Most átváltozik az ostya és a bor vagy nem a misén? Mit mondanak erre a katolikusok és mit mondd erre a reformátusok?
Itt található a református hitvallás a katolikus miséről:
"
80. K.: Mi különbség van az Úrvacsora és a pápás mise között?
F.: Az Úrvacsora azt bizonyítja nékünk, hogy Jézus Krisztus egyetlenegy áldozatáért, melyet Ő maga vitt egyszer véghez a keresztfán, minden mi bűneink megbocsáttatnak. És hogy mi a Szentlélek által Krisztusba oltatunk, aki emberi természetével (testével) már nincs a földön, hanem a mennyekben van, Istennek, az Ő Atyjának jobbján s azt akarja, hogy ott imádjuk Őt. A mise ellenben azt tanítja, hogy az élők és a holtak bűnei nem a Krisztus szenvedéséért bocsáttatnak meg, ha csak a misemondó papok naponként meg nem áldozzák érettük a Krisztust. És hogy Krisztus a kenyér és a bor alakjában testileg jelen van. És ezért azokban kell Őt imádni. Ezért a mise lényegében nem más, mint Jézus Krisztus egyetlenegy áldozatának és szenvedésének tagadása és átkozott bálványimádás.
Zsid. 7: 26, 37; 9: 12; 10: 10-12; Ján. 19: 30; Máté 26: 28; 1. Kor. 6: 17, 10: 16-17; Kol. 3: 1; Zsid. 1: 3, 8: 1; János 20: 17; Fil. 3: 20; Luk. 22: 19, 24: 52; Ján. 4: 21; Csel. 7: 55; 1. Thess. 1: 10; Zsid. 9: 26, 10: 12-14.
"
Nem mindegy, hogy emberek mit mondanak? A lényeg, hogy Krisztus mit mond:
Jn 6,55
A testem ugyanis valóságos étel, s a vérem valóságos ital.
Mt 26,26-28
Vacsora közben Jézus kezébe vette a kenyeret, megáldotta, megtörte s odanyújtotta tanítványainak, ezekkel a szavakkal: "Vegyétek és egyétek, ez az én testem!" Aztán fogta a kelyhet, hálát adott, és ezekkel a szavakkal nyújtotta nekik: "Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem, a szövetségé, amelyet sokakért kiontanak a bűnök bocsánatára.
Luther a hitet több mint 500 éve reformálta meg, igyekezett leszedni a bibliai hitről a rárakódott sok hamis vallási dogmát, a mise bálványimádó és pogányias gyakorlatát, a búcsúcédula árusításokat, stb. A mai Luther a pedofil és homoszexuális papoktól és bíborosoktól hányna sugárban.
De 1977-ben, kevéssel a halála előtt VI. Pál pápa is azt mondta: »A sátán füstje beszivárgott a templomokba. Körüllengi az oltárt.«
Vajon mire gondolt?
Nem tudom, lehet Rómába látogatott Sanyi papó.
Amúgy Luther szerint is átváltozik az ostya és bor Krisztus testévé és vérévé, kicsit öngól volt rá hivatkozni.
Nem nevezte Krisztus emlékvacsorának, legfeljebb néhány bibliahamisító szerint, akik kedvükre átírják Isten szavát is.
Luther nem imádta az Úrvacsorai kenyeret. Sem Kálvin.
Jézus apostolai sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!