Mit szabad tudni a Jehovásokról?
#10 vagyok.
Ezt kifelejtettem.
Az elsődleges, hogy nem "Jehovások"! Jehova a Jahve vagyis a JHVH egy olvasata, ami az Ószövetségben Isten neve. Tehát minden keresztény "Jehovát" tiszteli tulajdonképpen. Károli Bibliákban még olvasható is ez a név vagy cím, ahogy jobban tetszik. Az Ószövetségben, szinte mindenhol, ahol az van, hogy "Úr" ott tulajdonképpen az áll, hogy JHVH. Amit nem tudni pontosan, hogyan kellett kiejteni, de a középkorban az honosodott meg nálunk, hogy Jehova (még magyar költőknél is olvasható), és ők ezt a régi formát használják. Voltaképpen egyszerűen szólva Isten Tanúinak hívják magukat.
De ahogy "Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza" vagyis a mormonok sem "Jézusosok", úgy őket sem helyes "Jehovásoknak" nevezni.
Sokan használják ezt tudatlanságból, pedig rém pontatlan megnevezése a Tanúknak.
Kimazsolázzák, hogy mit tartanak be Krisztus tanításaiból, és hogy mit nem.
Fokozatosan elszigetelik a tagokat azon rokonaiktól és barátaiktól, akik nem tagok. Ilyenek a szekták.
"Most olvastam hogy ők nem keresztények,és nem tul sok jót irnak az alapitástól napjainkig,elég zavaros."
Attól függ, hol húzzuk meg a kereszténységben a határt. Ha az Apostoli Hitvallásnál, akkor nem azok. De ha ott, hogy elfogadják Jézus váltságáldozatát, akkor azok. Mivel tagadják a niceai zsinatot, tehát tagadják a háromságtant, ezért, mint írtam, sokan nem tekintik őket keresztényeknek. Ez értelemzés kérdése. Ők magukat keresztényeknek tekintik és őszintén én még éppen, hogy annak tartom őket, mivel vallják Jézus kereszthalálát és feltámadását és a váltságáldozatát.
16: valahol azt olvastam, hogy kint az USA-ban nem is egyház, hanem gazdasági vállalkozás van bejegyezve.
A már említett hülyeségek mellett azért az is durva, hogy nem engedik a vérátömlesztést, vér kapását, súlyos műtétek esetén sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!