Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy lehet az, hogy Buddha...

Hogy lehet az, hogy Buddha létezésében 100%-ig biztosak a történészek de Jézuséban nem?

Figyelt kérdés

2021. dec. 29. 04:06
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
66%
Abban is 100%-ig biztosak.
2021. dec. 29. 06:53
 2/19 anonim ***** válasza:
95%

Ebben a témában a történészeket kellene megkérdezni.

A Buddhizmust nem ismerem, de úgy tűnik, róla sem tudnak sokat:

"Nagyon keveset tudunk Buddha életéről, ám néhány szöveges forrás és a szájhagyomány útján terjedő történetek nyomán van némi információnk róla. Ez az első régészeti bizonyítékunk, amely alátámasztja, hogy az épület, illetve elődje már az i. e. hatodik században is ott állt" - magyarázta Coningham."

Forrás: [link]

Ami Jézust illeti, a történeti létezéséről volt egy vita, amely ateista szemszögből itt lett kislemeze:

[link]

A személyes véleményem az, hogy a történelmi Jézus létezése a történettudomány számára fontos. A kereszténység igazságát nem fogja igazolni. Ha Jézus létezett, de nem volt Isten fia, nem támadt fel a halálból, csak mítosz amit leírtak róla az evangéliumkban, az semmit sem segít a kereszténységen. Ezt feltehetően még az Ősegyház is így gondolta:

"Ha pedig Krisztus nem támadt fel, akkor hiábavaló az igehirdetésünk, s hiábavaló a hitetek is. Sőt Isten ellen szóló, hamis tanúknak is bizonyulunk, mivel tanúságot tettünk, hogy Isten feltámasztotta Krisztust, holott – ha csakugyan nincs feltámadás a halottaknak – akkor nem támasztotta fel." (1Kor 15,14-15)

2021. dec. 29. 06:59
 3/19 anonim ***** válasza:
100%
*amely ateista szemszögből itt lett kielemezve
2021. dec. 29. 07:00
 4/19 anonim ***** válasza:
85%
*evangéliumokban
2021. dec. 29. 07:38
 5/19 anonim ***** válasza:
74%

Jézusban is biztosak. Az más kérdés, pl. a feltámadás vagy az, hogy valóban a Második Isteni Személy-e, ez már nem tartozik szorosan a történelemtudomány tárgyához, mert ezek teológiai kérdések.

Amúgy Buddha forrásokat tekintve rosszabbul dokumentált Jézusnál, de természetesen Buddha létezése is alátámasztott. Ha ezeket a forrásokat nem fogadnánk el, akkor kb. az ókor 90%-a kuka lenne. De még a középkor jó része is.

2021. dec. 29. 08:41
 6/19 anonim ***** válasza:
33%

Mert általában a kereszténységet próbálják csak minden eszközzel támadni, a buddhizmus pedig nagyon "cool" dolog az antikeresztények körében. Valószínűleg azért, mert egyáltalán nem ismerik azt a vallást.

Egyébként Jézus létezésre több korabeli forrás van, mint Buddha esetén.

2021. dec. 29. 11:03
 7/19 anonim ***** válasza:
70%

"Egyébként Jézus létezésre több korabeli forrás van, mint Buddha esetén"

Pont az a legnagyobb gond, hogy egyetlen korabeli forrás sem létezik Jézusról. Az évtizedekkel, évszázadokkal későbbi az már bőven nem korabeli.

2021. dec. 29. 11:59
 8/19 anonim ***** válasza:
75%

7-es, tudod, hogy Buddháról mikori a legkorábbi írott forrás?

Buddha után 3 évszázaddal... Mégis Buddha létezése sokaknak elfogadottabb. Ezt kérdezi a Kérdező.

De ahogy írtam, az ókorból nagyon kevés "korabeli" forrás van, ahogy te fogalmaztál. Pl. az Óperzsa Birodalomról a legtöbbet Hérodotosztól tudjuk, aki szintén több mint 100 évvel később élt, mint mondjuk Nagy Kyros, arról már nem is beszélve, hogy Hérodotosz sem eredetiben maradt fenn ugye... Bárki átírhatta akár...

2021. dec. 29. 12:14
 9/19 anonim ***** válasza:
32%

Azért a néhány évtizeden belül keletkezett forrás bőven korabeli, nem tudom te hol élsz, de ókori személyek esetén ez elég gyakori volt.

Mint előttem is írták, Buddha esetén a legkorábbi források is több évszázaddal későbbiek. Mégis sok antikeresztény ateista elfogadottabbnak tartja létezését.

2021. dec. 29. 12:19
 10/19 anonim ***** válasza:
63%

"7-es, tudod, hogy Buddháról mikori a legkorábbi írott forrás?"

Én egy szót nem írtam Buddháról. Csak azt a tévedést javítottam, miszerint Jézusról léteznének korabeli források.

2021. dec. 29. 12:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!