Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztények/keresztyének...

A keresztények/keresztyének miért győzködnek isten létezése mellett pozitív példákat kiragadva, amikor ott a negatív is?

Figyelt kérdés

Keresztyén gimibe jártam, mostmár abszolút nem vagyok hívő, illetve... Agnosztikus vagyok leginkább. Viszont az ott megismert barátaim térítenek, győzködnek.

Akár az én életemben, akár a sajátjukban történt szerencsékre, jó dolgokra mutatnak rá. Ugyanakkor sokszor ugyanabban a témakörben ott van sokkal súlyosabb rossz is. Ha a jó isten miatt van, akkor a rosszra mit mondanak? Persze el szokták hessegetni ezt a kérdést.

Tudom, hogy ezen napokig lehetne vitatkozni. Én csak azon akadok fenn, hogy szerintem ez az érv egész egyszerűen nem állja meg a helyét... Egyszer nem estem el, akkor tuti isten segített (még véletlenül se bárki, bármi más, magától), és ezért higyjek is istenben, de az, hogy kétszer viszont elestem, amiből egyszer szilánkosra tört a lábam, smafu. Minden jó csakis istentől van és higyjek benne.

(Idétlen példa csak a fenti, szerencsére balesetről eddig nem volt szó.)

2022. febr. 10. 15:14
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Ebben az esetben bocsánatot kérek, azt hittem, rólam beszéltél.

2022. febr. 10. 17:04
 22/33 anonim ***** válasza:
50%
Igazából ezek szerintem is gyenge érvek. Ha jó érveket akarsz hallani, azokat keresd, akik a legnagyobb nyomorúság és szenvedés közepette is hitben maradtak. Érdemes megnézni a vértanúkat, a remetéket, vagy a kolduló rendeket, ők látták és kivették részüket a sorscsapásokból, vagyis valami baromira erős okuk lehet arra, hogy így is hitben maradtak. Na, ha igazi válaszokat vársz, őhozzájuk fordulj.
2022. febr. 10. 17:29
 23/33 anonim ***** válasza:

22

Pont az a probléma hogy érveket hoznak fel. :D

Szerintem nem fog még pluszba keresgélni.

Egyébként ilyen helyzetben lehet azért is hisznek mert nem maradt más.

2022. febr. 10. 17:48
 24/33 A kérdező kommentje:
Nekem az a véleményem, hogy a hatalmas-hatalmas-hatalmas gondban levő hívők azért válnak erősebb hívővé, mert bíznak a túlvilágban, bíznak abban, hogy azért születtek meg, mert valaki (azaz isten) szereti őket, értékesnek tartja őket, jobb életet szán nekik, ami a túlvilágon az övék is lesz.
2022. febr. 10. 18:56
 25/33 anonim ***** válasza:
88%

"ami a túlvilágon az övék is lesz."

Sokszor olvastam olyanokat hogy jaj meghalt fiatalon de a túlvilágon boldog lesz, meg hasonlókat.

De

ha valaki meghal fiatalon akkor ő már nem fogja megélni azt hogy gyereke születhessen, szerelmes lehessen, csalódhasson, megházasodhasson, stb. Ha valami módon mégis újra átélhetnénk ezt a túl oldalon az már nem lenne az igazi.

Így lényegében az itteni élet olyan dolgokat kínál amit már nem tudunk bepótolni. Most van lehetőségünk élményeket gyűjteni.

2022. febr. 10. 19:05
 26/33 A kérdező kommentje:

25

Ezzel egyet tudok érteni.

Mégpedig a keresztyén vallás követése ezt megnehezíti, még akkor is, ha egyáltalán nem szélsőséges irányzatról beszélünk.

Heti 1, de ha a közösség része akarsz lenni, inkább kettő vagy több gyülekezeti alkalom, ezen felül folyamatosan az Úrra gondolni, "nem helyezek-e valamit elé", "nincs-e bálványom", "hálás legyek neki", "ismét hálás legyek neki" stb-stb. Napi több ima. Ezen felül ugye a szabályok, ki mennyire komolyan tartja őket - papírozás előtt nincsen szex, vállam ne legyen ki, ne legyen a szoknya túl rövid, ne igyak alkoholst stb.

Ha valaki az utolsó mondat dolgait nem is tartja be, szerintem akkor is túlzás.

Én pont ezért vagyok sokkal felszabadultabb, amióta agnosztikus vagyok. Egy életünk van, azt kell élvezni és minél jobban kihasználni, persze úgy, hogy közben a lehető legkevesebbet ártsunk másoknak.

Ráadásul a keresztyénség pont "le akar hozni" az életről: folyamatosan a túlvilágról van szó. Óvakodj a földi élettől, a földi életben minden hiábavaló, semmit se vihetsz át a túlvilágba, óvakodj a "világtól", nem olyan fontos az egészség stb-stb.

2022. febr. 10. 19:37
 27/33 anonim ***** válasza:
82%
Csak szereld le őket azzal hogy mágia és varázslás, természetfeletti lények nem léteznek.
2022. febr. 10. 22:15
 28/33 A kérdező kommentje:
Attól tartok, ilyen a barátságba is kerülhet.
2022. febr. 10. 22:29
 29/33 anonim ***** válasza:
11%

Viszont azt nem tudjunk hogy milyen a mennyek és milyen lehetőségeket kínál emiatt is nehéz

kérdésekre válaszolva miért van rossz ha van isten?

Mert isten teremtette a jot és rosszat is! Annyi a különbség hogy azért van rossz mert különben nem lehet jó! Egyik alternativ iratban ezért teremtette meg lucifert hogy ő legyen az alternatíva hogy emiatt az ember igazán szabad legyen…

Ez az egyszer elestél dolog egy metafora/hasonlat 😅 azert ezt tudni kellene… nem feltétlen esésről beszél hanem bármi rosszról mert vannak olyan csodás véletlenek amik tényleg csodának minősülnek és emiatt nem halsz meg…

Miért jártál keresztény gimibe ha keresztény ellenes vagy? Ja hogy kopsz a kereszténységre de azért az ingyen minőségi gimi jó nem? 😂 ez is ellentmondás de mindegy

Miért nem állja meg a helyét? Mivel tudod cáfolni vagy bizonyítani? A keresztény isten mondható mindentudó… lehet azért volt veled pont akkor a barátod nem? De ez már szőrszál hasogatás de kb ez a te cáfolatod egyenértékű ellen párja! 😵😵😵

De azzal is lehet magyarázni hogy szabad akaratod van tehát elestél az csak a saját balf@sszságod…

Az téves dolog hogy csak a jó van Istentől! Ezt csak a tanulatlanok gondolják így! Az igazi pap nagyon is jól tudja hogy MINDEN Istentől való ahogy már mondtam

A teológia nem épp könnyű dolog! Épp olyan bonyolult tud lenni mint bármelyik valós tudomány ág mert főleg filozófia!

Ha a barátok. NEn bírják megérteni hogy mindenkinek joga van akkor ezek nem barátok! De feltételezem te sem bírod befogni a pofád sajnos mert valszeg már napok vagy hetek óta itt tolod a keresztény ellenes provokatív dumád! 😅😂

2022. febr. 11. 00:32
 30/33 anonim ***** válasza:
83%

"Miért nem állja meg a helyét? Mivel tudod cáfolni vagy bizonyítani? A keresztény isten mondható mindentudó… lehet azért volt veled pont akkor a barátod nem? De ez már szőrszál hasogatás de kb ez a te cáfolatod egyenértékű ellen párja! 😵😵😵"

Mit tett az Isten hogy a barátja ott legyen és elkapja? Csak mert ez már elég intenzíven kimerítené a szabad akarat megszegését. Olyan értelemben hogy ha Isten azt akarja hogy a barátja elkapja akkor úgy el intézni-e hogy abban a pillanatban ott legyen ahol volt. De ehhez manipulálnia kell a barátját. Azzal pedig megszegné a szabad akaratot.

Tehát Isten vagy megszegte a "játék szabályokat" vagy nem segített.

"A teológia nem épp könnyű dolog! Épp olyan bonyolult tud lenni mint bármelyik valós tudomány ág "

Ezt érthetjük úgy hogy nehéz megérteni azt ami le van írva. De akár úgy is hogy bonyolult tud lenni mert néha nehéz kitalálni valamit hogy megmagyarázzuk az ellentmondásokat és egyéb hibákat.

(egy hívő is találkozhat ezzel amikor egy másik vallás hibáival találkozik)

"NEn bírják megérteni hogy mindenkinek joga van akkor ezek nem barátok! "

Van benne valami. De az ostoba barát is barát (ezzel nem a kérdező barátait akartam leostobázni hanem egy általános kijelentést tenni)

" De feltételezem te sem bírod befogni a pofád sajnos mert valszeg már napok vagy hetek óta itt tolod a keresztény ellenes provokatív dumád! "

Az hogy itt kitölti a haragját nem jelenti azt hogy a barátainak is így a szemébe mondja. Persze meg van rá az esély. De az egyikből nem következik feltétlen a másik.

Más idegeneknek, anoniman kiönteni hogy mi zavar és a barátod szemébe mondani úgy hogy őt lehet megsérted vele.

2022. febr. 11. 07:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!