Miért unalmas egy katolikus mise? Tényleg unalmas lenne?
Több olyan katolikus fiatallal találkoztam az utóbbi időben, aki már abbahagyta a misére járást. Kérdeztem tőlük hogy miért, a legtöbb azt a választ adta, hogy unalmas egy katolikus mise, ezért nem érezte hogy neki ott a helye...
Miért gondolják sokan, hogy unalmas egy katolikus mise? Tényleg unalmas lenne egy mise? Kéne valamit változtatni ezen?
"nagyon kevesen, de vannak akiknek tetszik"
Akkor nem járnának olyan sokan.
1. Abszolút nem járnak sok, folyamatosan ezt papolják hogy mennyire csökkennek a hívek száma, leginkább nyugdíjas klubbra hasonlít egy mise.
2. Persze hogy járnak még mert meg vannak félemlítve, hogy akkor pokolra jutnak és társai...(bennem voltam tudom)
Érdekes, mindig azok tudják legjobban, akik csak kívülről látják a templomot :)
Ezt a jó magyar virtust már megszokhattuk... Szánalmas amúgy.
Én mindig nagyon sok fiatalt, fiatal családosokat, középkorúakat is látok, de lehet csak a szemem káprázik.
13. Persze egy kettő biztos van akit hülyére lehet venni és még meg lehet olyannal félemlíteni hogy ott fogsz égni a pokolban.
Apám nagy katolikus láttam párszor volt amikor nem volt kedve elmenni templomba de muszáj volt mert parancsolt ünnep és társai..oh hányszor hozták ezt fel nekem is hogy majd pokolra jutok..de szerencsére én gondolkodom...
Hát oda kerülsz, de ez a te választásod, hogy pokolra jutsz és nem feltétlenül a templomba járás hiánya miatt lesz.
Nekem nem, sőt adott esetben (pl. minőségi egyházzenével) felemelő, gyönyörű és érdekes. Persze, nem árt, ha az ember érti is, hogy mi történik.
Én mondjuk a több órás görög liturgiát sem tartom unalmasnak, szóval ez alkati is.
10/ „Akkor nem járnának olyan sokan.”
Nem járnak olyan sokan, és azok egy része is csak unatkozik. Tudom, mert én is jártam, és bizony unatkoztam is eleget.
„Jézus beszél ilyen karizmatikus hamis prófétákról.”
Igen, ő maga is karizmatikus volt, és nem csak egy kicsit.
„De járt tanítványaival a templomba és is. Ez egyértelműen kiderül az evangéliumokból.”
Igen, jézus járt a tanítványaival a templomban, a zsinagógákban, de nem olyan rendszereséggel mint ahogy a papok azt megkövetelik a hívektől.
Szeretnék még visszatérni arra, ami szerintem hiányzik a katolikus istentiszteletekből: a karizma, a személyes vonzóerő. Talán érthetőbb lesz ha elmondom saját tapasztalatomat: gyerekkoromban minden vasárnap elmentem a misére. Az evangélium minden alkaommal mélyen érintett, és a mai napig nem hagy közönbösen, de azon felül semmi más, nem hallottam még olyan szentbeszédet ami ugyanúgy hatott voma rám mint Jézus szavai. Jézus szavainak megmaradt a vonzóereje, nincs olyan szentbeszéd se liturgia, ami azt megközelithetné.
Keresztelő Szent János is karizmatikus próféta volt, de nem hinném, hogy Jézus őrá célzott volna mikor hamis prófétákról beszélt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!