Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hallotam, hogy a katolikus...

Hallotam, hogy a katolikus egyház a biblián kívül aján apokrif iratokat is olvasni, pl Jakab proto evangéliuma. Melyek az ajánlottak?

Figyelt kérdés

2015. júl. 14. 19:39
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Bármelyiket elolvashatod, ha tudod kellő forráskritikával kezelni és ismered a keletkezésének körülményeit.
2015. júl. 14. 21:44
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

igen, pl az ókeresztény írók második része több ilyen apokrifet gyűjt össze, a legnagyobb hatásúak benne vannak, persze ezeket is kritikus szemmel kell figyelni, nem véletlenül nem lettek a Biblia részei

ebben a könyvben van róluk rövid előszó is ami segíti a megértést :)

aztán persze adtak ki mindenféle könyveket amik tartalmaznak "hüddenagyonlelepleziabibliahazugságait" apokrif iratokat, ezek jók hisztériakeltésre, meg pénzkeresésre (a judás evangéliumát pl 5000-ért lehetm egvenni, pedig kb egy füzet...) ezeket nem érdemes komolyan venni, gyakran Jézus után akár 500 vagy 1000 évvel keletkeztek... lehet holnap én is írok egyet, valamelyik utódom gennyesre keresi majd magát a félművel hőzöngőkből

2015. júl. 14. 22:30
 3/6 anonim ***** válasza:
Az biztos, hogy apokrif iratokat a katolikus egyház nem ajánl. Azért apokrifok.
2015. júl. 15. 11:46
 4/6 Molnár Sándorné ***** válasza:

T. Kerdezo!

Az apokrif iratok nem Isten altal ihletett iratok. Maga a Szent Biblia /ami Isten altal ihletett konyv/ Mozessel kezdodik, es a Jelenesek konyvevel fejezodik be. Az utolso elo apostol, Janos irta meg a Jelenesek konyvet, es ezt i.sz.kb. 98-ban fejezte be. Tehat ami ezek utan irodott, azok mar nem Isten altal ihletettek.

Tobb az egyhaz altal "szentnek" kinevezett fopap irt bizonyos konyveket, igy pl. a Judit, a Makkabeusok, a Tobias konyvet....stb. Ezeket az egyhaz egy idoben valoban betette a Bibliaba, de aztan sok fopap ellenezes miatt kivettek. Ezek a fopapok azert elleneztek a Bibliaba valo beteteluket, mert ok is felismertek, hogy azok nem Isten altal irodott konyvek. Tehat kivettek a Bibliabol. Bar meg megtalalhatoak, de mar nem kepezik reszet a Szentirasnak. Ezekben a konyvekben vannak ugyan hasznos dolgok, de java reszuk hamis szinben tuntet fol esemenyeket. Tehat aki komolyan akarja a Szentirast megismerni, azok nem olvassak ezeket a muveket. Ha kerdesed van, szivesen valaszolok. Udv:Judit!

2015. júl. 17. 12:06
 5/6 A kérdező kommentje:
Amiről te beszélsz azaz a deoterokanonikus könyvekről,az kezdettől az Alexandria kánon szerint a legelső három összeszerkeztett Szentírásban szinte mind megtalálhatók. Én az apokrif evangéliumokat kérdeztem...
2015. júl. 18. 13:53
 6/6 szp72 ***** válasza:
45%

A katolikus egyház semmi esetre sem ajánlja úgy az apokrifeket, mint a Szentírást. Ezek egyáltalán nem egyenértékűek. Az más kérdés, hogy egyes apokrifekben is lehetnek bájos, érdekes, tanulságos történetek vagy inkább mesék, mint ahogy manapság is születnek Jézusról, Máriáról, az apostolokról különféle regények, filmek.

Valamikor én is olvastam a kis Jézus lenyűgöző csodatételeiről, de már nem tudom melyik apokrif is volt. Talán a "Gyermekség evangéliuma".

Vannak azonban eretnek, vagyis tévtanokat tartalmazó apokrifek. Végül is ezeket sem tilos olvasni, megismerhetjük belőle a korai egyház által is elítélt gnosztikus szekták eszméit.

2015. júl. 21. 16:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!