Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Hogy lehet az hogy a pap...

Hogy lehet az hogy a pap iszik bort is míg a nép csak Ostyát eszik?

Figyelt kérdés
A román ortodoxok jobban csinálják mert borba áztatott kenyér van.

2021. júl. 11. 16:27
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%

Amerikaban a romai katolikusoknak a hivek is isznak bort.

Magyarorszagon a reformatusoknal is isznak bort a hivek.

2021. júl. 11. 16:52
 2/11 anonim ***** válasza:
100%
Anglikán egyháznál nekünk is adnak bort. Igaz alkohol mentes de kis műanyag poharkában kiadjak a délelőtti Istentiszteleten
2021. júl. 11. 17:05
 3/11 anonim ***** válasza:
89%

Annak ellenére, hogy ismerve a kérdezőt, szándékos provokálás, válaszolnék.

A középkorban alakult ki, a járványoktól tartva.

2021. júl. 11. 17:10
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

evangelikusok, anglikanok is adnak bort

vagy kozos kehelybol, vagy ezzel a martogatos modszerrel (amit Te a roman ortodoxoknak tulajdonitasz), vagy kis poharakbol, kelyhekbol

2021. júl. 11. 17:34
 5/11 anonim ***** válasza:

Ez azért nagyon nem fedi a valóságot. Görögkatolikusoknál mindig két szín alatt áldoztatnak. Latin rítusban nem, de egyfelől Krisztus valóságosan és teljesen jelen van az ostyában, nem csak a borban, másfelől latin rítusban is van példa a két szín alatti áldoztatásra.

De ha te ennyire borozni szeretnél és hiányolod, akkor tudok ajánlani néhány nagyon jó pincészetet... :))

2021. júl. 12. 08:50
 6/11 A kérdező kommentje:
Két szín alatt kéne áldoztassanak a katolikusok is. Nem az a baj hogy a pap iszik hanem az hogy a nép csak az Ostyát kapja. A kérdező is ezért kérdezte. Nálunk es úgy van. Én is megfigyeltem minden Szentmisén hogy bort nem adnak csak Ostyát. Pedig lehetne az ostyát borba beaztatbines kanállal adni a népnek. Meg kézbe is áldozratni a nagyváradi katolikusok. A kezedbe kapod az ostyát, pár éve még a szádba tette be a pap.
2021. júl. 13. 10:23
 7/11 anonim ***** válasza:
54%

"Én is megfigyeltem minden Szentmisén hogy bort nem adnak csak Ostyát."

Mert nem voltál még pl. nászmisén. Vagy a nagycsütörtöki misén. (kivéve, ha covid van)

"Pedig lehetne az ostyát borba beaztatbines kanállal adni a népnek."

Görögkatolikusoknál így van.

"A kezedbe kapod az ostyát, pár éve még a szádba tette be a pap."

Pár éve is lehetett kézbe áldozni. Kedvedért utánanéztem: Magyarországon hivatalosan 1986-tól lehet kézbe áldozni. Most járványügyi előírás miatt nem lehet nyelvre, csak kézbe (reméljük ezen hamarosan változtatnak és visszatér a normál kerékvágás és teljesen szabadon választható lesz). És természetesen a kézbe áldozás kizárja a két szín alatti áldozás lehetőségét.

De azt kéne megérteni, hogy semmi gond nincs azzal, hogy a "nép" csak az ostyát kapja. Az sem kevesebb, ugyanúgy valóságosan jelen van benne Krisztus.

2021. júl. 13. 10:34
 8/11 anonim ***** válasza:
90%
6: azt hittem te vagy a kérdező... :D
2021. júl. 13. 10:34
 9/11 anonim ***** válasza:
35%
Szeretem a misebort na. Néha a sekrestyében is piálok.
2021. júl. 13. 16:56
 10/11 anonim ***** válasza:
Mert olyan savanyú a bor, mindig nézem a pap fejét, ahogy megissza, mintha savanyú cukrot enne, fintorog. Csak a jót adják a híveknek.
2021. júl. 14. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!