Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Keresztények! Mi az ami...

Keresztények! Mi az ami számotokra nem elfogadható a muzulmán vallás alaptanításaiból?

Figyelt kérdés
Mik azok a tételek amiket nem tudtok elfogadni a muzulmán vallás alaptanításaiból?

2021. jún. 2. 07:44
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:

"Szerintem aki hazugságokat ír, az nem keresztény, ugyanis a keresztény vallás követőinek nem szabad hazudniuk. Ha mégis megteszik, az nem keresztényi cselekedet, tehát akik hazudnak, azok nem keresztények."

Akik hazudnak nem keresztények? Akkor gyakorlatilag nem létezik keresztény ember mert mindenki állított már valótlant valamikor életében. Ez olyan mintha azt mondanád aki bűnt követ el az nem keresztény.

2021. jún. 2. 18:35
 22/41 anonim ***** válasza:

Egyébként megjegyzem, hogy én magam is tudom, hogy általában mit nevezünk keresztény értékeknek. Korábban ezért én is idézőjelbe raktam a "keresztény" szót egyes vitapartnereinkkel kapcsolatban a viselkedésük miatt... ők azonban mérhetetlenül felháborodtak ezen, és kijelentették hogy ők márpedig ízig vérig igazi keresztények.

Abdullah

2021. jún. 2. 18:46
 23/41 anonim ***** válasza:

"Például? Mert nem derül ki ebből hogy mire gondolsz, így önmagában pedig nem igaz." Pl. Áldást kell mondani a neve után és több felesége lehet egyszerre mint a többi muszlimnak.

"Ábrahám története ugye a Bibliában is szerepel. Számára a fia volt a legfontosabb ezen a világon de hajlandó volt lemondani róla Istenért. Mi muszlimok erre emlékezünk" Én továbbra is úgy gondolom, hogy az iszlám teológián belül semmi tényleges funkciója és értelme nincs. Isten nem kér áldozatot és végül is nem is játszik szerepet semmiben, de azért kötelező. Igen, a zsidóknál is előfordul hasonlóan ez a történet, viszont ők ennek emlékezetére egyáltalán nem vágnak állatot. (Eleve kissé ellentétes lenne a mondanivalóval is, hiszen az állat a fiú helyett hal meg, de ezt az áldozatot tulajdonképpen Isten biztosítja a történetben.) Ellenben a pogányok a mekkai zarándoklat alkalmával rendszeresen áldoztak és úgy látszik ez valahogy megmaradt és belekerült az iszlámba, viszont értelmét és funkcióját veszítve. "és ezzel kifejezzük hogy nem helyezünk semmit Allah elé és alávetjük magunkat Allah akaratának." Igen, ez szép gondolat. Bár azért megjegyzem, hogy az iszlámban számtalan egyéb dolog is kifejezi ezt. pl. A napi 5 ima, az egy hónapon keresztüli éhezés és szomjazás nappal, nem fejezi ki eléggé az alávetettséget? Ehhez még egy állatnak is meg kell halnia, holott Isten tulajdonképpen nem kér áldozatot? Ráadásul a gondolat ott sántít, hogy azzal, hogy valaki megöl egy kecskét, még nem bizonyítja, hogy hajlandó lenne Ábrahámhoz hasonlóan bármiről lemondani, még a szeretett fiáról is. Az én véleményem szerint ez a szokás ott árválkodik az iszlám közepén. Igazából nincs valódi tartalma, létjogosultsága igen kevés, viszont ugyanúgy a zarándoklat része, mint a pogány Mekka idejében.

A többiről volt szó máskor. Nem megyek bele.

2021. jún. 2. 19:38
 24/41 anonim ***** válasza:
23-as. És vedd figyelembe, hogy tulajdonképpen a mekkai zarándoklatról beszéltem. Az évenkénti áldozati ünnepről, ami szintén nonszensz, még szót sem ejtettem. Bár benne van. És hiába mondod, hogy nem is igazán áldozat, de tulajdonképpen áldozat, mivel imában Istennek ajánljátok az állatot. Így szól: "Isten nevében, És Isten a leghatalmasabb, Istenem, ez tőled, s neked (van), Ó, Istenem, fogadd el tőlem!" Vagyis ez egy falajánlás Istennek.
2021. jún. 2. 21:36
 25/41 anonim ***** válasza:

"Pl. Áldást kell mondani a neve után és több felesége lehet egyszerre mint a többi muszlimnak."

Áldást minden próféta neve után kell mondani, például Jézus neve után is. A több feleség kérdését pedig egy másik kérdésnél részletesen kifejtettük. Elmagyaráztuk hogy az iszlámban a több feleség (legfeljebb 4) nem a férfiak vágyinak kielégítését szolgálja, mint az a keresztények képzelik hanem szociális funkciója van például az özvegyek helyezetének megoldására vagy a nemek közötti egyensúly felborulása esetén. Tehát ez nem kiváltság az iszlámban hanem nagy felelősség és kötelezettség. Mohamed prófétának több felesége lehetett mint 4 amit a Korán külön versben engedélyez, de ez még nagyobb kötelezettséget és felelősséget jelent. A legtöbb felesége pedig özvegy volt vagy olyan aki elvált.

Tehát egyik példád sem állja meg a helyét.

"Én továbbra is úgy gondolom, hogy az iszlám teológián belül semmi tényleges funkciója és értelme nincs."

Leírtam mi az értelme, erre leírod hogy szerinted nincs értelme? :) Kefejezni hogy nem helyezünk semmit Allah elé és alávetjük magunkat Allah akaratának, szerinted semmi és értelmetlen? :) Ha a zsidók teszik ugyanezt van értelme ha muszlimok teszik akkor nincs? :)

"Ellenben a pogányok a mekkai zarándoklat alkalmával rendszeresen áldoztak és úgy látszik ez valahogy megmaradt és belekerült az iszlámba"

A zsidókkal szomszédos pogány népek is áldoztak állatokat. Akkor ez is valahogy megmaradt és bekerült a zsidó vallásba? Sőt a zsidókkal szomszédos pogány népek embert is áldoztak. Akkor ez pedig a keresztény vallásba került be, lásd Jézus feláldozása?

"Ehhez még egy állatnak is meg kell halnia, holott Isten tulajdonképpen nem kér áldozatot?"

Ezek az állatok amúgy is meghallnának, de így a hús jelentős részét szegények kapják.

"Ráadásul a gondolat ott sántít, hogy azzal, hogy valaki megöl egy kecskét, még nem bizonyítja, hogy hajlandó lenne Ábrahámhoz hasonlóan bármiről lemondani, még a szeretett fiáról is."

A cél ez. Nyilván ezért teszi. Hogy mennyier sikerül az más kérdés.

"Az én véleményem szerint ez a szokás ott árválkodik az iszlám közepén. Igazából nincs valódi tartalma, létjogosultsága igen kevés, viszont ugyanúgy a zarándoklat része, mint a pogány Mekka idejében."

Ez a három pont amit kiemeltél nem állja meg a helyét. Amikre hivatkozol az egyszerűen nem igaz. Ha csak a hús szegények között szétosztását vesszük már van valódi tartalma és létjogosultsága, az Allah és ember között kapcsolatról nem is beszélve. Ha te azt mondod nem áldoznál fel egy állatot, te dolgod, de ha arra hivatkozol hogy az iszlámban ennek nincs valódi tartalma, létjogosultsága, az már hazugság kategória. Ha azt monod nem értesz egyet a 4 feleség lehetőségével, te dolgod, de azt mondod ez az iszlámban a férfiak kiváltsága, az már megintcsak hazugság.

2021. jún. 2. 21:48
 26/41 anonim ***** válasza:

Gondolom érthető, de azért leírom, mert lemaradt a "vagyok". Én vagyok a 23-as válaszoló. Nem pedig saját magam ellen írok. :)

Nos röviden összefoglalva, ami engem zavar az az, hogy az iszlámban, még mindig van véresáldozat, még ha kicsit értelmetlen módon is és bújtatva. Ez keresztényként egyértelműen nem elfogadható gondolat. De a hitemtől függetlenül, még magán az iszlámon belül sem látom sok értelmét.

2021. jún. 2. 21:48
 27/41 anonim ***** válasza:

#26: Én a magam részéről azt gondolom, hogy szíved joga így vélekedned erről a dologról. Én ezt màsként gondolom, és meglep, hogy fent akadtàl ezen a témàn.

Haszonàllatok levàgàsa esetén egyébként is említenünk kell a Kegyelmes Allah nevét minden esetben. Szóval a jószàgok levàgàsàhoz àltalàban màskor is tàrsul vallàsos elem.

Abdullah

2021. jún. 2. 22:12
 28/41 anonim ***** válasza:

"23-as. És vedd figyelembe, hogy tulajdonképpen a mekkai zarándoklatról beszéltem. Az évenkénti áldozati ünnepről, ami szintén nonszensz, még szót sem ejtettem. Bár benne van. És hiába mondod, hogy nem is igazán áldozat, de tulajdonképpen áldozat, mivel imában Istennek ajánljátok az állatot. Így szól: "Isten nevében, És Isten a leghatalmasabb, Istenem, ez tőled, s neked (van), Ó, Istenem, fogadd el tőlem!" Vagyis ez egy falajánlás Istennek."

Csak éppen az nem mindegy hogy mit ajánlasz fel, mert nem az állat húsát vagy vérét ajánlod fel az iszlám szerint. Ahogy mondtam Allahnak nincs szüksége ezekre. Ellenben a Bibliai állatáldozat esetében a húst Isten kapja vagy a legalább is egy részét.

"Nos röviden összefoglalva, ami engem zavar az az, hogy az iszlámban, még mindig van véresáldozat, még ha kicsit értelmetlen módon is és bújtatva. Ez keresztényként egyértelműen nem elfogadható gondolat."

Hát ez nagyon érdekes, tekintve hogy a Biblia tele van véres állatáldozattal. Vagy nem olvastad? Vagy ha az iszlámban van, akko zavar téged de ha a saját szent könyved van tele ezzel akkor az szép és jó? :) Arról nem is beszélve hogy Jézus kereszthalála valójában egy véres emberáldozati szertartás. Az az Isten akiben ti keresztények hisztek, véres emberáldozatot követel azért hogy meg tudjon bocsátani. Ennek tudatában szerintem gondold át mielőtt az iszlámot kritizálod ebben a témában.

2021. jún. 2. 22:35
 29/41 anonim ***** válasza:

"Én ezt màsként gondolom, és meglep, hogy fent akadtàl ezen a témàn."

Csak azért akadt fent mert az iszlámról van szó. A Biblia tele van véres állatáldozattal, sőt Jézus kereszthalála valójában egy véres emberáldozati szertartás, de ez szerinte mind szép és jó.

2021. jún. 2. 22:39
 30/41 anonim ***** válasza:

#29: Szerintem a Biblia àllatàldozatairól talàn nem is tudott.

Az pedig, hogy kettős mércével mérnek az itt szinte "természetes".

Màs szempontból, manapság a legtöbb magyarorszàgi ember soha életében nem vàg le egyetlen àllatot sem. Vàrosban élők talàn nem is làtnak ilyesmit, ezért manapság màr nagyon idegen nekik az egész. Szerintem ez is közrejàtszik itt.

Abdullah

2021. jún. 2. 22:49
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!