Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Római katolikus hívek, szerint...

Római katolikus hívek, szerintetek az összes nagy birodalom gonosz?

Figyelt kérdés

Dániel könyve 7. fejezetében négy vadállat jön ki a tengerből, amely történelmi értelmezésben feltehetően a babiloni, a méd, a perzsa és a görög birodalmat jelenti. De ha jól értem, átfogóan az egész világtörténelemre alkalmazható ez a képsor.

A Jelenések könyve 13. fejezetében is vadállatok jönnek elő, az egyik a tengerből, de van még egy szárazföldből jövő is. Akik elég gondosz szimbolikus állatok. Ez alapján úgy tűnik, hogy mindkettő a Római Birodalmat jelképezi:

[link]

Na, ez egy eléggé pesszimista világnézet.

Szóval a Biblia alapján, és szerintetek az összes nagy birodalom/világbirodalom gonosz?

Ma az USA vezeti a világot, akkor a Biblia alapján Amerika gonosz? Egyesek szerint az új világhatalom Kína lesz. Akkor Kína gonosz?

Üdv,

Egy nem keresztény

2022. márc. 3. 22:09
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
19%
Én meg mint nem római katolikus, egyet értek vele, ugyanis ahogy mondtam, Isten országa nem egy evilági ország világi és testi törvényekkel, hanem az a legnagyobb, aki szolgál.
2022. márc. 4. 13:56
 12/17 A kérdező kommentje:

Én nem teszek egyenlőségjelet, csak feltettem, egy kérdést.

Szerintem a kereszténységet elismerő Róma nem változott semmit, azon kívül, hogy akkor már kereszténynek mondta magát. A mostani Németország és a náci Németország között viszont jelentős különbség van.

2022. márc. 4. 14:25
 13/17 anonim ***** válasza:
75%
Nem változott? Javaslom, hogy járj legalább gimnáziumba, ott fogsz erről tanulni.
2022. márc. 4. 16:32
 14/17 anonim ***** válasza:
0%
Nem. A Galaktikus Birodalom például nem gonosz, hiába próbálják a lázadók annak beállítani.
2022. márc. 4. 20:00
 15/17 A kérdező kommentje:

Nem, 13-as, nem változott. A keresztény Róma is erőszakos volt, mint a császári Róma:

"...Meghagyjuk, hogy akik ezt a hitvallást követik, a katolikus keresztények nevét viselhetik, a többiek azonban, akiket eszteleneknek és őrülteknek ítélünk, az eretnek hitvallásuknak megfelelő gyalázatos nevet viseljék, gyülekezeteik nem nevezhetik magukat ecclesiáknak és egyelőre az isteni bosszúnak adjuk át őket, de majd, amidőn isteni sugallatból erre utasítást kapunk, magunk is gondoskodunk megbüntetésükről"

[link]

Itt még csak fenyegetőzött a büntetéssel, de nem sokkal később már tetlegesség is lett belőle. Jött is az "isteni sugallat". Amint látod, Róma nem változott, csak most már amolyan isteni ítéletvégrehajtónak gondolja magát.

2022. márc. 4. 22:22
 16/17 anonim ***** válasza:

Ez sokkal inkább vonatkozott a kereszténységen belüli eretnekségek megfékezésére, mint sem más vallásokra. Különös tekintettel az arianizmusra például, ami belülről emésztette a Római Birodalmat is.

De például a rendeletben említett hitvallást nem Theodosius alkotta meg, hanem maguk a keresztények.

"A keresztény Róma is erőszakos volt, mint a császári Róma:"

Lehet nem tűnt fel, de keresztény Róma idején is császárok uralkodtak.

Ahogy az se tűnt fel, hogy számos dologban sokkal humánusabb lett, így például sokat javult a rabszolgák helyzete is.

2022. márc. 7. 13:32
 17/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ.

2022. márc. 7. 18:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!