A szeplőtelen fogantatást miért hiszik el a hívők, miközben a legkészenfekvőbb megoldást elutasítják?
Ez ugye most mellébeszélés volt.
Tehát egy végtelenül jóságos isten miért is nem adja meg MINDENKINEK a bűntelen születés lehetőségét?
"Tehát egy végtelenül jóságos isten miért is nem adja meg MINDENKINEK a bűntelen születés lehetőségét?"
Mária szeplőtelenségének funkciója van, nem magáért Máriáért adatott. Ő olyan, mint egy templom, egy elkülönített keret, amiben a szentség megjelenhet. De az egész világ nem lehet templom, úgy nem is lehet minden ember olyan, mint Mária.
Egyébként eljön majd annak az ideje is, hogy az egész világ templom lesz, és mindenki olyan lesz, mint Mária. De ha ennek most jönne el az ideje, abba te is és én is belepusztulnánk.
Titus Pullo, ez megint csak nem stimmel.
Ez egy végtelen isten.
Ha ő valamit meg akar csinálni, azt megcsinálja.
Ha azt szeretné, hogy minden ember bűntelenül szülessen, akkor minden ember bűntelenül születne (és nem pusztulna bele).
TEHÁT akkor miért nem így csinálja?
Mert olyan világot teremtett, ahol a dolgoknak természete van, és ennek önkényes felülírása az adott dolog pusztulását jelenti. Nem fizikai, hanem logikai törvényszerűség. Ha Isten a háromszögből kört csinál, nem lesz többé háromszög.
A világ kijavítása pusztán logikai alapon bizonyos elemek pusztulását vonja maga után. Ez egyébként meg is történik, erről szól a Jelenések könyve, de tulajdonképp a Jézus kereszthalála is.
Ha mondjuk nekilátna kigyomlálni a rosszat a világból, könnyen lehet, hogy te többé nem lehetnél te, mert valami mássá kéne téged változtatni a hibás mivoltod miatt, így az a valami már nem te lennél.
Isten viszont valamiért úgy gondolja, hogy a te és az én hibás létünk is megér annyit, hogy inkább egy hatalmas vargabetűt ír le az üdvtörténettel, és megadja, hogy úgy meneküljünk meg, hogy önmagunk maradhassunk. Ennek a tervét szolgálja Mária szeplőtelensége és Jézus kereszthalála és feltámadása.
"könnyen lehet, hogy te többé nem lehetnél"
Ezt már másodszor írod, de ez nem érv. Nyilvánvaló, hogy ha én nem illenék egy tökéletes világba, akkor nem lennék benne. És akkor mi van?
"megér annyit, hogy inkább egy hatalmas vargabetűt"
Ezt úgy hívják, hogy KOMPROMISSZUM - és ez az, amire egy végtelen isten SOHA nem kényszerül: TEHÁT ez a feltevésed HIBÁS.
Szerintem gondold újra.
Egy végtelen istennél teljesen egyértelmű, hogy soha nem fordulhatna elő ilyen.
Ez pont olyan, mintha azt mondanád, hogy valaki tökéletes építész - de néha azért összedőlnek a házai.
Hát nem. Nincs ilyen.
"Ezt úgy hívják, hogy KOMPROMISSZUM - és ez az, amire egy végtelen isten SOHA nem kényszerül: TEHÁT ez a feltevésed HIBÁS."
Nyilván képletes beszéd volt, a teológia és a misztikusok sem így fogalmazzák meg, csak próbáltam átültetni hasonlatként.
Ez azért nem kompromisszum, mert Isten nem a homokozójának alkotta meg és tartja fenn a létezést, hogy ő önkényesen eljátszogasson benne, és csak úgy rombolgasson meg építkezzen. Isten nem verseng a létben semmivel és senkivel, nem résztvevője a létnek. Kompromisszum csakis versengő létezők között lehetséges, akik potenciálisan veszíthetnek.
Vagyis Isten "vargabetűje" az ember megmentésére nem egy kompromisszum valamivel, ami felett neki nincs fennhatósága, hanem kegyelem, szeretetből. Igen, restartolhatná az egész létezést bármelyik pillanatban, de nem teszi, mert te és én is odalennénk, és ő nem öncélból alkotta meg a létet, hanem hogy velünk megossza. Alapvetően a létezés nincs elhibázva.
Isten szeretetére a görög agapé szót használják, ami a szülő gyermeke iránti szeretetét jelenti. Isten nem úgy tekint ránk, mint egy tárgyra, amit az ember kijavít vagy eldob, amikor elromlik. Egy szülő sem azért nem szabadul meg a gyermekétől, mert kompromisszumra kényszerül, és nincs más választása, hanem mert nem is akar megszabadulni tőle.
Ez megint csak nem stimmel.
Isten csak tökéletest teremthet.
A világunk nem tökéletes.
Az ellentmondást neked kell feloldani, de lehetőleg nem butaságokkal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!