Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Az iszlám stabilabb vallás...

Az iszlám stabilabb vallás mint a kereszténység?

Figyelt kérdés

A kereszténység a mai napig nem tud megegyezni abban, hogy mi a Biblia. Például a protestánsok és a katolikusok kánonja is eltér, a deuterokanonikus könyvek tekintében. Az iszlám vallásban ilyen nincs, hogy egy szent szövegen (pl. Judit könyve) vitázzanak. Egyetlen Korán van, és minden muszlim azt olvassa.

A kereszténység darabokra szakadt a történelem során. A történelmi egyházak mellett megszámlálhatatlanul sok szekta van. Az iszlám vallásban ilyen megint nincs. Ez alapján stabilabbnak tűnik az iszlám, mint a kereszténység.

A kérdést agnosztikusként írtam ki, nem vagyok vallásos, de ez feltűnt.

2021. aug. 26. 01:35
1 2 3
 1/21 molnarmarcell21 ***** válasza:
83%

A Korán valóban egy, az értelmezésében azonban már vannak eltérő álláspontok.

Vannak viszont hagyományok, amelyek szájról-szájra jártak, amíg le nem írták őket és ezek megítélése már vegyes.

Az iszlámban is van számos "szekta", igaz, alapvetően nem vallási különbségekből adódnak a különállásaik.

Az iszlámban nincs egyház, így azok nem tudnak szétszakadni, ugyanakkor simán előfordulhat, hogy két muszlim között nagyon véleménykülönbség van, mint két másik felekezethez tartozó keresztény között.

Ami meg a gyakorlati megvalósulását illeti, hát látod, hogy sok muszlim pont annyira szrik bele az egészbe, mint ahogy más vallásoknál megfigyelhető :)

Szóval stabilabb lenne? Talán, nem tudom.

2021. aug. 26. 06:37
 2/21 anonim ***** válasza:
86%

Az Iszlámnak is van minimum 3 iranyzata.

Szunniták, síiták, háridzsiták.

Amíg két ember lesz a földön addig sosem lesz teljesen egységes az emberiség.

2021. aug. 26. 07:12
 3/21 A kérdező kommentje:

Igen, stabilabbnak tűnik. Legalább a Szentírásuk ugyanaz, nem úgy, mint a keresztényeknek.

Három irányzat, az három irányzat, ami kevésebb, mint a több tízezer keresztény szekta.

2021. aug. 26. 08:34
 4/21 anonim ***** válasza:
90%

"A kereszténység darabokra szakadt a történelem során. A történelmi egyházak mellett megszámlálhatatlanul sok szekta van. Az iszlám vallásban ilyen megint nincs."

Ühüm... Amit nem ismerünk, ott biztos másképp van - tipikus példája.

Az iszlám nagyon nem egységes, a három fő irányzatot Közlegény már leírta és ezek között nagy különbségek vannak. És ezeken belül is vannak irányzatok, pl. csak a siítákon belül: ötös síiták, hetes síiták, tizenkettes síiták.. (attól függően, hogy hány imámot ismernek el)

De pl. van egy ilyen kifejezetten szektásnak tűnő társaság, hogy "drúzok". Ők a iszmáilita síitákból kialakult erősen ezoterikus csoport és több százezren vannak. [link]

2021. aug. 26. 09:36
 5/21 anonim ***** válasza:
0%

"A kereszténység a mai napig nem tud megegyezni abban, hogy mi a Biblia"

Pedig elég világosan mondja minden keresztény, hogy Isten szava

"A kereszténység darabokra szakadt a történelem során. A történelmi egyházak mellett megszámlálhatatlanul sok szekta van. Az iszlám vallásban ilyen megint nincs. Ez alapján stabilabbnak tűnik az iszlám, mint a kereszténység."

A sátán a keresztény egyházakat támadja ...

2021. aug. 26. 10:39
 6/21 A kérdező kommentje:

Köszi a választ, ezt nem tudtam. A történelem érettségi miatt egyébként is terveztem jobban utána nézni a világvallásoknak, ezért jobban meg fogom tenni.

Igen, minden keresztény elismeri Isten szavának, viszont a részletekben már nem ilyen egységesek. Erre hoztam példát Judit könyvével kapcsolatban. De mondok mást: ha jól tudom, a 151. zsoltárt az Ortodox kereszténység szentírásnak tekinti, de a katolikus keresztények vagy a protestánsok nem tekintik isteni iratnak. Az iszlámban ilyen nincs. Egyetlen szentírás (a Korán) van, nem vitáznak arról a muszlimok, hogy mi tartozik hozzá, és mi nem.

2021. aug. 26. 11:31
 7/21 anonim ***** válasza:
9%
Erre írtam, hogy a sátán a muszlimoknál nem bomlaszt, mivel az nem igaz vallás. Csak a kereszténység
2021. aug. 26. 11:34
 8/21 Godaime ***** válasza:
81%

"mivel az nem igaz vallás. Csak a kereszténység"

Áh igen, jön is az "én képzeletbeli barátom valódibb, mint a tied" érv. Imádom az ostoba keresztényeket.

2021. aug. 26. 12:13
 9/21 anonim ***** válasza:
0%

"Áh igen, jön is az "én képzeletbeli barátom valódibb, mint a tied" érv. Imádom az ostoba keresztényeket."

így csak az evolúciót szokás igazolni:) "A végtelen sűrűségű semmi felrobbant és a természeti törvények ellenére létrehozta a mai világot".

2021. aug. 26. 12:38
 10/21 anonim ***** válasza:
26%
Az iszlám nem igazán viseli el a kritikát ugyebár. A muszlimokra nem véletlen nem jellemzőek a hitviták. Sokkal inkább engedelmességen alapul, mint a keresztény vallás, amiben a megértésre nagyobb hangsúly van fektetve. Ebből adódik hogy melyikben mennyire elfogadott a kételkedés.
2021. aug. 26. 12:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!