Az iszlám stabilabb vallás mint a kereszténység?
A kereszténység a mai napig nem tud megegyezni abban, hogy mi a Biblia. Például a protestánsok és a katolikusok kánonja is eltér, a deuterokanonikus könyvek tekintében. Az iszlám vallásban ilyen nincs, hogy egy szent szövegen (pl. Judit könyve) vitázzanak. Egyetlen Korán van, és minden muszlim azt olvassa.
A kereszténység darabokra szakadt a történelem során. A történelmi egyházak mellett megszámlálhatatlanul sok szekta van. Az iszlám vallásban ilyen megint nincs. Ez alapján stabilabbnak tűnik az iszlám, mint a kereszténység.
A kérdést agnosztikusként írtam ki, nem vagyok vallásos, de ez feltűnt.
A Korán valóban egy, az értelmezésében azonban már vannak eltérő álláspontok.
Vannak viszont hagyományok, amelyek szájról-szájra jártak, amíg le nem írták őket és ezek megítélése már vegyes.
Az iszlámban is van számos "szekta", igaz, alapvetően nem vallási különbségekből adódnak a különállásaik.
Az iszlámban nincs egyház, így azok nem tudnak szétszakadni, ugyanakkor simán előfordulhat, hogy két muszlim között nagyon véleménykülönbség van, mint két másik felekezethez tartozó keresztény között.
Ami meg a gyakorlati megvalósulását illeti, hát látod, hogy sok muszlim pont annyira szrik bele az egészbe, mint ahogy más vallásoknál megfigyelhető :)
Szóval stabilabb lenne? Talán, nem tudom.
Az Iszlámnak is van minimum 3 iranyzata.
Szunniták, síiták, háridzsiták.
Amíg két ember lesz a földön addig sosem lesz teljesen egységes az emberiség.
Igen, stabilabbnak tűnik. Legalább a Szentírásuk ugyanaz, nem úgy, mint a keresztényeknek.
Három irányzat, az három irányzat, ami kevésebb, mint a több tízezer keresztény szekta.
"A kereszténység darabokra szakadt a történelem során. A történelmi egyházak mellett megszámlálhatatlanul sok szekta van. Az iszlám vallásban ilyen megint nincs."
Ühüm... Amit nem ismerünk, ott biztos másképp van - tipikus példája.
Az iszlám nagyon nem egységes, a három fő irányzatot Közlegény már leírta és ezek között nagy különbségek vannak. És ezeken belül is vannak irányzatok, pl. csak a siítákon belül: ötös síiták, hetes síiták, tizenkettes síiták.. (attól függően, hogy hány imámot ismernek el)
De pl. van egy ilyen kifejezetten szektásnak tűnő társaság, hogy "drúzok". Ők a iszmáilita síitákból kialakult erősen ezoterikus csoport és több százezren vannak. [link]
"A kereszténység a mai napig nem tud megegyezni abban, hogy mi a Biblia"
Pedig elég világosan mondja minden keresztény, hogy Isten szava
"A kereszténység darabokra szakadt a történelem során. A történelmi egyházak mellett megszámlálhatatlanul sok szekta van. Az iszlám vallásban ilyen megint nincs. Ez alapján stabilabbnak tűnik az iszlám, mint a kereszténység."
A sátán a keresztény egyházakat támadja ...
Köszi a választ, ezt nem tudtam. A történelem érettségi miatt egyébként is terveztem jobban utána nézni a világvallásoknak, ezért jobban meg fogom tenni.
Igen, minden keresztény elismeri Isten szavának, viszont a részletekben már nem ilyen egységesek. Erre hoztam példát Judit könyvével kapcsolatban. De mondok mást: ha jól tudom, a 151. zsoltárt az Ortodox kereszténység szentírásnak tekinti, de a katolikus keresztények vagy a protestánsok nem tekintik isteni iratnak. Az iszlámban ilyen nincs. Egyetlen szentírás (a Korán) van, nem vitáznak arról a muszlimok, hogy mi tartozik hozzá, és mi nem.
"mivel az nem igaz vallás. Csak a kereszténység"
Áh igen, jön is az "én képzeletbeli barátom valódibb, mint a tied" érv. Imádom az ostoba keresztényeket.
"Áh igen, jön is az "én képzeletbeli barátom valódibb, mint a tied" érv. Imádom az ostoba keresztényeket."
így csak az evolúciót szokás igazolni:) "A végtelen sűrűségű semmi felrobbant és a természeti törvények ellenére létrehozta a mai világot".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!