Hogy lehet valaki olyan pofátlan?
Télen még megérteném hogy odamegy mert otthon náluk nincs fűtés. De most Nyár van. Nem csak az a baj hogy odamegy hanem Áldozik is. Mivel az ortodoxok úgy aldoztatnak hogy ugyanaval a kanállal, ugyanabból a borba áztatott kenyerekkel csinálják meg hátha egy koronavírust is osszeszed az az eretnek lany. Az ortodoxok nem tudom hogy képzelik,koronavírus idejében avval a mocskos kanállal meg ugyanabból a vacak borbol etetni 100 vagy több embert. Az államfő kéne jelentse az ortodox egyházat. Csak az a baj hogy az államfő is ortodox nálunk.
Én biztos hogy nem áldoznek naluk. A katolikusok Kézbe Adják az ostyát. Tehát Ők megoldást találtak hogy ne legyenek betegek az emberek. Mert nem egészen a középkorban élnek mint az ortodoxok meg Ferenc pápa felvilágosult míg a pátriárka egy sötét öreg szakállas ember.
De a lányról beszéltünk, hogyne gyűlölnem. Elhagyta a református hitét először a penticostalokert és most az ortodoxba jár de nincs bekeresztelkedve. Mivel mentálisan beteg nem keresztelik be mert nem állna helyt.
Én sokkal különb vagyok mert nem áldoznek egyik templomba se már csak azért se hogy nehogy egy koronavírusos emberrel egyek egy kanállal meg igyak egy borbol és beteg legyek. Meg reformatusként szentségtörés is volna, na.

Hogy elmész és egy párszor vetsz keresztet ( nem minden Mária meg Doamne szóra,bár a templomba muszáj csinálni mert ott nézik de a templomudvaron meg lehet csinál hogy ne mindig vessek bár ott is van 2 diakonusfele de kintről nem volna joguk kizavarni) meg mondod a többivel,imádkozom a hiszekeggyuket ( az eredeti niceait mondják és román nyelven amit egyáltalán nem volt egyszerű megtanulják azon a szinten hogy a Többivel eggyütt tudjam mondani, egyedül nem tudnám) meg más imádságokat meg felelni a pap párbeszédére ( azt se volt könnyű kifigyeljem hogy mit mond a preot az ekténia végén és arra mit kell felelni mert nem tudok románul) és énekelni a rövid énekeket. Egy magyar ortodox templomba nem tudnék se felelni se énekelni mert hiába mondanak magyarul és azt nem tudnám románul vagy hogy mondjam....mert én csak bemagoltam a feleletet a pópa ekténiájának végére. A Háromszorszente éneket se tudom mi, mi csak azt mondjuk Sfântul Dumnezeu, Sfântul Tare, Sfântul Fără de Moarte Miluiește de noi és azt háromszor kell énekelni és keresztet vetni. Valami olyan hogy Isten szent meg nagy és halálnélküli vagyis sose hal meg és irgalmazzon még nekünk. Ezt a Szent Liturgia elején kell énekelni és a diakonus vezeti.
Szóval ez egy dolog, de az Más Dolog amit az a lány csinál hogy ikonokat puszil meg áldozni meg odaáll hogy a pap kenje meg a kezét meg a homlokát olajjal. Én egyiket sem csinálnám. Egy ikon hoz ha odamegyek azért hogy olvassam el ki van rajta még megnézzem az orosz cirill betűket mert úgy van írva ( vagy sikerül elolvasni vagy nem mert csak néhány orosz betűt ismerek) de Egyáltalán nem jön hogy én meghajoljak Nevadj Isten meg is csókoljam. Az aldoztatasrol már mondtam, én nem is kockáztatnám a vírust hogy 100 emberrel egyek egy kanállal egy borbol és nem helyes ahogy csinálják. Tavaly egyszer az egész gyülekezet beteg lett Moldvában a hülye kanalas aldoztatasaik miatt és volt botrány belőle. Csak nálunk Romániában az ortodox egyháznak nagyobb hatalma van mint az államnak. Papíron nem de nem az számít. Hanem.amit az Ortodox Egyház mond Klaus Johannisnak arra mindig rábólint szó nélkül. Ha azt mondaná a BOR ( ez a roman orti egyház rövidítése) hogy a reformátusokat el kell űzni vagy üldözni akkor Klaus megcsináltatná velünk egy szó nélkül. Szóval nálunk az ortodox egyház parancsol. Csak annak a lánynak nem tudnak parancsolni hogy blasfemia vagyis szentségtörés amit csinál. Azt látják hogy nem ortodox mert nincs papíron náluk nyilvántartva mint megkeresztelt és szerintük egy pogánynak hogy adhatják a Szentlélek ajándékát az olaj által meg az Euharistiat. Vagy lehet azt gondolják az ortodox papok is mint én hogy a pokolra jut és mindegy neki. Mert az biztos hogy nincs bekeresztelve. Járt előbb a penticostalokhoz évekig, ott se volt bekeresztelve, aztán onnan kitettek és ment az ortodoxokhoz. Ha a mellettem lévő templomba járna és nem a katedrálisba akkor Nemeș Gheorghe pópa biztos hogy vagy bekeresztelné vagy pedig kitenné. Mert onnan mindenkit kiszúrták aki nem ortodox és kitettek,pláne ha áldozott is. Én azért maradtam meg mert nem megyek áldozni, ikont csókolni hogy feltűnő legyek és a Templom Mellett lakom.

Az a baj hogy beleeszem.ennek a lánynak a hibályába. 15- én osztogattak bazsalikomot ami illatos volt még ikont ( amit gondoltam kitesznek a konyhába) de csak avval a feltétellel ha áldozol. Nálunk vagyis a mellettem lévo templomba úgy megy az áldozás hogy megkenik a pap a kezedet olajjal meg a homlokod és azután vagy megcsokolod az ikont vagy megsimogatod vagy fizetsz 1 lejt a ministránsnak. Nem tudom a Szentlélek ajándékát miért adják pénzért mikor Krisztus megmondta hogy ingyen kaptatok, ingyen adjatok. Hogy képzeli ezt az ortodox pópa, és még 2 lejt legombolnak rólunk mert járnak a kosarakat körbe. Ma adtam2 lejt mert ünnep volt. Kifizettem a papnak hogy minket, reformátusokat eretnekeknek mondott és azt mondta olyanok vagyunk mint a neoprotenstánsok és el fogunk karhozni mert nem imádkozunk Máriához és nem tiszteljük és szembemegyünk a Bika és a Szenthagyomány tanításával és ez nagy bűn. Elképzelhetitek mit éreztem.....azt hittem elárulok. Az volt a jó hogy a széken ültem de ott is szédelegtem.
Mondom adták ezt a busuioc vagy illatos bazsalikomot, gondoltam otthon jó lesz virágnak meg a Mária ikont de csak olajazás feltételével. Azon is csodálkozom hogy a pap megkent olajjal mert tudja hogy nem vagyok ortodox. Lehet azt hiszi hogy katolikus vagyok mert látja hogy keresztet tudok vetni. Nem jött ő még rá arra hogy református vagyok mert ha rájött volna akkor nekem abba a templomba nem volna sok utam. Azután gondoltam nem fizetek én a ministránsnak inkább megsimogattam 2 ikont meg keresztet vetettem előtte, azt se tudom ki volt rajta csak ne keljen pénzt adják a ministránsnak. Mert vagy csíkokat, simogatta ikont vagy fizetsz, ezt kifigyeltem mióta oda járok. Sose gondoltam volna hogy oda süllyednek mint az a lány hogy odamegyek olajert a paphoz de nem tudtam ellenállni amit adtak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!