Isten tud olyat teremteni, aminek a meghatározása logikailag ellentmondásos? Ez korlátozza Isten mindenhatóságát?
Szia,
Isten mindenható, ha jól érted a fogalmakat. Mivel minden Isten alkotása, így értelemszerűen mindenre hatást tud gyakorolni. Más kérdés, hogy ez a hatás hogyan érvényesül...
Üdv. Péter
Az ábrahámita vallások isteneiről már félig-meddig kijelentető, hogy nem mindenható, hiszen ők is be vannak korlátozva. Elég csak a rossz problémáját ide venni, amire hívek ki tudja mennyi teológiai magyarázatokat dolgoztak ki, hogy az istenük mi okból engedi a gonoszt. Mindez pedig arra szolgál, hogy feloldják azt az ellentmondást, hogy az istenük elvileg mindenre képes, jó, de valamilyen okból mégsem lép közbe. Vagy arról van tehát szó, hogy az istenük nem jó, és szándékosan engedi a gonoszt, vagy arról van szó, hogy nem akarja engedni, de be vannak korlátozva a lehetőségei, és pl. majd csak a végítéletkor tud közbelépni.
A teremtésről meg annyit, hogy az örök inflációs modell Metaverzummal számol, amiben folyamatosan történnek a Nagy Bummok. Ha van Metaverzum, akkor nem kellett isten a megteremtéséhez, mert az a hipotézis szerint öröktől fogva létezik.
Egy ateista.
Sose értettem igazán ezt az "Isten egy, de három személyben" tanítást, akkor sem, mikor keresztény voltam.
Hogyan lehetne egy 1 isten, ha 3 személyben van?
Az Atya isten, a Fiú isten, és a Szentlélek isten, már 3 isten, nem?
#6 voltam.
A magyarázatod érthető, de a példázat gondolom azt sem tagadja, hogy a test és a lélek együtt van. Ha a lélek kiszáll belőle, a test nem működik. Ehhez képest a Szentháromság tagjai külön vannak, kommunikálnak egymással.
Ettől függetlenül köszönöm a válaszot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!