Miért unalmas egy katolikus mise? Tényleg unalmas lenne?
Több olyan katolikus fiatallal találkoztam az utóbbi időben, aki már abbahagyta a misére járást. Kérdeztem tőlük hogy miért, a legtöbb azt a választ adta, hogy unalmas egy katolikus mise, ezért nem érezte hogy neki ott a helye...
Miért gondolják sokan, hogy unalmas egy katolikus mise? Tényleg unalmas lenne egy mise? Kéne valamit változtatni ezen?
Nehéz erre úgy válaszolni, hogy az ember ne legyen boomer, meg ne hozzon közhelyeket, úgyhogy meg sem próbálom.
A mai világ elképesztően felgyorsult, sokszor annyi inger éri az embert percenként, mint mondjuk 20-30 évvel ezelőtt, a fiatalok pedig ebbe nőttek bele. Igénylik az ingereket, számukra az azonnaliság számít, a gyors válaszok és megoldások (nem hibáztatom őket, a környezet alakította őket ilyenné).
Ezzel szemben ott áll az egyház a 2000 éves (oké, azóta nyilván csiszolt) liturgiájával, amelyik alapvetően az elmélyedésre épít. Ez pedig manapság nem működik. Hosszan, gyakran monoton hangon beszél a pap, fél órán át ragozza a tékozló fiú példáját, pedig egy két sorban össze lehetne foglalni, plusz négy emoji, LOL. Sehol semmi, ami egy másik, új, másféle inger lenne, sehol semmi vicces, és még az orgona is béna - oké, sarkítok, de szerintem érted.
Nem csak a miséknél jön ez elő, hanem tanóráknál, egyetemi előadásoknál, vagy akár filmeknél is. Nézz meg egy 20 évvel ezelőtti és egy mai filmet - teljesen más a vágás, a tempó. Ahhoz, hogy a fiatalok ne találják unalmasnak a misét, bizony változtatni kéne - persze nagyon nehéz kérdés, hogy hogyan.
Számomra már gyerekként is unalmas volt a 90-es években. Egyszerűen nem értettem kisgyerekként ezeket a prédikációkat, sok idős néni között pár kisgyerek ott ültünk és igyekeztünk az elvárásoknak megfelelően viselkedni (nehéz volt)... És közben kb. az órát néztük folyamatosan.
Sajnos ez van, emiatt már kb. 9 éves koromban elkezdtem nem járni inkább. Szüleim sem jártak, azért kezdtem el, mert hittanon elvárták. Otthagytam inkább a hittant is. Nem passzolt az életvitelünkhöz, időben sem volt túl jó, mert a legtöbb hétvégén programunk volt végig.
EZ már 60 éve is unalmas volt, az akkori embereknek.
Mondjuk elsőre nekik még nem, de ötödikre már igen.
A mostaniaknak már elsőre is.
Hívőnek is, csak talán nem annyira.
De azért csodákat ne várjál.
Nem érdekli őket hogy mit mond a pap. Lehet miattuk és lehet azért is mert a pap olyan dolgokról beszél.
Ha pedig nem érdekel hogy mit mond akkor 1 óra kötöt semmit tevés.
Nem mindenkinek unalmas, nagyon kevesen, de vannak akiknek tetszik.
Hogy miért unalmas nagyon sokaknak? Talán azért mert hiányzik valami nagyon fontos. Sok a szöveg, a szertartás, de hiányzik a karizma, a személyes vonzóerő ami Jézusra volt jellemző.
A szertartás nem helyetesíti a karizmát.
Mikor tanítványai Jézust arra kérték hogy tanítsa meg őket imádkozni, azt válaszolta, hogy ne használjanak sok szót, és a rövid „Mi Atyánk ...” imára tanította őket. Tanítványaival nem járt a templomba, Csak az utolsó vacsora alkalmával kérte meg őket, hogy a kenyér és a bor közös fogyasztásával emlékezzenek meg róla.
"nagyon kevesen, de vannak akiknek tetszik"
Akkor nem járnának olyan sokan.
"A szertartás nem helyetesíti a karizmát."
Jézus beszél ilyen karizmatikus hamis prófétákról.
"Tanítványaival nem járt a templomba"
De járt tanítványaival a templomba és zsinagógákba is. Ez egyértelműen kiderül az evangéliumokból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!