Mi a véleményetek a rések Istenéről?
Ateistàk egyik Istene...Érvük az hogy amit nem tud jelenleg a tudomány arra rámondjàk hogy biztos Isten műve, pl. az ősrobbanás hogy indult be, vagy élettelenből hogy lesz elő stb. vannak ilyen kérdések, de nem biztos hogy Isten műve mert vannak olyan dolgok amiket régen nem tudtak az emberek és azt mondták hogy Isten műve aztán ma már a tudomány bebizonyította hogy nem kell hozzá Isten....pl. villám keletkezés...
Vajon valóban nem kell Isten ezekhez a megmagyarázhatatlan természeti kérdésekhez csak még nem tudjuk a választ?
Én nagyrészt nem azért hiszek istenben mert nem tudom hogyan keletkezik pl a villám.
Én azért hiszek istenben mert bele illik a világ képembe, mint a rend szabályózólya.
A rések istene nem az ateistáké, hanem a hívőké, csak az ateisták ismerték fel ezt a jelenséget.
A véleményem meg az, hogy lényegében arra mutat rá ez az ateista érv, hogy az ismerethiány, tudatlanság szüli a vallást. Van egy jelenség, amit nem tudnak, és istennel magyarázzák. Aztán kiderül, hogy ahhoz a jelenséghez nem kell isten, így az a lyuk már be lett tömve mással. De marad még elég hézag, ahová oda lehet tenni az istent. Richard Dawkins ha jól emlékszem pont arról ír az Isteni téveszme című könyvében, hogy egyesek mennyire imádják ezeket a hézagokat.
Ami az Ősrobbanást illeti, arra jelenleg nincs egzakt magyarázata a fizikának, így elvileg oda lehet elé tenni egy istent (de nem a vallások istenképeit, mert azt lehet cáfolni). Van azonban olyan modellünk, amely szükségtelenné teszi istent:
Eszerint a világ, mint a hatalmas Metaverzum, örökké létezik. Helyi ősrobbanások történnek benne spontán módon, amikből buborékok (Univerzumok) keletkeznek. És mivel ez a folyamat a végtelenségig tart, ezért előbb-utòbb megjelenik majd egy olyan Univerzum, amiben kialakul az élet.
"Eszerint a világ, mint a hatalmas Metaverzum, örökké létezik."
Várjunk akkor ateisták szerint is lehet olyasmi hogy valaminek nincsen eleje meg vége, és örökké lesz?
"Egy vallásról alkotott marxista tévhit."
Nem az. Tényleg vannak olyanok akik azért hisznek vagy hittek isten(ek)ben mert nem ismerték a természet törvényeit.
"Nem az. Tényleg vannak olyanok akik azért hisznek vagy hittek isten(ek)ben mert nem ismerték a természet törvényeit."
Nem az a tévhit, hogy ilyen van, hanem az, hogy ez általános értelemben a vallásra nézve szignifikáns nézet volna. A rések istene egy felettébb mágikus gondolkodás, amit sok vallás éppen ellenez mint babonaság.
Még ott sem ez áll, ahol konkrétan van mondjuk villámisten (csak mert ez az állandó példa), például az indoeurópai népek esetében. Nem az történt, hogy nem tudták megmagyarázni a villámot, ezért kitaláltak rá egy istent (ami egy értelmetlen elképzelés, mert nem ad számot arról, hogy miért pont ezzel jöttek és mit gondoltak azelőtt), hanem általában egy komplex viszonyrendszert építenek fel. Tehát nem villámisten Zeusz/Jupiter/Thor/Perkunos, hanem égisten, vagyis az ég maga. A villám pedig az ég mintázatához zartozik, tehát az a leírás, hogy "Zeusz lecsapott a villámmal" mindösszesen egy festőibb, költőibb megfogalmazása annak, hogy "az égből lecsapott egy villám". Nem egy magyarázat a villám eredetére, legalábbis nem mélyebb leírás annál, hogy "az égből jön".
"Várjunk akkor ateisták szerint is lehet olyasmi hogy valaminek nincsen eleje meg vége, és örökké lesz?"
A Metaverzumról szóló elképzelést nem az ateizmussal összefüggésben hallottam, hanem egy ismeretterjesztő előadáson egy fizikustól (ha gondolod, megkeresem az előadásokat, és belinkelem). Hallottam ateistától olyasmit, hogy ha egyesek abban hisznek, hogy isten örökkévaló, akkor az Univerzum is lehetne az, de nem nyilatkoznék más ateisták nevében.
A magam részéről el tudom fogadni, hogy Metaverzumban élünk, ami mindig volt, és vége sincs. Ez sokkal egyszerűbb magyarázat, mint isten, aki számos kérdést vet fel.
"A rések istene egy felettébb mágikus gondolkodás, amit sok vallás éppen ellenez mint babonaság."
Ennek ellenére a hívők többsége feltehetően ebben hisz.
Gondolj csak arra, amikor arról filóznak, hogy nem tudjuk, hogy keletkezett az élet, de ők nem tudják elképzelni, hogy ez magától alakult ki. Időnként idecitálják még az órásmester hasonlatát is. Tehát - mondják a hívek - valakinek [a saját istenüknek] teremtenie kellet.
Ez, kérlek szépen, a resek/hézagok istene. Elismerik, hogy nem tudják honnan a világ, és ezt a lyukat istennel tömik be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!