Melyik bibliát használod? A katolikust ami még pár könyvet tartalmaz vagy a hagyományos Károlit?
"Egyik bibliai könyv sem olyan értelemben isteni kinyilatkoztatás, mint a Korán."
Hát milyen értelmeben isteni kinyilatkoztatás? Szerintem csak két opció létezik. Vagy isteni kinyilatkoztatás vagy nem az. Ez az "Isteni sugallatra íródott" meg "Isten által ihletett" szöveg csak mellébeszélés, terelés. Mutatok egy példát. Hány angyal volt Jézus sírjánál a Biblia szerint? A 4 Evangélium eltérően írja le:
- a kő el volt hengerítve, két angyal jelent meg hirtelen (Lukács 24:2-5)
- a kő el volt hengerítve, egy angyal bent ült a sírban (Márk 16:1-5)
- két Mária előtt szállt le egy angyal, elhengerítette a követ, és leült rá (Máté 28:2)
- a kő el volt hengerítve, tanítványok elmentek és utána jelent meg két angyal a sírban (János 20:1-12)
Ezek közül melyik Isten szava? Vagy melyik íródott Isteni sugallatra?
"Ez nem igaz. Ha megnézed az Oszmán féle kéziratot, abban nincsenek ékezetek tehát az nem egy, az olvasatok közül, hanem abból lehet kiolvasni mindegyiket."
Én is ezt írtam. A 7-ből 1, nem ezt jelenti.
"Az hogy a nyelvjárások problémájára figyeltek a Korán hitelességét igazolja egyébként."
Ezt nem értem. Mivel figyeltek rá? Egyszerűen elfelejtették hogyan kell kiolvasni és több olvasta alakult ki.
"a helyes kiejtési is megmardt egészen Mohamed prófétáig visszamenőleg."
Ezt a hülyeséget! Ha megmaradt volna a helyes kiejtés, nem lennének Qiraat-ok.
"Egyébként érdekes hogy a keresztények kifogásolják a nyelvjárások miatti olvasatokat a Korán esetében pedig azok mind ugyanazon az írott szövegen alapulnak."
Mivel komolyan megkérdőjelezi azt, amit az átlag muszlimok állítanak a Koránról. (Beleértve téged is. Radásul lemerem fogadni, hogy pl. te is ezen az oldalon hallottál először a Qiraatokról, mivel még most sem érted mik azok.)
"Én is ezt írtam. A 7-ből 1, nem ezt jelenti."
Nem. Te ezt írtad:
"Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy Oszmán a hét nyelvjárásból 6-ot kidobott és 1-et, Mohamed arabját, a kurajsit hagyta meg."
Vagyis azt állítottad hogy az Oszmán félekézirat egy olvasat a hétből ami nem igaz. Oszmán kalifa nem dobot ki semmit.
"Ezt nem értem. Mivel figyeltek rá? Egyszerűen elfelejtették hogyan kell kiolvasni és több olvasta alakult ki."
Ez a szokásos keresztény hazugság. Keresztények állítják hogy a Koránt úgy írták le hogy nem jelölték a pontos kiejtést, aztán idővel elfelejtették hogyan kell kiejteni, és kialakultak az olvasatok. És ez persze haugság. Több hiteles hadisz is bizonyítja hogy már Mohamed próféta idejében is léteztek a különböző olvasatok, tehát nem későbbi kitaláció. Másrészt ahogy mondtam, a Koránt nem csak írott formában örizték meg hanem memorizálás útján a helyes kiejtéssel.
"Ezt a hülyeséget! Ha megmaradt volna a helyes kiejtés, nem lennének Qiraat-ok."
Ebből is látszik hogy fogalmad sincs mi az a Qiraat.
Abdullah ibn Abbas reported: The Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, said, “Gabriel, upon him be peace, taught me to recite the Quran in one reading and I requested another. I continued to ask for more until he stopped at seven readings.” Ṣaḥīḥ Muslim 819
Ebből a hadiszból kiderül hogy Gabriel angyal hét olvasatban tanította meg a Korán verseit Mohamed prófétának.
"Mivel komolyan megkérdőjelezi azt, amit az átlag muszlimok állítanak a Koránról. (Beleértve téged is. Radásul lemerem fogadni, hogy pl. te is ezen az oldalon hallottál először a Qiraatokról, mivel még most sem érted mik azok.)"
Mi kérdőjelezi meg? Az hogy léteznek nyeljárások egy nyelven belül? VAgy az hogy a Korán alapból ennek megfelelően több olvastban lett kinyilatkoztatva?
"Vagyis azt állítottad hogy az Oszmán félekézirat egy olvasat a hétből ami nem igaz. Oszmán kalifa nem dobot ki semmit."
Dehogy nem! Még ez sem tudod? A 7 nyelvjárás az volt, amit Oszmán leredukált 1-re. ("Ahruf") Mohamed elvileg 7 nyelvjárásban mondta el a Koránt, mikor megkérdezték, melyik hiteles, azt mondta mind a 7. És rendszeresen ezzel szokták keverni a Qiraatokat. Az az infó viszont nincs meg sokak fejében, hogy ez zavart okozott a muszlimok között, szóval Oszmán fogta és a 7-ből kiválasztotta a Mohamed nyelvjárását és a többit betiltatta. Ez alapján született meg az Oszmánféle kézirat. És a Qiraatok, nem nyelvjárások, hanem ugyanannak a szövegnek különböző olvasatai. Nem kiejtésbeli különbségről van szó, hangsúlyokról, ilyesmi, hanem más-más olvasat.
"Ez a szokásos keresztény hazugság. Keresztények állítják hogy a Koránt úgy írták le hogy nem jelölték a pontos kiejtést, aztán idővel elfelejtették hogyan kell kiejteni, és kialakultak az olvasatok. És ez persze haugság. "
"Hazugság", persze. Akkor mi lenne, ha végig hallgatnál erről egy MUSZLIM szakértőt, bármelyiket!, mivel úgy látom te képzavarban vagy. Egyszerűen nem érted, hogy mi a Qiraat.
"Több hiteles hadisz is bizonyítja "
Mit? A Qira'atok jóval Mohamed után alakultak ki! Teljesen mindegy mit írnak, nem arról az időszakról beszélnek. Mohamed idejében a 7 nyelvjárás (7 ahruf) létezett. Ezt szüntette meg Oszmán. Már nincs 7 ahruf, 1 van a Quraysh vagy Kurajs.
"Ebből is látszik hogy fogalmad sincs mi az a Qiraat."
Ebből és a mellékelt idézetedből inkább az látszik, hogy neked nincs róla fogalmad. Komolyan mondom keress rá! Az "Ahruf" az nem a "Qira'at". Ismerem az egész sztorit. Én szántam rá időt, hogy kibogozzam ezt az egészet és leszűrjem mi igaz belőle és mi nem. Még az arab írással és annak a szabályaival is foglalkoztam, hogy megértsem tulajdonképpen miről is van szó. Viszont most már látom, hogy te nem, és mivel az angolban mindkettő lehet "readings", ezét te totál fogalomzavarban vagy. Ne ezt nézd, hanem az eredeti szavakat. "Ahruf" és "Qira'at" ezeknek nézz utána! Mindezt bármelyik muszlim, aki egy kicsit is ért hozzá leírja neked. Szóval nem kell a "hazug keresztényeknek" hinned.
Látom megint kevered a dolgokat és igazából fogalmad sincs miről beszélsz.
Az arab nyelvben vannak nyelvjárások ahogy minden nyelvben. Ez azt jelenti hogy az egyes nyelvjárásokban például másképpen ejtik ugyanazt a szót vagy eltérően írják le, más szót használnak ugyanazzal a jelentéssel vagy ugyanannak a szónak kissé eltérő jelentése is lehet. Ezért a Korán alapból 7 verzióban lett kinyilatkoztatva aminek a célja hogy a különböző nyelvjárásokat beszélő emberek könnyebben megértsék, recitálják a Koránt. Ezeket nevezzük ahruf-nak. Az általam idézett hadiszban is ahruf szerepel és még számos hadisz bizonyítja. Gabriel angyal mind a 7 verziót megtanította Mohamed prófétának ő pedig az embereknek. Tehát ez nem egy később kitalált dolog ahogy azt a keresztények hazudják. A nyelvjárások miatt pedig logikus hogy szükség is volt erre.
Az ahruf és a qiraat valóban nem ugyanaz. Kb ennyi igazságtartalma van a hozzászólásodnak. A qiraat később alakult ki és recitálási módot jelent. Mindegyik egy vallástudós nevéhez fűződik és a 7 ahruf valamilyen kombinációja.
"Az az infó viszont nincs meg sokak fejében, hogy ez zavart okozott a muszlimok között, szóval Oszmán fogta és a 7-ből kiválasztotta a Mohamed nyelvjárását és a többit betiltatta. Ez alapján született meg az Oszmánféle kézirat."
Oszmán nem tiltott be semmit. Az Oszmán féle kézirat nem tartalmaz írásjeleket, ékezeteket, így kiolvasható belőle mindegyik verzió. Alapból nevetséges az a feltételezés hogy Oszmán aki Mohamed próféta kortársa, hívő muszlim, betiltja a Mohamed próféta által engedélyezett verziókat. Ez teljességgel kizárt. A többi muszlim sem ment volna bele ilyesmibe. De még ha igaz is lenne, hogy az Oszmán féle kézirat csak egy ahruf, a Kurajs féle, akkor sem állíja meg a helyét a keresztények hazugsága miszerint több Korán létezik.
Előző hozzászlóásodban még azt hazudtad hogy elfelejtették hogyan kell kiolvasni :) Akkor ezt úgy érted hogy Oszmán a 7 ahrufból 6-ot betiltott és maradt egy, de a muszlimok még ezt az egy verziót is elfelejtették hogyan kell kiolvasni? :))))) Mondom, te minden kérdésnél megnevettetsz :)))) És mindezt néhány évtized alatt? :)
Ismered az egész sztorit, naná :) Nem néztél utána semminek csak beleolvastál aztán ezekből fabrikáltál teljesen logikátlan hazugságokat. Szokásos történet.
"#23 Nincs igazad, ez egyértelműen bizonyítja, hogy a Korán egy ember alkotta könyv, mint az apokrifák."
Hát ezek nagyon meggyőző érvek :)) Tipikus fanatikus keresztény akinek halvány fogalma sincs az egészről.
Meg arra nem kaptam választ hogyha szerintetek a nyelvjárások miatti különböző Korán verziók egyenlőek azzal hogy emberi alkotás, akkor a milliónyi eltérő Biblia ami nem a nyelvjárások miatt tér el hanem mert minden keresztény irányzat más könyveket fogad el hitelesnek, és így többszáz oldalas eltérések vannak, hogy nem emberi alkotás? :))))
És meg nem minden mert az elfogadott könyvek is ugyanazt eltérően írják le. Például:
Hány angyal volt Jézus sírjánál a Biblia szerint?
- a kő el volt hengerítve, két angyal jelent meg hirtelen (Lukács 24:2-5)
- a kő el volt hengerítve, egy angyal bent ült a sírban (Márk 16:1-5)
- két Mária előtt szállt le egy angyal, elhengerítette a követ, és leült rá (Máté 28:2)
- a kő el volt hengerítve, tanítványok elmentek és utána jelent meg két angyal a sírban (János 20:1-12)
Ezek közül melyik Isten által ihletett?
Szóval megint nevetséges a keresztények állítása. A nyelvjárások miatti Korán verziók teljesen indokoltak és logikusak, mégis keresztények szerint ettől emberi alkotás a Korán, de a sok sok teljesen, többszáz oldallal eltérő Biblia ami ráadásul ugyanazt még eltérően is közli szerintetek Isten szava :))))
"Az ahruf és a qiraat valóban nem ugyanaz."
örülök, hogy végre sikerült leírnod ugyanazt, amit én írtam. De volt képed rámondani, hogy hazudok. Amikor egyértelmű, hogy gőzöd sem volt miről volt szó, azért is idéztél rossz szöveget.
"Az Oszmán féle kézirat nem tartalmaz írásjeleket, ékezeteket, így kiolvasható belőle mindegyik verzió."
Gratulálok, hogy megint sikerült leírnod ugyanazt, amit én is írtam.
"lapból nevetséges az a feltételezés hogy Oszmán aki Mohamed próféta kortársa, hívő muszlim, betiltja a Mohamed próféta által engedélyezett verziókat."
Naa, itt már sántit a dolog.
"De még ha igaz is lenne, hogy az Oszmán féle kézirat csak egy ahruf, a Kurajs féle,"
Ami igaz. Hiszen hogy is lehetne több, amikor az Oszmán kézirat 1 darab könyv volt, amiből készítettek 5 db teljesen ugyaolyan másolatot?
"Ismered az egész sztorit, naná :) Nem néztél utána semminek csak beleolvastál aztán ezekből fabrikáltál teljesen logikátlan hazugságokat. Szokásos történet."
Te már csak tudod! Nyilván magadból indulsz ki és feltételezed, hogy mindneki ugyanolyan igénytelen ezkben a kérdésekben, mint te.
"örülök, hogy végre sikerült leírnod ugyanazt, amit én írtam. De volt képed rámondani, hogy hazudok. Amikor egyértelmű, hogy gőzöd sem volt miről volt szó, azért is idéztél rossz szöveget."
De hazudsz, igazából a lényegi pontokra nem is reagáltál, nyilván mert rájöttél hogy nevetséges hazugság amit állítasz. Hol írtam én olyat hogy az ahruf és qiraat ugyanaz?
"Gratulálok, hogy megint sikerült leírnod ugyanazt, amit én is írtam."
Nincs miért gratulálnod mert nem ugyanazt írtam. Te azt állítod hogy az Oszmán féle kézirat egy verzió én meg azt hogy mindegyik kiolvasható belőle.
"Ami igaz. Hiszen hogy is lehetne több, amikor az Oszmán kézirat 1 darab könyv volt, amiből készítettek 5 db teljesen ugyaolyan másolatot?"
Úgy hogy nem tartalmaz írásjeleket, ékezeteket, így kiolvasható belőle mindegyik verzió. Ez egy standard írásjelek nélküli kézirat.
"Te már csak tudod! Nyilván magadból indulsz ki és feltételezed, hogy mindneki ugyanolyan igénytelen ezkben a kérdésekben, mint te."
Én már csak tudom, mivel már egy ideje keresztényekkel vitázom az oldalon és látom mennyire "képben" vannak az iszlámmal kapcsolatban, meg persze te is :)
Szóval akkor reagálsz valamit a lényegi pontokra is? Például ezekre:
Előző hozzászlóásodban még azt hazudtad hogy elfelejtették hogyan kell kiolvasni :) Akkor ezt úgy érted hogy Oszmán a 7 ahrufból 6-ot betiltott és maradt egy, de a muszlimok még ezt az egy verziót is elfelejtették hogyan kell kiolvasni? :))))) Mondom, te minden kérdésnél megnevettetsz :)))) És mindezt néhány évtized alatt? :)
És persze már az vicc kategória hogy szerinted Oszmán betiltotta a többi verziót amit Mohamed próféta engedélyezett. Ez teljességgel kizárt. A többi muszlim sem ment volna bele ilyesmibe. De még ha igaz is lenne, hogy az Oszmán féle kézirat csak egy ahruf, a Kurajs féle, akkor sem állja meg a helyét a keresztények hazugsága miszerint több Korán létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!