Ki írta a Bibliát és ki írta az apokrif iratokat? Miért nem tették be ezeket az iratokat a Bibliába?
Nyilván nem Jézus írta de ezt minden vallásos is tudja, tanítványok sem írták, ezt is lehet tudni, nyilván szájhagyományok útján terjedtek ezek a tanok.. de ugyanúgy és ugyanakkor voltak más iratok is amik valamiért nem tették bele a Bibliába..igaz volt ami régebbi és valami hamisítás de igenis van olyan apokrif irat ami bebizonyította hogy akkor keletkezett..
Tehát a Bibliát emberek írták azok nyilván tévedhetnek, így megbízható e a Biblia?
"Nagyon elgondolkodtató ez az írás és ez a nézet.."
És az nem elgondolkodtató, hogy azt írtam: "A gnosztikusok tanításai közelebb állnak az ezoterikához, mint a kereszténységhez. Nem véletlenül az ezoterikus körökben népszerűek manapság is." Erre te idézel egy miszticista, ezoterikus oldaltól egy cikket?
Nem véletlenül írtam, amit írtam.
Ez a cikk a legkevésbé sem mérvadó. Nézd meg a forrást ami alapján íródott! "Simcha Jacobovici és Barrie Wilson „Az Elveszett Evangélium” című könyvéből." Egy kattintással rákereshetsz, hogy Simcha Jacobovici egy filmrendező, producer, író. Egyáltalán nem releváns a véleménye a témában.
Arról nem is beszélve, hogy nézz utána és oszt meg velem, hogy pontosan melyik talált töredék nevezi Mária Magdalénát Jézus feleségének, csak mert én próváltam rákeresni, de nem találtam. Ugyanis azt találtam, hogy a könyv írói egy i.u. 570 körüli szír József és Asenáth történetbe látták bele Jézus és Mária Magdaléna házasságát úgy, hogy szerintük a szöveg titkosítva van és tulajdonképpen róluk szól. Ez számomra valahogy sehogy sem meggyőző. Ezek szerint sem a dátum, sem a személyek neve nem stimmel. Valamint volt valami német hamisító, aki elakart adni egy töredéket 2. századi eredeti kéziratnak, ahol elvileg Jézus Máriát a feleségének nevezi, de aztán kiderült, hogy csalás az egész. Én ezzel az egész történettel kapcsolatosan ennyit találtam. Tehát én azt találtam, jelenleg nincs is olyan ismert kézirat, ami Jézust és Máriát házasnak nevezné. De, azért ezen a szenzációhajhász ötleten mostanában jó páran meggazdagodtak pl. Da Vinci-kód írója stb. De, ha még ha lenne is, az első kérdés az lenne hogy: És hány száz évvel Jézus után íródott? 600?
A cikk is teljesen szubjektív véleményeket és fikciókat közöl. "Szerintük ez volt az alapja az emberi megváltásnak." Vagyis a miszticista, ezoterikus oldal szerkesztői szerint. Bizonyára a hasonszőrű, Hihetetlen magazinosok, meg az egyiptomi kultuszos Boldognapot írói szerint is. És ez miért számít? Alátámasztja bármivel is?
"Az előbbinek Jézus házassága és szexuális élete volt szolgálatának központi eseménye; az utóbbinak Jézus „szenvedése, halála és feltámadása”." A gnosztikus tanok központjában nem Jézus házassága állt. Náluk a test és a szellem különválasztása volt a lényeg, ebből a világképből vezettek le különböző dolgokat. Egyébként csoporton ként eltérően vélekedtek még Jézusról is.
Nem akarom mondatonként kielemezni. Tele van ferdítésekkel, féligazságokkal. Amit Pálról és a gnosztikusokról is ír badarság. Ez az egész cikk az író agyszüleménye, akinek fogalma sincs az egész témáról. Borzasztó, hogy egy csomóan olvassák és gondolom utána sem néznek, hanem simán csak elhiszik. Pedig létezik az internet és ha valakit tényleg érdekel, akkor utána járhat. A Nag Hammadi szövegektől kezdve, az apokrifokon át, az ókeresztény írók műveiig mind megtalálhatók fordításokban, angolban biztos. De, gondolom ezt felesleges közölni hiszen lefogadom, a többség még az Újszövetséget sem olvasta.
"Ráadásul úgy tűnik igazán Pál apostol nem is találkozott Jézussal" Pálnak látomásban jelent meg Jézus, nem volt a tanítványa. Ezt soha senki nem állította. De, nem csak Pál szavain áll a kereszténység.
"A korai keresztények azok voltak, gnosztikusok,"
Az a baj, hogy azt senki nem tagadja, hogy a gnoszticizmus a kereszténységgel párhuzamosan létezett. A gnoszticizmus nagy valószínűséggel, már a kereszténység előtt is létezett, a hermetizmusban gyökerezett. A gnoszticizmus egyszerűen felhasználta a kereszténységet, hogy terjessze tanait. És nincs új a nap alatt. Az ezoterikusok most is csinálnak ilyet, belekevernek keresztény elemeket az elméleteikbe. A korai gnosztikus keresztények talán az Újszövetségben szereplő Simon mágusra vezethetők vissza. A következő állomás talán Kerinthosz volt, aki szerint a világot nem Isten teremtette. De, a kőkemény gnoszticizmus Markiónnal kezdődik. Aki fogta és csak Pál leveleit tartotta meg és Lukács evangéliumát és azokat átdolgozta. Markión, Valentinosz, Baszileidész a három nagy gnosztikus eretnek vezér, akiknek totál kifacsart nézeteik voltak. És egyébként annyira voltak Pál ellenesek, hogy Markión és Valentinosz magát Pál tanítványának mondta, hogy hitelt szerezzenek maguknak a keresztények között. Ennyire nincs képben a cikk...
Kérdező: "Ki írta a Bibliát és ki írta az apokrif iratokat? Miért nem tették be ezeket az iratokat a Bibliába?"
Nos a mai értelemben és ismert formájában lévő Bibliát Kr.u. állitották össze és alkották meg. Erre azért volt szükség, mert már az első századi keresztények körében is nagyon sok vitás nézeteltérések voltak hitvallás szempontjából.Sok hamis tanitó és hamis vallás is napvilágot látott akkoriban. Nagy volt a zűrzazavar és káosz ezen a téren. Egyszer s, mindenkorra pontot akartak tenni az "i"-re. Ezért minden addig ismert iratokat, levelezéseket begyülytöttek és átvizsgáltak! Ezek által megalapitották az alap keresztény hitvallást! Amely irás bizonytalannak bizonyult ill. nem volt összeférhető egyéb ó szövetségi iratokkal, azokat eleve alapból kizárták! Ezek a kizárt iratok váltak aztán Apokrif iratokká! Ezek tartalmazhatnak akár hamis tanitásokat is, de tartalmazhatnak igazságot is! Ezt pedig csak azok tudják megitélni, akik Krisztusban vannak!
Azon gondolkodom hogy a katolikusok és az ortodoxok hiszik a Szenthagyományt. Lehet azok is az apokrif iratokból vannak csak nem mondják mert nem akarják hogy mi is birtokosai legyünk a tudásnak nehogy mi is udvozuljunk csak a karok meg az ortik. Egy helyen olvastam hogy a Szent miszteriumokat direkt titkolják az ortodixok. Ez is apokrif dolog és azért titkolják mert kell az Üdvözüléshez és hogy csak ők udvozuljenek.
De addig járunk utána, tanulmányozzuk míg mi is meg nem tudjuk az ortodox hit titkait. Olyan nem lehet amit ők tudnának és mi reformátusok ne tudnánk a magunkévá tenni hogy elhiggyjuk. Ja és ahogy mondtam apokrif iratok egyenlő a Szenthagyomannyal.cdak titkolják. A reformátusok meg olyan ostobák hogy nem érdekli őket a Szenthagyomány se az apokrif iratok azt hiszik csak annyi ami a Biliában van.
Össze-vissza böfögöd ki magadból a sok sületlenséget. Az apokrif iratoknak semmi köze a Szenthagyományhoz. A Szenthagyomány része például az apostoli atyák írásai is, viszont azok nem apokrifek, Kálvin is olvasta és idézte őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!