Van Isten?
Egy idézet a véletlenekről, de tartok tőle, hogy ez csak egy igen pici töredéke annak, ami a "véletlenek" sorából kellett volna állnia:
"1. Az ősatmoszférában véletlenül egy szerves molekulának kellett képződnie.
2. Ez rejtélyes oknál fogva nem pusztult el a kozmikus sugárzástól.
3. Ez a folyamat több milliárdszor megismétlődött, és rejtélyes módon mindegyik "túlélte" a kozmikus sugárzást.
4. Az ősóceánokba kerültek. Itt rejtélyes módon a víz nem bontotta le azonnal őket.
5. Ugyanez véletlenül több milliárdszor megismétlődött, és felhalmozódtak a szerves molekulák.
6. A híg ősleves lassan tavakba, lagúnákba csordogált.
7. Véletlenül a destruktív kölcsönhatások nem érvényesültek, vagy ha igen, akkor a véletlen valamilyen módon elválasztotta és elkülönítette a romboló folyamatokat.
8. Valamiért eltűnt az összes fosszilis bizonyíték, amit milliárd számra kellene találjunk.
9. Ezek után a véletlen szétválasztotta a "balra forgató" aminosavakat, és kiválasztotta közülük azt a húszat, mely az élethez szükséges, meghatározott sorrendbe rendezte őket, és kezdetleges sejtet épített belőlük.
10. Végül a sejtműködéshez elengedhetetlenül szükséges 2000 enzim kombinációját is véletlenül létrehozta.
11. Legvégül egy genetikai kódrendszerrel beprogramozta, hogy képes legyen megsokszorozni önmagát."
Mindehhez még egy ismert tény:
"A proteinek keletkezése a DNS-ektől függ, DNS viszont nem képződhet protein hiányában."
Hm. Gondolod, hogy a természettudósokéra? Isten létéről beszélünk, a természettudósok soha nem lesznek képesek erről bármit is mondani,mivel a természettudósok a látható dolgokat vizsgálják. (akkor is ha csak mikroszkóppal láthatóról van szó.)
Egyébként a világ kialakulásáról is csak alternatívák vannak. A tudósok semmit sem tudnak mondani róla, és hiába dobálóznak darwinizmussal ami a fajok eredete, az univerzum eredetéről nincsenek ismereteik. (a darwinizmus is elég sekélyes de ezt most hagyjuk. Fogadjuk el nekik, amíg találnak jobbat.)
Elolvastam az első két érvet. Nagyon jó. Pontosan ezek az érvek, amik a tudóstársadalmat megosztják. Itt az egyik előttem szóló remekül összefoglalta a "véletlenek" kicsiny tárházát.
Ma már minden tudós egyetért abban, hogy az univerzumnak volt kezdete és az anyag nem örök. De hogy ez mit von maga után, abba nem szeretnek belegondolni.
A tervezettség (intelligent design) tökéletesen logikus érv. Ha nem teremtő intelligencia, akkor mi okozta, okozza ezeket a tervezett véletleneket? És ez már a darwinizmusra is előre mutat, bár mint módszer, kétségkívül ez az egyik legelfogadhatóbb elmélet.
Vannak itt logikus állítások, és még csak két érvet néztem át. (Személyesen láttam Richard Dawkinst amint nem tudott válaszolni egy ilyen triviális kérdésre a mutációról. Nagyon mérges volt, újra kellett venni a jelenetet, ahol másodjára dühösen válaszolt valamit, aminek köze nem volt a kérdéshez.)
Ha figyelmesen olvasod, nem az az érv önmagában, hogy az anyádnak is volt anyja.
A természettudósok nem csak látható dolgokat vizsgálnak, hanem mindent, aminek a létezését van okunk feltételezni. A fekete lyukak fizikáját már akkor tanulmányozták, amikor még soha egyetlenegyet sem figyeltek meg.
Az univerzum eredetéről pedig nagyon is vannak ismereteik, az univerzum mozgása visszafejthető, leírható a tizenöt milliárd évvel ezelőtti állapot. Nem kell jelen lenned egy gyermek születésénél ahhoz, hogy minden kétséget kizáróan tudd, hogy születik meg egy gyermek.
Az előtted hozzászóló által felsorolt információk egyrészt részben valótlanok, másrészt a "véletlen" szót hibásan értelmezi: nem azt jelenti, hogy lehetetlen, hanem kicsi a valószínűsége annak, hogy x időben, y helyen lejátszódjon valami, ami nem zárja ki azt, hogy ez a dolog lehetséges. A villámcsapás általi halál is "véletlen", és kicsi valószínűségű, de nem egy ember halt már bele.
"az univerzumnak volt kezdete". Ma már minden tudós egyetért abban, hogy amit kezdetnek hittek egykor, az nem kezdet volt, hanem egy momentum, és előtte ugyanúgy volt valami, nem pedig semmi, akárcsak egy szupernova: nem csak robbant, előtte csillag volt. De keress rá az ősrobbanás szóra, sok mindent fogsz találni.
Jómagam közgazdász vagyok, de sok kérdést nekem lehetne szegezni a témában, amire nem tudom a választ. De nem is dolga senkinek mindenre tudni a választ, még szakterületén belül sem.
Az elmúlt párezer évben erről vitáztunk és nem jutottunk közös álláspontra. Gondoljátok, hogy most bárki mond majd mindkét fél számára elfogadtható indokot bármelyik állítás alátámasztására?
Másrészt Isten létéről nem lehet bárkit meggyőzni szavakkal, sem az ellenkezőjéről. Ehhez élni kell az életet, hogy bármiféle kép kialakuljon bennünk. Tettek, tapasztalatok, emberek, bizonyosságok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!