Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az eucharisztia lényegében...

Az eucharisztia lényegében kannibalizmus? Vagy hogy kell érteni ezt az átváltoztatást, valóban Krisztus teste lesz?

Figyelt kérdés
Egyszerűen próbálom megérteni, minden átváltoztatáskor lényegében Krisztus testét esszük meg?
2021. szept. 9. 15:56
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
44%
És a 80 kérdés szégyen. Olyan vegyesek vagyunk hogy sokunknak van katolikus rokona. Elmegy egy konfirmációra hogyan esik neki hogy kell halja azt a kérdést. Mint ahogy nekem amikor az ortodox pap nyiltan megmondta Nagyboldogasszony napján hogy Luther és a reformátusok eretnekek mert nem tisztelik Máriát meg Jézust és el fognak kárhozni. Azóta voltam még abban a templomban ott mellettem meg még leszek de valami összetört bennem az ottani papok iránt. Egy ideje ha látnak köszönnek nekem mewg a multkor adtak kalácsot, én visszakösznök meg elfogadom de valami eltört bennem irántuk. Én egész szivemmel tisztelem a vallásukat, amit megértettem, felfogtam mindig elhittem, ha intett a diakónus hogy vessek keresztet szót fogadtam holott előtte 2ö szor vetettem és mégis azt merték mondani a reformátusokra......Ez mindig bennem marad és nem tudok a szomszéd ortodox papokra úgy nézni mint eddig....mindig bennem marad ez.
2021. szept. 9. 21:57
 12/32 Godaime ***** válasza:

"ha Jézus egyszerű ember lett volna, viszont a keresztény tanítás szerint maga Isten. Márpedig Isten az nem ember. Kannibalizmus pedig emberevést jelent, de lehet én tudom rosszul."

Jézus hús vér ember volt. Vérzett és meghalt, tehát ha az ostya és bor valóban az ő testét veszi fel, akkor kannibalizmusról beszélünk.

2021. szept. 9. 22:55
 13/32 anonim ***** válasza:
84%

Tulajdonképpen igen, ez kannibalizmusként is fel lehet fogni, csak éppen ez „jó kannibalizmus”, vagyis hát ez az egyetlen elfogadható formája.

Hogy megértsd, összehasonlítható az emberáldozattal. Krisztus keresztáldozata is emberáldozat, tehát rokon mondjuk a germánok vagy az aztékok emberáldozó aktusainak. Abban még igazuk is volt az emberáldozó kultuszoknak, hogy az emberáldozat szükséges. Csak hát más embert megölni a magam boldogulása érdekében már szembemegy az isteni törvénnyel (tízparancsolattal), tehát itt egy konfliktus lép fel. Szükséges, de ugyanakkor tiltott is. Jézus feloldja ezt az ellentmondást azzal, hogy bemutatja a végső, teljes emberáldozatot, hogy ezt többé senkinek ne kelljen. Gyakorlatilag újrakeretezte az áldozást, és megmutatta, hogyha az emberáldozat szükséges és elkerülhetetlen, ugyanakkor senkit nem akarsz megölni, akkor van egyetlen érvényes emberáldozat, amit bemutathatsz, ez pedig saját magad.

(Burkoltan ill. nem tudatos formában ugyanerről a dilemmáról szól a Marvel Bosszúállók: Végtelen háború és Végjáték című filmjei, hogy mi a helyes emberáldozat. A Bosszúállók nem képesek az önfeláldozás létjogosultságát elismerni, ezért van Thanos mindig egy lépéssel előttük, mert ő viszont gátlástalanul feláldoz akárkit. Gamora önfeláldozását Quill nem hajlandó elfogadni, Visionét pedig a Bosszúállók. Mi több, miközben Vision életét próbálják megmenteni, aki pedig vállalta a halált, wakandaiak százai hullanak a harcmezőn. Egyedül Thor az, aki nem fél beleállni a Nidavellir tüzébe, talán ezért is volt ő méltó a pörölyre. És ezért lehet csak önfeláldozással visszacsinálni, ahogy azt Black Widow, Hulk, illetve Vasember aztán véghez is viszi).

Na, hát ilyen ez a kannibalizmus dolog is az Oltáriszentséggel. Önmagában a kannibalizmus természetesen ugyanúgy elítélendő, mint az emberáldozat, de létezik egyetlen misztikus, megszentelt formája, ami megmenti az embert, és nem elpusztítja. Ezért olyan nagyon érdekes a kereszténység, hogy képes valahogy a legbotrányosabb, leggyalázatosabb dolgokat is üdvözítővé tenni. Kívülállók számára épp ezért tűnhet olykor nagyon viszolyogtatónak, megbotránkoztatónak.

2021. szept. 10. 01:24
 14/32 Godaime ***** válasza:
25%
De Jézus 3 nap után fel is támadt. Tehát ez nem igazi áldozat, maximum képmutatás a részéről. A szupererejének köszönhetően valószínűleg még csak fájdalmat sem érzett.
2021. szept. 10. 01:58
 15/32 szp72 ***** válasza:
80%
"A balgát is okosnak lehet tartani, amikor hallgat, és értelmesnek, míg ajkát zárva tartja." (Péld 17,28)
2021. szept. 10. 06:42
 16/32 anonim ***** válasza:

Azt mondják el azok a Katolikusok akik megértették az eucharisztiát, hogy miért nem elég hinni abban, hogy a bor Krisztus vére és a kenyér Krisztus teste, miért kell mellé egy szinpadias szertartás "varázsigékkel" meg liturgikus köritéssel, és miért kell imádni egy ostyát? Tudom idézitek a mondatát Jézusnak: "ez az én testem és vérem".

Én is idézek nektek a Bibliából: 1Kor 12:27 Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és tagjai rész szerint.

Azért léci ne gyertek ide és ne boruljatok le előttem, én sem teszem ezt egy testvéremmel sem. Xd

2021. szept. 10. 13:56
 17/32 anonim ***** válasza:

A szentségimádás az már az én református hitem túlmegy. Ha igazi ostya van abban a monstranciaban akkor Krisztust imádják, de nem értem én sem miért nem elég ostya formájában magunkhoz venni. Mire kell a szentségimádás. Nálunk Nagyváradon szentségimádás van egész héten mert Magyarolszagon euharisztikus találkozó van. Akármilyen későn is érek beva templomba mindig elkapni a szentségimádást mert elhúzzák a Szentmise kezdetét. Szentolvasót mondanak és van vagy 10 misztériuma,mi xen misztériumnal elmondanak 10 Ave Máriát meg azt hogy Krisztus bocsáss meg a büneinket és ments meg minket a pokol tüze től, vidd a lelkemet a mennybe különösen azokat....és így tovább. Próbáltam.en félórával később is menni de mindig elkaptam a szentségimádást. Van egy sárga aranyból készült nibstrancia, abba van az ostya de nem tudom hogy igazi vagy nem, azt hiszem be van építve. Mert azt nincs hol kinyitni hogy beketedd az ostyat. És ha igazi ostya volna akkor még elfogadom hogy Krisztust imádják mert hiszem az átváltoztatást de ha beépített ostya vagyis műanyag abból hogy kész Krisztus? Vagy a műanyag ostya is átváltozik csak fel kell idézni Krisztus szavait? Ez már pogányság mert én az Igazi Ostyát hiszem. Már értesz engem.

Felemeli a pap és akkor keresztet kell vetni, addig térdelsz és mondod a Szentolvasót, szal a pap vezeti, ő utána kell mondani, a mons. .az oltáron van. Rózsafüzér után térdelve kell maradni és a papok hozzá közelebb és ahányszor megemeli keresztet kell vetni. De mi van ha műanyag ostya van benne?? Ha aranyból van hogy emeli fel???

2021. szept. 10. 14:19
 18/32 anonim ***** válasza:

Drága,

,,Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és tagjai rész szerint,,.

Krisztus Isten az Istentől, Valóságos Isten a valóságos Istentől és mi mindannyian az Ő képmására lettünk teremtve. Aki üdvözűl az át fog istenűlni, az ember közel olyan lesz mint Isten. A Szentekrol nem hallottál? Ok arra törekedtek hogy a legjobban utánozzák Istent. Mivel bűnösök vagyunk pont olyanok nem lehetünk mint Isten de aki a mennybe jut az valahogy eltörölték a bűnei és átistenűl, közel olyan lesz mint Isten mert az Ő képmására kett teremtve. Bármelyik ortodox elhiszi, én is egy ortodox oldalon olvastam. A Szebtek az égben vannak mert ők a Földön átistenultek olyan érvényes életet éltek. A Jelentések is ír a Szentekrol és ők lesznek a 144000 akik az égben lesznek nem a jehovasok. A szentek lesznek.

Visszatérve Rész Szerint vagyunk a teste, vagyis hozzá hasonlatosak vagyunk és azt nem írja hogy a vére is.

Ezen nincs mit lacafacazni. Jézus az utolsó vacsorán Megmondta hogy a kenyér a teste a bor a vére, sok katolikus válaszolt, megmagyarázta hogy miért. Ezt el kell hinni és nem tudod magadtól elhinni csak ha Istent kéred hogy adja hogy fogd fel. Csak Isten tudja megértetni veled. Az ortodox is azt mondja az átváltoztatás titokzatos módon zajlik, ember nem foghatja fel. Csak Isten adhatja hogy elhidd.

2021. szept. 10. 14:27
 19/32 anonim ***** válasza:
77%

"Azt mondják el azok a Katolikusok akik megértették az eucharisztiát, hogy miért nem elég hinni abban, hogy a bor Krisztus vére és a kenyér Krisztus teste, miért kell mellé egy szinpadias szertartás "varázsigékkel" meg liturgikus köritéssel, és miért kell imádni egy ostyát? Tudom idézitek a mondatát Jézusnak: "ez az én testem és vérem".

Én is idézek nektek a Bibliából: 1Kor 12:27 Ti pedig a Krisztus teste vagytok, és tagjai rész szerint.

Azért léci ne gyertek ide és ne boruljatok le előttem, én sem teszem ezt egy testvéremmel sem. Xd"

Azért, mert ebben nem csak hiszünk, hanem ezt megünnepeljük, ebben részt veszünk. A katolikusok és ortodoxok úgy vallják, pusztán szavakkal megvallani egy hitet nem elég, cselekedetekben is tükrözni kell azt. A térdhajlítás, leborulás az Oltáriszentség előtt nem más, minthogy nem szavakkal, hanem a testeddel vallod meg az Istenbe vetett hited.

Szinten minden társas tettünk ritualizált nekünk embereknek, csak nem feltétlen vesszük észre. De például az is egy rítus, hogy ha valakivel beszélsz, akkor milyen messze állsz tőle, meddig beszélsz és meddig vársz, hogy ő szólaljon meg. Ha nem hiszed, próbáld meg felrúgni, és nézd meg az eredményt, ha mobdjuk az emberek arcába mászol, vagy ha nagyobb hangerővel beszélsz. Autistáknak is pont ezzel gyűlik meg a baja, nem értik a rituálékat.

Szóval a mise azért rituális, mert emberek közösen ünnepelnek benne. Egy temetésen sem kérjük számon, hogy minek a fekete hacuka meg a komor arc.

2021. szept. 10. 15:27
 20/32 anonim ***** válasza:
22%
Jézus a farizeusok emberi hagyományokra épült rituáléit megvetette.
2021. szept. 10. 19:03
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!