4 5
 21/42 anonim ***** válasza:
74%

"@18 Ez szerintem inkább embertársaink iránti tiszteletről szól, hogy figyelünk arra, hogy másoknak mi fontos. No offense."

Az, hogy a vallásos embereknek mi fontos, engem nem foglalkoztat, mert ők sem foglalkoznak azzal, hogy egy vallástalannak mi fontos. Most ebbe nem megyek bele, mert szét lenne offolva a topik.

A lényeg az, hogy ha a magyar helyesírás eljutna arra a szintre, hogy a pogány istenek nevét is nagy betűvel írja, ott, ahol csak istenként hivatkoznak rájuk, akkor a kereszténység istene is mehetne nagy betűvel számomra.

De amíg ez nem történik meg, nem fogok a keresztény istenképpel kivételezni.

A hívőknek (szerintem) ez egyébként sem csak nyelvtani, hanem teológiai téma is. JHVH istensége azért nagy i, mert azzal fejezik ki, hogy őt tekintik az igaz istennek, más istenekkel szemben.

Hát ateistaként ehhez meg nem fogok asszitálni.

2023. jan. 23. 01:21
 22/42 anonim ***** válasza:
0%

Mindenkit lepontoztam.

isten isten isten isten isten isten isten isten isten isten

Pukkadj meg.

2023. jan. 23. 13:27
 23/42 anonim ***** válasza:
72%

#21 A világon mindenhol ez az írott konvenció, nemcsak a magyarban. És ennek jó oka van, ugyanis jelentésmegkülönböztető szerepe van. Ha nagy I-vel írod, akkor monoteista istenképre hivatkozol, ha pedig kicsivel, akkor pedig istenre, mint kategóriára. Egyébként az ókori görög filozófusok monoteista istenségét is Istennek nevezik, pedig elég sokban különbözik az ábrahámi vallások istenképétől. Amúgy pedig Isten valószínűsíthetőleg eredetileg egy bizonyos istennek a neve, aki a honfoglaló magyarok hitvilágának főistene lehetett.

Ez csak olyan megkülönböztetés, mint a hold-Hold, nagybetűvel specifikusan (csillagászati szempontból) a Föld körül keringő égitestet jelenti, kicsivel meg bármilyen, bolygó körül keringő égitestet jelent.

2023. jan. 23. 13:43
 24/42 anonim ***** válasza:
3%

A teológiai érvelés számomra nem elfogadható, mert a kereszténységet nem tekintem monoteista vallásnak. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a keresztények a szentháromságot igyekeznek megmagyarázni, hogy ott egy istenről van szó, de a magyarázatuk erőltetett, nekem inkább tűnnek politeistának, mint moniteistának.

A júdaizmusban és az iszlám vallásban viszont tényleg egy istent imádnak, ott már elfogadhatóbb lenne az érvelésed, viszont nekem, mint ateista embernek nincs különbség monoteizmus és politeizmus között, ugyanolyan rangú mindkettő.

Ha a világon mindenütt nagy betűvel írják a monoteista istent (az ábrahámita vallások istenét), akkor az talán azért van, mert ezek a vallások befolyásosaj, és magasabb rendűnek tekintik őket, mint a pogány isteneket.

Ez azonban nem az én asztalom, az én szememben mindnek isten, akit imádnak, ugyanolyan szinten van, mivel egyikben sem hiszek.

2023. jan. 23. 14:21
 25/42 anonim ***** válasza:
81%
Nem értem, miért kell a helyesírásból is ideológiai kérdést csinálni. Az, hogy Istent nagy betűvel írják megkülönböztetésként, nem egy teológiai álláspont, hanem az egyértelmű kommunikáció egy eszköze. Nem kell hinni benne ahhoz, hogy ezt elfogadd. Ha Istent szándékosan kis betűvel írod, akkor ambivalenciát generálsz, mert bár te a monoteista istenképre hivatkozol, az írásodból ez nem lesz egyértelmű, mert összemosódik azzal, amire te nem hivatkozol. Ezért ez rossz helyesírás.
2023. jan. 23. 14:58
 26/42 Tevenyereggyarto ***** válasza:
90%

Én sem hiszek egyik istenben sem mégis ha a keresztények istenéről írok akkor következetesen “Isten” néven illetem. Nem azért mert többre tartanám vagy ilyesmi, egyszerűen ilyen esetben személynév, megkülönböztetés akárcsak a korábban írt Hold-hold példa.

Semmi sértegetés de érdekesek ezek az önkéntes nyelvújítók. A napokban láttam egy tagot (nem itt GyK-n) aki minden j betűt tartalmazó szóban csak a j betűt használta, sosem az ly-t. Miután szóvá tették jól meg is magyarázta: ő sosem használ ly-t kivéve ha szöveget idéz s abban van. Minden más esetben j-t használ mert neki úgy tetszik, egyszerűbb, szimpatikusabb meg egyébként is hangzásra ugyan az tehát mindegy 🤷

2023. jan. 23. 15:34
 27/42 anonim ***** válasza:
7%

"Nem értem, miért kell a helyesírásból is ideológiai kérdést csinálni."

Ha valóban helyes a megállapításom, hogy bújtatott teológiai kérdés JHVH nevének nagybetűvel írása, akkor azért, mert hisznek benne, és más istenek felé emelik.

"Az, hogy Istent nagy betűvel írják megkülönböztetésként, nem egy teológiai álláspont, hanem az egyértelmű kommunikáció egy eszköze."

Csakhogy semmilyen reális ok nincs JHVH-t megkülönböztetni. A homéroszi irodalomban akkor is nagy betűvel lehetne írni az isten szót, amikor a görög istenekre vonatkozik. Erről már írtam.

"Nem kell hinni benne ahhoz, hogy ezt elfogadd."

Nincs okom rá, hogy elfogadjak egy olyan magyarázatot, ami mögött talán az ID szellemisége húzódik meg: el akarják adni tudománynak, holott csak tudományos köntösbe csomagolt vallási meggyőződés.

"Ha Istent szándékosan kis betűvel írod, akkor ambivalenciát generálsz, mert bár te a monoteista istenképre hivatkozol, az írásodból ez nem lesz egyértelmű, mert összemosódik azzal, amire te nem hivatkozol."

A szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, milyen istenről van szó. Gondolom az Odüsszeiában sem gondol senki a hindu vagy a wicca istenekre, amikor az isten szót olvassa.

"Ezért ez rossz helyesírás."

A közmegegyezés alapján lehet, hogy rossz, de nincs reális indok a közmegegyezés helyességére.

2023. jan. 23. 16:47
 28/42 anonim ***** válasza:
65%
Mármint JHVH neve alatt az isten szót értettem, nem a Tetragrammatont (ami az igazi neve).
2023. jan. 23. 16:49
 29/42 anonim ***** válasza:
7%

Még valami:

Tegyük fel, hogy 5000 istent találtak ki eddig az emberek.

4999 istent írjak kis i-vel, de 1 esetben kivételezzek, hogy egyértelmű legyenek, hogy a keresztények istenről van szó.

Miért is?

Ennyi erővel bármelyik vallás kérhetne helyesírási szabályt, hogy amikor pl. Krisnáról van szó, akkor írjuk az isten szót így, vagy úgy.

Teljesen értelmetlen ez a kivételezés, és ateistaként nem látom be, miért kellene JHVH lényét/rangját nagy i-vel irnon. Pontosan ugyanolyan fiktív istenség, mint Odin, Héra vagy a wicca istenek.

A szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, hogy a keresztények istenéről van-e szó, vagy sem. Vagy ja nem, akkor tessék érthetően foglalmazni. Értelmetlen kivételezésnek látom, hogy nagy i-vel írjam az isten szót, akkor is, amikor a kereszténységről van szó.

2023. jan. 23. 17:03
 30/42 anonim ***** válasza:
94%

„A közmegegyezés alapján lehet, hogy rossz, de nincs reális indok a közmegegyezés helyességére.”

Szóval a világon MINDENHOL rosszul csinálják világnézettől függetlenül, de te egyedül tudod, hogy hogyan helyes.

÷÷÷÷÷÷÷÷

„Ha valóban helyes a megállapításom, hogy bújtatott teológiai kérdés JHVH nevének nagybetűvel írása, akkor azért, mert hisznek benne, és más istenek felé emelik.”

A Holdat is a Titán és a Ganümédész holdak fölé emelik a csillagászok akkor ezek szerint.

÷÷÷÷÷÷÷÷

„Csakhogy semmilyen reális ok nincs JHVH-t megkülönböztetni.”

De igen, mert egy köznevet visel tulajdonnévként. Ahogy megannyi görög, római, skandináv, és hindu isten neve valójában köznév, és azt a szót viselik névként, aminek az istenei. Például Phobosz, a félelem istene, és a neve azt jelenti "félelem". Ha a nevét lefordítanánk, úgy írnánk, "Félelem". Vagy Odin hollói Huginn és Muninn, jelentése Gondolat és Emlékezet. A hindu tűzisten neve Agni, ami mindössze annyit jelent szankrit nyelven, hogy Tűz. Jupiter neve eredetileg Djous Pater, ami azt jelenti Ég-Atya.

„A homéroszi irodalomban akkor is nagy betűvel lehetne írni az isten szót, amikor a görög istenekre vonatkozik. Erről már írtam.”

De nekik nem az a nevük, hogy "isten", és nem is szólítják őket istennek, hanem a nevükön nevezik őket, és a neveiket ugyanúgy nagybetűvel írjuk.

÷÷÷÷÷÷÷÷

„Nincs okom rá, hogy elfogadjak egy olyan magyarázatot, ami mögött talán az ID szellemisége húzódik meg: el akarják adni tudománynak, holott csak tudományos köntösbe csomagolt vallási meggyőződés.”

Az ID egy rendkívül fiatal elképzelés, hogy ez álljon egy olyan sok évszázados konvenció mögött, ami az EGÉSZ VILÁGON elfogadott, nem egy ésszerű feltételezés.

„A szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, milyen istenről van szó. Gondolom az Odüsszeiában sem gondol senki a hindu vagy a wicca istenekre, amikor az isten szót olvassa.”

De nem is gondol egyik konkrét istenre sem pusztán ezen szó alapján. A konkrét isteneket minding néven nevezi. Különben akkor azt is aggályosnak kéne véld, hogy mondjuk a Phoboszt vagy Nüxöt nagy betűvel írják, mert azzal azt sugallja a szöveg, hogy a félelem vagy az éjszaka az egy isten, ami felteszem éppúgy nem illik a világképedbe.

2023. jan. 23. 17:12
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!