Buddha a megvilágosodása után hitt valamilyen istenben?
hat ismereteink szerint nem
az mas kerdes hogy ha lattuk voln se latunk fejebe is...
#1 ateistak szeretik igy felfogni
de egyik sem volt
Buddha tanitasanak egyik alappilere ez
Arra a kerdesre hogy teitsa vagy ateista?
se teista se ateista nem vagyok
egyik megkozelitesben persze mondhatta megbolcsebben vagy talanyosabban, de a lenyege jelentese kb. ez lenne annak is
(termeszetesen agnosztikus stb. Sem)
"se teista se ateista nem vagyok"
Elég sunyi válasz és igencsak paradox
"Elég sunyi válasz és igencsak paradox"
Hát a buddhizmus tele van ilyen paradox válaszokkal. A buddhizmusban kulcsfontosságú az ún. aporia, azaz a feloldhatatlan ellentmondásokon való felülemelkedés.
Az egyik szútrában Buddha a következő példázatot mesélte el:
"Egy férfi éppen a földeken sétált, amikor hirtelen összetalálkozott egy tigrissel. Nyomban megfutamodott, a tigris utána vágtatott. A férfi, egy szakadékhoz érve, megragadta egy elvadult sző1őtő gyökerét, és átlendült a mélység szája fölött. A tigris a szakadék szélén szaglászott utána. A férfi remegve lenézett, messze alatta egy másik tigris fente rá a fogát. Egyedül a sző1őtő tartotta életben.
Két egér, egy fehér és egy fekete, kezdte rágcsálni a sző1őtövet. A férfi mézédes epret fedezett fel a közelében. Egyik kezével markolta a sző1őtövet, a másikkal leszakította az epret. Milyen finom volt!"
Azt mondta nem szükséges isten a megvilágosodáshoz.
Ez kb olyan mint segíts magadon és isten is megsegít, de akk meg már olymindegy.
Bár buddha valahol ad pontos számot is az istenekre.
Ugyanakkor az isen világ sincs kint a szamszárából.
Ugyanakkor tanítója sem volt.
Ugyanakkor mégis papok nevelték fel, aztán meg még valószínűleg upanisad szerzetessel is beszélt és a sákja(nem tom hogy kell helyesen írni) rendszert is mestertől tanulta, persze még én is kitudom őt bújtatni ezek alól a paradoxonok alól, de azt nem kérdeztétek.
Igen.
A végtelen tökéletes létezés egységben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!