Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » A keresztények/keresztyének...

A keresztények/keresztyének miért győzködnek isten létezése mellett pozitív példákat kiragadva, amikor ott a negatív is?

Figyelt kérdés

Keresztyén gimibe jártam, mostmár abszolút nem vagyok hívő, illetve... Agnosztikus vagyok leginkább. Viszont az ott megismert barátaim térítenek, győzködnek.

Akár az én életemben, akár a sajátjukban történt szerencsékre, jó dolgokra mutatnak rá. Ugyanakkor sokszor ugyanabban a témakörben ott van sokkal súlyosabb rossz is. Ha a jó isten miatt van, akkor a rosszra mit mondanak? Persze el szokták hessegetni ezt a kérdést.

Tudom, hogy ezen napokig lehetne vitatkozni. Én csak azon akadok fenn, hogy szerintem ez az érv egész egyszerűen nem állja meg a helyét... Egyszer nem estem el, akkor tuti isten segített (még véletlenül se bárki, bármi más, magától), és ezért higyjek is istenben, de az, hogy kétszer viszont elestem, amiből egyszer szilánkosra tört a lábam, smafu. Minden jó csakis istentől van és higyjek benne.

(Idétlen példa csak a fenti, szerencsére balesetről eddig nem volt szó.)

2022. febr. 10. 15:14
1 2 3 4
 11/33 anonim ***** válasza:
*kicsiben mutatja
2022. febr. 10. 16:12
 12/33 anonim ***** válasza:
69%

Megpróbálhatsz legyinteni rájuk és elengedni a füled mellett mint ők a negatív dolgokat.

De megpróbálhatsz vissza "támadni" is. Amikor megpróbálnak térítgetni akkor felteszel pár kérdést a Biblia hibáival kapcsolatban. Pár kérdés és lehet inkább békén hagynak ezzel.

Rossz lenne ha egy ilyen dolog tönkre tenne egy barátságot de sajnos jobb ötletem most nincs.

2022. febr. 10. 16:13
 13/33 anonim ***** válasza:
71%

9.

Te új vagy a vallási kategóriában?

Ő egy provokátor. Nem kell vele foglalkozni. Jelenteni kell és figyelmen kívül hagyni.

Nincs értelme vitával próbálkozni mert ő nem vitatkozik csak provokál hogy szórakoztassa magát és hogy ráfigyeljenek.

2022. febr. 10. 16:16
 14/33 anonim ***** válasza:
Miért kell le pontozni? #3 válaszoltam.
2022. febr. 10. 16:24
 15/33 anonim ***** válasza:
61%

Nem vagyok új. Éppen az, hogy egy ideig nem jártam erre. Provokatív éppenséggel nem vagyok, hiszen a saját kérdésem alatt sem vitáztam. A kérdésem természetesen neked, mint kereszténynek lehet provokatív, viszont azt gondolom, ez nem az én hibám. A szent könyved az, amiben kritizálható szövegek vannak, és annak ellenére azt terjesztitek, hogy az az igazság. Nos, akkor a valláskritika rovatba egy ilyen kérdés belefér.

Maricus Aurelius Elmélkedéseivel nincsenek ilyen gondok, mint a Bibliával, ezért arról a könyvről nem író ki kérdést.

2022. febr. 10. 16:31
 16/33 anonim ***** válasza:
100%

"Soha nem szoktuk elhessegetni. A keresztényeknél, ahogy az egyetemes filozófiában sok száz éve: a rossz az Isten hiánya"

Ha egy kicsit is szétnézel a világban és gondolkodsz, gyorsan rájöhetsz miért is ostobaság, amit mondtál.

De segítek. Mivel a legmélyebben hívő emberekkel is történnek rossz dolgok, és a legistentelenebbül élőkkel is jók, a valóságban láthatjuk hogy ennek semmi köze isten létéhez vagy hiányához.

2022. febr. 10. 16:32
 17/33 A kérdező kommentje:

Mondjuk a reformátusok legalábbis és amennyire én tudom, a baptisták és az evangélikusok is, sok kicsi gyülekezet is az Újszövetséget tekinti mérvadónak, többnyire arról van szó istentiszteleteken, bibliaórákon, ifjúsági alkalmakon.

Ezzel tehát nehezebben lehet támadni őket.

2022. febr. 10. 16:46
 18/33 anonim ***** válasza:
100%

"A keresztényeknél, ahogy az egyetemes filozófiában sok száz éve: a rossz az Isten hiánya"

Ha mindent Isten teremtett, akkor a rossz is tőle van. Ha nem is közvetlenül, de hozzá vezetnek a gyökerek. A keresztény gondolkodás ezt azért nem ismeri el, mert az istenképebe ez nem fér bele, teológiai okok miatt.

A zsidó gondolkodás viszont felvilágosultabb:

"Mindenekelőtt a Biblia arra tanít, hogy a bűn egy cselekedet, és nem egy állapot. Isten az embert a rosszra való hajlammal teremtette meg[18], de képesnek arra, hogy felülkerekedjen ezen a hajlamán[19], és a rossz helyett a jót válassza[20]. Isten megadta a módját, hogyan szabadulhat meg az ember bűneitől."

Forrás: [link]

A zsidó gondolkodás tehát érettebb, mert elismeri, hogy a rossz Istentől van. Nem volt sosem az ember tökéletes, hanem eleve rosszra való hajlammal lett megalkotva.

2022. febr. 10. 16:46
 19/33 anonim ***** válasza:
100%

15.

Félre értettél. Nem téged neveztelek provokátornak. Hanem azt akinek írtál.

2022. febr. 10. 16:54
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

14

Gondolom a mondandója miatt részben és mert elégé elfogult vallásos beütése van annak amit írsz.

Részemről azért nem szimpatizálok azzal amit írsz mert az egésznek olyan beütése van hogy bármilyen rossz is ne tégy semmit majd a sült galamb a szádba repül.

2022. febr. 10. 16:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!