Keresztények! Mi az ami számotokra nem elfogadható a muzulmán vallás alaptanításaiból?
"Kiket nevezzünk keresztényeknek ? Milyen kritériumok alapján döntsük el ki a keresztény ?"
Nagyon jó a kérdés, sőt, sokkal jobb mint gondolnád. Nehéz, fogós kérdés, és én nem is tudok rá megnyugtató választ adni. Én is ezzel a dilemmával küzdök sokszor, és tágabb értelemben nem csak vallási kérdésekben, hanem az élet más területein is.
"Ha azokat tekintem keresztényeknek, akik valóban igyekeznek Krisztus Uruk tanításai szerint élni, akkor azt hiszem nem 2 milliárd keresztény él a világon, hanem ki tudja... talán 20 millió ?"
Teljesen jó a meglátás. Lehet, hogy még annyi sem. De azért ne feledjük el, hogy ez a másik oldalon sincs nagyon másként. Aki valóban muszlimként él, és betart minden szabályt maradéktalanul amit a Korán előír, abból nem sokkal van több a másik oldalon sem.
"Az a baj, hogy itt a gyakori kérdéseken, mindazokat keresztényeknek kell tekintenem akik itt ezen a fórumon annak vallják magukat. Muszlimként mi mást tehetnék ?"
Gondolkodj inkább. Ha én muszlimnak vallom magam, akkor már muszlim leszek? Aligha. Nem az a muszlim, aki annak vallja magát, hanem aki muszlimként éli mindennapjait, nem igaz? Ugyanez vonatkozik a keresztény vallás követőire is. Attól hogy azt mondja, ő keresztény, attól még nem biztos hogy az. Ha valóban úgy viselkedik, ahogyan az egy keresztényhez méltó, akkor valóban keresztény is az illető. De az meg nem fog iszlámellenes vagy Mohamed-ellenes frázisokat pufogtatni.
"Alapvetően mindenkinek joga van ahhoz, hogy elmondja mit gondol az Iszlámról. Azonban ez itt MINDEN esetben hazug állításokon alapuló mocskolódásba szokott torkolni. Természetes dolog, hogy igyekszem kijavítani azokat a rosszindulatú tévképzeteket amiket itt a többség itt hangoztatni szokott az Iszlámról."
Nagyon helyesen teszed, így is kell. Én pedig támogatlak benne, mert te sokkal kevésbé elfogultan teszed ezt, mint a másik fórumtársad. Csak ne általánosíts, ahogyan a fórumtársad teszi minduntalan. Tebenned még megvan az a képesség, hogy különbséget tégy A és B között, belőle már nagyrészt kiveszett.
"Erre támadással és gyalázkodással szoktak reagálni."
Ha vallási kérdésekben szándékozol állást foglalni vagy álláspontot védeni, akkor egy dologból biztos, hogy nagyon sokra lesz szükséged: türelemből.
"Akik hazudnak nem keresztények? Akkor gyakorlatilag nem létezik keresztény ember mert mindenki állított már valótlant valamikor életében."
Nyilván nem rájuk gondoltam, hanem azokra, akik a dedikált hazugságokat írják le szemrebbenés nélkül és próbálják igazként tálalni. Amely értelemben te is használtad a hazugság szót abban a hozzászólásodban, amelyre reflektáltam.
"Teljesen jó a meglátás. Lehet, hogy még annyi sem. De azért ne feledjük el, hogy ez a másik oldalon sincs nagyon másként. Aki valóban muszlimként él, és betart minden szabályt maradéktalanul amit a Korán előír, abból nem sokkal van több a másik oldalon sem."
Ez biztos hogy nem igaz. A muszlimok sokkal komolyabban veszik a vallást mint a keresztények és a mindennapi élet része. Egy átlag keresztény viszont életmódját tekintve szinte semmiben nem különbözik az ateistáktól.
"Teljesen jó a meglátás. Lehet, hogy még annyi sem. De azért ne feledjük el, hogy ez a másik oldalon sincs nagyon másként. Aki valóban muszlimként él, és betart minden szabályt maradéktalanul amit a Korán előír, abból nem sokkal van több a másik oldalon sem."
Ne gondold ! Egyetértek muszlim Testvéremmel, nàlunk nagyon sokan betartjàk azokat az előíràsokat, amik alapján nyugodtan nevezhetjük őket muszlimoknak.
Az Iszlám csodálatos, mert a napi ötszöri ima révén is, sokat gondolunk Allahra a Vilàgok Uràra. Hogyne nevezném muszlimoknak azokat akik Allah tetszését keresik ?
Azt gondolom, hogy azok a keresztények, akik őszintén igyekeznek betartani az Evangéliumok útmutatàsàt, igen magas erkölcsi szinten àllnak.
Őket mindig is nagyra értékeltem. Példamutató magatartàsukkal kitűnnek a fogyasztói tàrsadalom tömegéből, amelyik a pénzt bàlvànyozza igazàból.
Ugyanakkor azt is gondolom hogy a keresztények tévúton jàrnak, de ez az ő dolguk.
Abdullah
"Ez biztos hogy nem igaz. A muszlimok sokkal komolyabban veszik a vallást mint a keresztények és a mindennapi élet része. Egy átlag keresztény viszont életmódját tekintve szinte semmiben nem különbözik az ateistáktól."
Miért, miben különbözik egy muszlim ember életmódja egy ateistáétól? Azon kívül, hogy napi 5x imádkozik és tartja a ramadámot.
#35:
"Miért, miben különbözik egy muszlim ember életmódja egy ateistáétól? Azon kívül, hogy napi 5x imádkozik és tartja a ramadámot."
Ha naponta ötször imàdkozol akkor közelebb kerülsz Allahhoz. Illetve amikor nem imàdkozol akkor is tudod hogy nemsokára megint ima lesz, ezért úgy alakítasz mindent hogy ezt teljesíteni tudd.
A Ramadàn soràn végig önmegtagadàs is van részedről.
Meghajolsz a Hatalmas Allah előtt, "alàveted" magad Isten akaratànak tulajdonképpen egész életedben. Ez maga az Iszlám.
Úgyhogy egy muszlim élete csak- e két dolog révén is TELJESEN màs mint egy ateistàé. Sokat gondolsz Allahra és hiszel benne, mert ha nem így lenne, akkor nem tennéd meg a fentieket.
Ha pedig hiszel, akkor sokkal inkàbb betartod azokat az erkölcsi normàkat amelyet a Próféta ( béke legyen vele), mutatott nekünk.
Sok dologról lehetne még beszélni, például adakozàs a szegényeknek. De röviden ennyi a vàlaszom.
Abdullah
"Úgyhogy egy muszlim élete csak- e két dolog révén is TELJESEN màs mint egy ateistàé."
Én úgy gondolom, hogy leginkább csak ebben a kettőben különbözik, másban nem igazán vagy nem jelentősen.
"Ha pedig hiszel, akkor sokkal inkàbb betartod azokat az erkölcsi normàkat amelyet a Próféta ( béke legyen vele), mutatott nekünk."
Ebben sok igazság van, de ez sem mindig igaz. Én pl. nem igazán hiszek egyetlen vallásnak a központi figurájában sem, mégsem tartom magam rossz embernek (bár ki tartja magát annak). Nem ölök, nem lopok, segítem a családomat, környezetemet, vigyázok a saját és mások épségére és egészségére, nem pocsékolok, stb. Ugyanakkor lehet olyan vallásosról hallani a tévében, aki pl. ártatlanokat gyilkol. Szándékosan nem írtam vallást, mert bármelyiknél előfordulhat és mindegyiknél elő is fordul olykor.
Szerintem inkább emberfüggő, neveltetésfüggő, környezetfüggő az, hogy ki hogyan viszonyul a társadalomhoz, a mikro- és tágabb környezetéhez. A vallásnak van több olyan jó tulajdonsága, hogy pl. az adakozni vágyó alkatot hozzásegítheti vágyai beteljesítéséhez, a labilisabb lelkületűt visszatarthatja a rossz dolgoktól, az extrovertáltabb típusnak teret adhat a kibontakozáshoz, az introvertáltabbnak pedig menekvést a nagyvilág elől, a határozatlanabb típusnak utat mutathat, stb. Mindenki megtalálhatja a magának való aspektust valamely vallásban, ha nagyon akarja.
"Sok dologról lehetne még beszélni, például adakozàs a szegényeknek. "
A szegényeknek való adakozásnál nem kizáró ok a "nem-muszlimság". Keresztény is, más vallású is, ateista is adakozik a szegényeknek.
#37: Természetesen egy ember személyiségét és magatartàsàt sok tényező hatàrozza meg, nem csupán a vallàsa.
Biztos vagyok abban, hogy ateistaként is lehet nagyon erkölcsös életet élni. Ez azonban ritka ! Hozzàteszem az ateistàk tolerànsabbak velünk ezen a fórumon :)
Illetve felmerül kérdésként, hogy hogyan hatàrozzàk meg objektíven mi az erkölcsös azok akik hitetlenek ?? Sokszor önkényesen.
A fő célom a fentiekkel az volt, hogy RÉSZBEN bemutassam mitől muszlim valaki.
Abdullah
"Illetve felmerül kérdésként, hogy hogyan hatàrozzàk meg objektíven mi az erkölcsös azok akik hitetlenek ??"
Erkölcsöt? Objektíven? Az erkölcs alapvetően egy szubjektív dolog, hiszen a mindenkori társadalmi és kulturális hozzáállástól függ, hogy mit tartunk erkölcsösnek és mit nem. Az erölcs az tkp. egy emberi, társadalmi közmegállapodás arról, hogy mit illik és mit nem. Nem csak távoli országok erkölcsi mércéje más, még a muszlim világon belül is vannak különbségek. Pl. van ahol egyáltalán nem foglalkoznak a külsőségekkel, van ahol erkölcstelen dolog megmutatni a hajat, és van ahol az egész arcát takarnia kell az erkölcsös nőnek. Minden országban, minden népnél kicsit mást jelent az erkölcs fogalma, nincs két különböző ország ami azonos erkölccsel rendelkezne.
Másrészt, miért érzed úgy, hogy vallásosként neked több jogod van meghatározni azt, hogy mi erkölcsös és mi nem, mint egy ateistának? Az ateisták miért ne tudnának közerkölcsöt meghatározni, kialakítani? Miért gondolod úgy, hogy a vallásod különbbé tesz egy ateistánál?
"Másrészt, miért érzed úgy, hogy vallásosként neked több jogod van meghatározni azt, hogy mi erkölcsös és mi nem, mint egy ateistának?"
Nem én hatàrozom meg hanem Isten. Én csupàn igyekszem követni a szavait. Amelyek írott formában a rendelkezésemre àllnak hàla ezért Allahnak.
"Az ateisták miért ne tudnának közerkölcsöt meghatározni, kialakítani? Miért gondolod úgy, hogy a vallásod különbbé tesz egy ateistánál?"
Biztosan tudnak valamiféle közerkölcsöt meghatàrozni. De én Allah szavàt tartom fontosabbnak, mert az Ő hatalma végtelen, tudàsa mindent àtfog, míg mi emberek -így az ateistàk és én is- csupán az Ő teremtményei vagyunk.
Én őszintén nem tartom sokra magam. De egyébként tudnod kellene, hogy Allah szemében egy hívő muszlim bizony nem lesz egyenlő egy hitetlennel a Feltàmadàs Napján. De Allah tudja a legjobban.
Abdullah
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!