Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem szoktátok unni a katolikus...

Nem szoktátok unni a katolikus miséket? Ha unom nem teljesen felesleges részt venni rajta?

Figyelt kérdés
Én minden misét nagyon unom, ugyanazok a liturgikus szertartások stb. De sokszor úgy látom sok hívő unja (sok hívő főleg öreg alszik rajta) akkor minek megy, mi értelme ennek?
2022. jan. 20. 17:01
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
63%
Általában nem unom, az pedig egész biztos, hogy nem alszanak rajta sokan... Ilyen hülyeséget honnan szedsz?
2022. jan. 20. 17:05
 2/23 A kérdező kommentje:
1. Bóbiskolnak sokszor úgy látom
2022. jan. 20. 17:07
 3/23 anonim ***** válasza:
90%

De akkor miért jársz, ha únod?

Amúgy lehet figyelni is, és megjegyezni a magvas gondolatokat, pl. a prédikációból...

2022. jan. 20. 17:15
 4/23 anonim ***** válasza:
88%
Nálunk csak a nagyon hosszú, ünnepi miséken szoktak elbóbiskolni az idősek. Amúgy az a titok, ha oda kell figyelni. Én személy szerint a szertartást nem unom, a prédikációt néha igen, ha vendég misézik nálunk (a plébánosunk nagyszerű szónok), meg amikor van énekkar, azokat is sokallom kicsit. De magát a misét nem untam soha.
2022. jan. 20. 17:34
 5/23 anonim ***** válasza:
92%
*hogy
2022. jan. 20. 17:35
 6/23 anonim ***** válasza:
83%

Nem kell odamenni.

Vagy hátulra kell ülni, és ha meguntad, szépen kisétálsz.

2022. jan. 20. 18:31
 7/23 anonim ***** válasza:
86%

Volt olyan hogy úgy éreztem nem bírok lelkileg ottlenni.

De alapvetően a szentmise nem szórakoztatásra való, hanem az Istennel való kapcsolatra. Mindig van kiért imádkozni közben vagy hálát adni.

Én nagyon szeretem a katolikus szertartások állandó enekeit is.

2022. jan. 20. 18:34
 8/23 anonim ***** válasza:
23%

Mi a francot lehet unni rajta? Egy református mise sokkal rosszabb mert ott szövegek.1 órát a pap és mire a közepére ér nem tudod hol is kezdte el. Keresztény kálvinistaként mondom.

A Szentmisenek van egy kötött szövege és azt nem lehet megunni. Egy idő után megtanulja az ember és a pappal mondja eggyütt. Az ortodox az még jobb mert ott többet kell mondani. Az az igazi mikor mondod a pap után még a pappal halkan nem ha ülsz 1vorat és hallgatsz meg éneklés a zsoltárokat amit elnyom az orgona és nem hallod. Katolikusoknal nincs zsoltár. Én az átváltoztatás szöveget megtanultam magyarul meg románul is az orrodoxoknál és a templomban nem de ha itthon hallgatom akor mindig hangosan mondom a pappal.

2022. jan. 20. 19:09
 9/23 anonim ***** válasza:
85%

#8. "Katolikusoknal nincs zsoltár."

Ezt mire érted? Nincsen zsoltár éneklése? De van! Minden egyes szentmisén, és minden szentmisén más zsoltáréneket énekelnek, függően attól, hogy a Krisztus születésének időpontjához viszonyítva az év mely időszakában járnak.

Jómagam sok éve már nem veszek részt szentmisén, de nem azért, mert unnám azt.

Ha nem tud feltöltődéssel szolgálni a szentmisén való részvétel, akkor ne menj oda!

2022. jan. 20. 19:48
 10/23 anonim ***** válasza:
30%
Van az intro utána az Uram irgalmazz a papi áldás után, az Átalakítás vagyis Sanctus meg Agnus Dei körül van egy ének, az aldozaskor meg az Isten Baranya ének, utána meg valami. Voltam én Szentmisén többször és tudom. Nem olyan mint a Reformátusoknál hogy veszed a zsoltaroskonyvet és mint a verset énekléd szakaszonként. Ünnepekkor lehet van éneklés azt nem tudom. Én hétköznap délutánonként jártam és a kántor énekelt, a nép csak dunnyogott. Volt aki olyan rossz hangon dünnyogött hogy na. Nem értem hogy nem lehet azt az éneket rendesen énekelni.
2022. jan. 20. 21:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!