Hogy lehet az hogy a pap iszik bort is míg a nép csak Ostyát eszik?
Amerikaban a romai katolikusoknak a hivek is isznak bort.
Magyarorszagon a reformatusoknal is isznak bort a hivek.
Annak ellenére, hogy ismerve a kérdezőt, szándékos provokálás, válaszolnék.
A középkorban alakult ki, a járványoktól tartva.
evangelikusok, anglikanok is adnak bort
vagy kozos kehelybol, vagy ezzel a martogatos modszerrel (amit Te a roman ortodoxoknak tulajdonitasz), vagy kis poharakbol, kelyhekbol
Ez azért nagyon nem fedi a valóságot. Görögkatolikusoknál mindig két szín alatt áldoztatnak. Latin rítusban nem, de egyfelől Krisztus valóságosan és teljesen jelen van az ostyában, nem csak a borban, másfelől latin rítusban is van példa a két szín alatti áldoztatásra.
De ha te ennyire borozni szeretnél és hiányolod, akkor tudok ajánlani néhány nagyon jó pincészetet... :))
"Én is megfigyeltem minden Szentmisén hogy bort nem adnak csak Ostyát."
Mert nem voltál még pl. nászmisén. Vagy a nagycsütörtöki misén. (kivéve, ha covid van)
"Pedig lehetne az ostyát borba beaztatbines kanállal adni a népnek."
Görögkatolikusoknál így van.
"A kezedbe kapod az ostyát, pár éve még a szádba tette be a pap."
Pár éve is lehetett kézbe áldozni. Kedvedért utánanéztem: Magyarországon hivatalosan 1986-tól lehet kézbe áldozni. Most járványügyi előírás miatt nem lehet nyelvre, csak kézbe (reméljük ezen hamarosan változtatnak és visszatér a normál kerékvágás és teljesen szabadon választható lesz). És természetesen a kézbe áldozás kizárja a két szín alatti áldozás lehetőségét.
De azt kéne megérteni, hogy semmi gond nincs azzal, hogy a "nép" csak az ostyát kapja. Az sem kevesebb, ugyanúgy valóságosan jelen van benne Krisztus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!