Tartja itt valaki a hagyományos katolikus böjtöt? Mi a véleményetek a gyakorlatról? Közelebb visz titeket Istenhez, boldogabbak vagytok tőle?
Katolikus vagyok, és az utóbbi időben elkezdtem komolyabban venni a vallásomat, és azon gondolkozom, hogy kezdjem-e tartani a hagyományos böjtöt, tehát, hogy az év során minden szerdán és pénteken, valamint a 40 napos böjti időszakban:
-Vegán étrend plusz hal, minél egyszerűbb ételek és naponta csak egyszer szabad jóllakni
-Semmi alkoholfogyasztás
-Semmi szexuális tevékenység
-Élvezetek pl. zenehallgatás, videójátékok, filmek kerülése, helyettük a Biblia, az Egyház történetének és a Pápa életének, valamint a középkori Európa történelmének tanulmányozása, és rendszeres imádkozás
-Könyörgés Istennek, hogy a halott nagyszüleim és dédszüleim hamarabb szabadulhassanak a Tisztítótűzből
Van itt aki gyakorolja a böjtöt ilyen formában? Mi a praktikáról a véleményetek?
Nincs hagyományos meg kevésbé hagyományos böjt, hanem jelenleg hatályos előírás van, amit igyekezni kell betartani. Ami az alábbiakból áll.
Az év minden pénteke bűnbánati nap, mely alkalom a böjtre, lemondásra, imádkozásra, alamizsnára. Ha lehetőséged van, minden első pénteken menj el gyónni.
Minden nagyböjti pénteken "hústilalom", hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjt van (egyszer lakhatsz jól). Utóbbi napon akár meg is nyújthatod; nagycsütörtök estétől feltámadásig.
Nem kell vegán étrendet tartni, a középkorban sem tartották. Húst és zsírt nem ehetsz. Szerintem a hal is hús, ezért én azt sem szoktam.
Böjt alatt mint írtad, jó módszer lemondani olyan élevzetekről is, mint a játék vagy TV, édességek, üdítő.
Az egyébként jó, ha nem céltalan a lemondás, hanem valamiért felajánlod Istennek, mint egy imádságot. Próbáld ezeket a bűnbánati napokat lelked és Istennel való kapcsolatod szempontjából hasznosan tölteni, hogy ne egy megszokássá válljon.
Én nem vagyok katulikus, de húsvéti időszakban én is böjtölök, amennyire tudom.
A tapasztalatom, hogy lelassítja a gondolkodásom és kiélesíti az érzékeim. Nálunk nem a szenvedés a lényeg és nem valamiért cserébe teszem.
Továbbá nem azzal szoktam foglalkozni, hogy én mit követtem el, hanem, hogy velem mit tettek, ami nyomot hagyott és azt hogyan érthetem meg és végül bocsájthatom meg.
"Mondjuk én görög katolikus vagyok, lehet ott másabbak a böjti hagyományok"
Igen, a görögöknél mások a hagyományok..
"A keleti egyház előírása szerint nagyböjt első napja és nagypéntek szigorú böjt, amelyből csak ez a kettő ilyen van a görögkatolikus egyházi évben. Ez a húsos, zsíros, tojásos ételektől és a tejtermékektől – akár tejport tartalmazó ételektől – való tartózkodást jelenti. Kivételt képez azonban a hal (hidegvérűek) fogyasztása. A szigorú böjt megtartása 21 és 60 év között kötelező az egészségeseknek és saját háztartásukban étkezőknek. Ajánlatos azonban e korhatár alatt és felett mindazoknak, akiknek testi fejlettsége és általános egészségi állapota ezt az önmegtagadást megengedi. Felmentéssel élhetnek kötelezettsége alól a betegek, a nehéz testi munkát végzők, akiknek nincs más étkezési lehetőségük, vagy akik hosszú úton vannak. A szigorú böjt különösen szigorú változata csak „kenyér és víz” magunkhoz vételét jelenti.
Az összes többi böjt csak hústól való tartózkodás jelent. Ilyen nagyböjt első és utolsó teljes hete – leszámítva az említett két szigorú böjti napot – továbbá az összes nagyböjti szerda és péntek.
A legszigorúbb negyvennapos böjtölés – amelyet ma már többnyire csak szerzetesrendben szoktak megvalósítani – a liturgikus előírások pontos követése: húshagyó vasárnapon elhagyják a húsos, vajhagyó vasárnap pedig a tejes, tojásos eledeleket, s ezekből legközelebb majd a húsvéti pászkakosár ételeinek fogyasztásakor részesülhetnek. Ehhez általában párosul szerdán és pénteken az úgynevezett xerofágia, vagyis a kizárólag főtlen, teljesen nyers ételek fogyasztása. A többi napon vízben főtt ételt lehet fogyasztani, olajosat pedig csak szombat és vasárnap, illetve az ünnepi napokon. Van azonban, aki csupán a hústól tartózkodik egész nagyböjt alatt, vagy csak bizonyos napokon mond le róla. A görögkatolikusoknak ajánlott a szerda és pénteki hústilalom."
Itt bővebben: [link]
Pl. a római katolikusnál nem szokás a tojástól és tejtermékektől való tartózkodás. Persze, nem tilos, csak nem általános gyakorlat.
Az Egyház a minimumot írja elő: ez nagyböjtben a pénteki hústilalom, illetve nagypénteken és hamvazószerdán napi 3x étkezés egyszeri jóllakással. De az Egyház mindig is azt tanította, hogy a böjt nem egyenlő a diétával. A legfontosabb, hogy a lelkünk Isten felé forduljon.
Nyilván aki vegetáriánus, annak a hústilalom kvázi semmi. De sokminden mással is lehet böjtölni.
Én pl. nagyböjtben egyáltalán nem iszom alkoholt és nem járok el szórakozni.
Nem kell vegán étrend, ilyen böjti szabály nincs a katolikusoknál, de persze pluszba be lehet vállalni, ha szeretnéd. Szexmegvonás sincs, nem kell, Pál apostol is írja, hogy ne vonjátok meg magatokat egymástól, hogy a Sátán meg ne kísértsen titeket.
Azt meg, hogy a halott nagyszüleid egyáltalán a tisztítótűzben voltak-e, vagy ott vannak-e még, nem tudhatod, de persze imádkozhatsz értük.
Én csak annyit szoktam, hogy péntekeken nem eszem húst, plusz nagyböjt péntekjein teát sem iszom, csak vizet (teafüggő vagyok). Majd következő nagyböjtben szeretném komolyabban elkezdeni, egész nagyböjtben nem fogok húst enni (halat sem), plusz hamvazószerdán és péntekeken teljesen vegán étrend.
Mára már nem írnak elő szerdán böjtöt, és vegán étkezés sem kötelező (plusz hal), engedélyezik a tejet, tejtermékeket, tojást. De mindenki böjtölhet komolyabban is az előírásosnál.
Szoktam böjtölni, de az elmélyedés nem része ennek.
Többször volt már a kérdés!
Miért nem néztél utána?
Röviden: SEMMIT nem ér az a böjt, ahol csak az étkezéssel foglalkozol. Isten nem azt várja el tőled, hogy koplalj, ez nem érdekli őt!
KIZÁRÓLAG akkor ér valamit a böjt, ha több időt szabadítsz fel magadnak, és ez alatt a vallásoddal foglalkozol.
Ez a lényege a böjtnek. AZ étkezési előírások csak azért vannak, hogy ezt lehetővé tegyék.
Csak szólok, hogy a jó válaszok lepontozása kifejezetten rossz szándékról árulkodik, ami egyenes út a pokolba.
Kivéve, ha még időben megbánod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!