Hogy lehet valaki olyan pofátlan?

Vagy te a francokat keresztény református. Keresztény református nem jár ortodox templomba, és nem állítja, ott van az igaz Isten megnyilatkozása.
Keresztény református a saját templomába jár, és ott keresi az igaz Istent.

Nem tudom eldönteni, hogy most ez egy troll vagy nem.
Ultra nagy baromságokat ír, de ugyanakkor nem akkorákat, hogy az ember csak úgy ott hagyja, hogy "ó hát ez csak egy troll, hagyjuk a fenébe.". Hanem csak annyira ír baromságokat, hogy az ember hajlandó legyen a figyelmét ráfordítani és jól összezavarja.
Nem tudom ez kinek és mért jó, de érdekes, hogy vannak ilyen emberek is.
Egyrészt ki a francot érdekel, hogy te hol mit merre csókolgatsz meg kérsz meg ilyenek. Ez annyira egy elavult kis részlete a kereszténységnek, hogy már a Sötét Középkorban sem foglalkoztak vele. A reformátusok meg aztán főleg. Itt az isteni szeretetről és ehhez hasonlókról van szó (megjegyzem, ateista vagyok szóval pontosan nem tudom még mik tartoznak ide) nem arról, hogy "így hajtogatja meg úgy hajtogatja a lepedőt" meg mittudomén, hogy "milyen Windows rendszer van a templom hangvezérlő számítógépén és, hogy én biztos nem használnék olyat..." meg ilyen faxságok (már bocsánat a kifejezésért).
Kb olyan érzésem van, mintha egy 40 éve nyugdíjazott embert hallgatnánk aki elmegy egymástól különböző templomokba és a szertartás alatt minden kis sz@rral, apró részlettel foglalkozik csak a lényeggel nem.
És mivel már az összes barátja megunta ezt a témát ezért feljön gyakorira és itt önti ki a kis lelkét.
Persze az más ha ezt direkt csinálja, hogy összezavarja az embereket poénból.

Az a baj hogy tegnap már áldoztam is. Úgy volt hogy nem mentem direkt délelőtt ( mondjuk nem.az áldozást miatt hanem mert 15- én reggel a prédikációjában a pópa Eretneknek hívta a reformátusokat és azt mondta hogy olyanok vagyunk mint a neoprotenstánsok hogy nem imádkozunk Máriához,nem tiszteljük és szembemegyünk a Szenthagyománnyal meg a Bibliával) hanem gondoltam megyek este hat órára mikor vecsernye van és nem prédikál.
Mentem és jó is volt. A végén azt mondta hogy menjünk az oltárhoz mert ad proszkodot vagy proszkomidiat és cukorkát ( engem a cukorka vonzott a orosz az nem még tartottam is attól hogy Szentáldozás) de én nem mentem oda. A pópa kiszúrta hogy nem mentem oda és utánam kiabált ahogy jöttem ki hogy menjek csak vissza és vissza kellett menjek mert ha nem megyek féltem volna mit mond a pópa. Amikor mentem keresztet vetettem ( mert úgy szokták hogy ha az oltár előtt csinálsz, kapsz valamit akkor előtte meg utána keresztet vetett, ezt már 17 éves korom óta tudom mikor anyu unokatestvére el voltam) és valami tányérra fel voltak kockázva kenyerek a pópa tartotta a tányért és kellett válasszak kenyeret azután megint keresztet vetettem és a pópa meg bólogatott meg mosolygott. Azután kinnt is kaptam kenyeret ami zacskóba van és több kenyér van. Mert úgy van hogy a nem átalakított kenyeret kiosztják és az átalakított kenyereket a pap osztja ki de borba Márta és kanállal adja be a szájba és inkább gyerekek még öregek mennek oda kanalazni. Hogy nem volt bor csak kenyér ezért azt gondoltam hogy a pap a nem átalakított kenyeret adta nekem és mikor kint kaptam a másik kenyereket akkor lett gyanús hogy áldoztam de mikor eszembe jutott kijött a diakónus és adott valami csomagot amibe volt fonott kalács, mákos meg rahatos amiket adnak a temetésen és avval foglalkoztam meg a kenyereket ettem. Aztán a lépcsőházában beszélgettem egy asszonnyal és rasoztam a mákos kalácsot mert azt nem szeretem még valaki sírt a blokkom vagyis a panelem előtt hogy a fia diszkóba jár és a férje ott veszekedett vele az utcán, a no meg sírt és vetette a keresztet én meg figyeltem és nem értettem mert románul beszélt csak annyit hogy a fia diszkóba jár és oda megy el a pénz,a nő mankóval járt
Este későn jutott eszembe hogy a nem átalakított kenyeret kint megkaptam akkor pap nekem Jézus Testét adta vagyis az átalakított kenyeret a pópa meg utána néztem az interneten a proszkom szónak és az azt jelenti meg a kenyér formája is megegyezett amit a neten láttam. Én akkor ijedtem meg amikor felfogtam késő este mutvapdott a pópa, ott az Oltárnál hogy nem volt bor azt hittem nincs a kenyér átalakítva, amikor adták a kenyeret zacskóba akkor kezdett gyanús lenni de kaptam a kalácsot aztán a blokk előtt sírt az a mákos no meg beszélgettem egy szomszéddal.
Te, azt hiszem én hogy a pópa azt hiszi római katolikus vagyok mert látja hogy tudok vetni keresztet és azért áldoztat. Nem esett le még a pópáknak ( nálunk 4 van) hogy kálvinista vagyok. Mert ha tudnák akkor az ő bűne volna hogy megáldoztatott mert odahivott és nem magamtól mentem. Vagy...lehet hogy sejti és azért hív áldozni. Mert azt látta a pap hogy nem tudom milyen kenyér mert nem előtte ettem meg hanem kivittem.

Elfelejtettem leírni hogy a Templom Mellett lakom. A mellettem lévő lépcsőházakban a pópák laknak. Van két bejárati ajtó a lépcsőházunkbab, az első meg a hátsó. Mivel földszinten lakom a hátsó ajtó nekem 1 másodperc és onnan 2 perc alatt bent vagyok az ortodox templomban. Az első ajtótól messzebb van a templom mert körbe kell menni. Én a hátsó ajtón szoktam menni és van mellékbejárata a templomnak amit ismerek és ott megyek be nem a főkapun és 2 perc a lakásomtol. Szóval mintha benne laknék az ortodox templomban annyira közel van és azért nem hallatszik be hozzám a liturgia mert az ablakon az első bejárati ajtóra néznek azonnal körbe kell menni. Ha a hátsó udvarra ( ami már a templom udvara) nézne az ablakon már be se kéne menjek a templomba mert itthon hallanám....
A lakásom helyen ortodox telek volt. Az egész az ortodox egyhaze volt ahol a blokkok vagyis a panelházak állnak a templom előtt. Csak a kommunizmusban elvették és építették a blokkokat ( Mi úgy mondjuk Romániában) vagyis panelházakat és mikor Ceaușescu bebukitt akkor az ortodox egyház pénzt kapott az államtól a telek helyett kárpótlásként. De minden román ismerosom azt mondja hogy ortodox egyházi telken lakom. Volt olyan ortodox ismerős aki áldottnak mondott engemet hogy az ortodox templom mellett lakom. Annyi joga0 maradt az ortodox egyháznak hogy január 6- an bejar szentelni a lépcsőházajat mert van kulcsa az egykori egyházi telken mindegyikhez. Én június óta lakom itt, még nem voltam január 6- an így nem tudom milyen lesz amikor jön a lépcsőházunkba szentelni. Gondolom a földszinten fogja csinálni tehát előttem, az ajtóm előtt fogják csinálni az egész szentelést, lehet még a tömjént is behozza a lepcsohazba meg a Szenteltvizet.

Nahát, Aurelia, hogy hogy lehet valaki ennyire pofátlan, hogy áldoz az ortodox templomban református létére?
Még mindig nem értem, miért nem jársz a saját templomodba. Tetszik neked az ortodoxia, mi? Különben mi a fenéért járnál oda.
Tetszeni tetszik. Ha értenék mindent hogy mit miért csinálnak a Szent Liturgia során akkor még jobban tetszene. Hogy melyik szertartás mit jelképez. Azért hogy nem kereszrelkednek át ortodoxnál én teljes szívemből szeretem az Ortodoxokat és látod hiába mondták hogy eretnekek a reformátusok, csak megyek oda. Valami vonz oda és dobog a szívem hevesen ha a templom közelébe járok és ha nem megyek be de ott járok ürességet érzek. De nem áldoztam volna ha Nem Hív a pap. Én meg gyáva vagyok....nem merek színt vallani hogy kálvinista vagyok, tudom hogy kizavarnanak a templomból és annyira szeretem az Ortodoxokat hogy igazat is adnék nekik ha kitennénk és azt mondanák hogy a pokolra kerülök. Mert én is azt mondanám az ortodox pap helyében. De mégis...gyáva vagyok, nem merem megmondani hogy nem vagyok ortodox és hogy Nem Is Akarok Az lenni Csak Szeretek Oda Menni.
Én dolgoztam a Keresztény Református egyházban 4 évet és elegem lett belőlük. 2 év szuper volt a reformátusoknál bár a templomba járás ért meg az elvont predikacioert nem voltam oda. De vittek minket pizzazni, menübe, strandra meg voltak programok és táborok, mondjuk azt se szerettem hogy a táborban is vallásos dolgok voltak de mindegy. 2 év után teljesen kicserélődött a vezetőség és az új vezetőkkel,főleg a munkavezetommel nem egyeztem és mindig rosszabb lett a kapcsolat míg otthagytam a reformatuspkat mert nem bírtam.
A végén a hülye reformátusok kitalálták hogy a gyertya katolikus jelkép és halottak napján nem szabad gyújtani meg hogy húsvétkor ne hozzák be piros tojást hogy koccintsak vele mert nem református szokás. Mi reformátusok vagyunk és a temetőbe mindig gyűjtöttünk gyertyát és pálinkát is öntünk meg bort annak a sírjára akiről tudjuk hogy szerette meg szaloncukor viszünk ki, és a másik egyesületbe mindig vittünk egymásnak piros tojást emlékbe meg koccintani pedig magyar egyesület volt. Ilyen dolgok is voltak de nem.ezek miatt mentem el hanem jottekma durva dolgok amikor Olgaval a vezetővel naponta veszekedtunk. Egyszer találtam egy rózsafüzért ( mit keres egy református helyen?) az udvaron és megkérdeztem hazavihetem e és Olga csúnyán mondta hogy ő nem katolikus. Én se használom csak a falra van felakasztva. Nekem 4 év elég volt a református egyházban dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!