Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kedves Katolikus hívők! Hogy...

Kedves Katolikus hívők! Hogy kezelitek az ún. apokrif iratokat (amik része a katolikus Bibliának, de kihagytak a protestáns fordításokból)? Milyen jelentőségűek azok számotokra?

Figyelt kérdés
2014. ápr. 29. 20:26
 1/9 anonim ***** válasza:
Tudom, hogy a kérdés a katolikusoknak szól, de adventistaként csak annyit jeleznék, hogy azok az iratok a katolikus teológiában nem "apokrif" hanem "deuterokanonikus" könyvek néven ismertek.
2014. ápr. 29. 21:03
 2/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítő válaszodat!

Igen, én is konkrétan a "deuterokanonikus" könyvekre gondoltam, csak az az elnevezés nem jutott helyesen eszembe. :)

Tudom, az "apokrif" halmaza nagyobb, mert azok között van olyan is, amit a katolikusok sem fogadnak el...ha jól értesültem.

Engem egyértelműen az érdekel, hogy a katolikusok ugyanolyan, Istentől sugalmazott, szent iratoknak tartják a "deuterokanonikus" könyveket is?

2014. ápr. 29. 21:16
 3/9 anonim ***** válasza:
Katolikus vagyok, bár nem vagyok "jó hívő" (értsd: nem járok templomba, de erős Istenhitem azért van, végül is, egyházi gimnáziumba jártam). Én személy szerint a Bibliára nem pusztán hívőként, hanem kultúrtörténeti/irodalmi szempontból is tekintek, tehát az apokrif iratok számomra érdekesek, én kimondottan szeretem őket. Izgalmasnak tartom, hogy miért nem olvashatta őket akárki akkoriban, vajon mi lehet a sorok között, amelyet leplezni kellett?
2014. ápr. 29. 21:19
 4/9 Anxo ***** válasza:
Nem különböztetem meg őket, olyanok mint a többi. Először Károli bibliám volt, aztán mikor katolizáltam vettem észre pl a Sirák fia könyvet. Utánaolvastam, Luther miért vette ki. A jól ismert indokok mellet szerintem van egy másik is: a Sirák fia könyvben 5-10 alkalomban utalnak az ember felelősségére és a szabad akaratra. Luthert ez is zavarhatta.
2014. ápr. 29. 22:04
 5/9 A kérdező kommentje:

Kedves Anxo!

Köszönöm szépen a válaszodat!

Nagyon érdekes az számomra, ugyanis éppen a Sirák fia könyve az egyik kedvencem. Nemrég katolizáltam felnőttként.

Éppen a felelősség és a szabad akarat az a pont, ami megfogott. Ugyanis a protestánsok hajlamosak félreérteni azt, amikor a katolikusok fontosságot tulajdonítanak a tetteknek is, és a protestánsok pedig a kegyelmet teszik előtérbe.

Pedig szerintem is a tettek is fontosak (Jakab levelében hit és tettek kapcsolata). :)

2014. ápr. 29. 22:12
 6/9 anonim ***** válasza:

Ezek a könyvek is ugyanúgy sugalmazottak, mint a többi.

Csatlakozom az előttem szólóhoz, a protestánsok nem tartják annak, mert nem tudták összeegyeztetni a tanításukkal.

Amik viszont tényleg apokrifek, tehát nem kerültek be a Szentírásba, ott az a gond, hogy szemben állnak a leírtak a Szentírás egész mondanivalójával.

2014. ápr. 29. 22:38
 7/9 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Az első válaszoló vagyok. Nem szeretnék teológiai vitát folytatni a deuterokanonikus könyvekről, csak egy kis helyesbítést szeretnék, hogy mindenki tisztán lásson. A protestáns teológiában nem önmagában a protestáns tanítással, hanem a Biblia többi könyvével nem tudják összeegyeztetni azokat a könyveket. Nyilván katolikus körökben erről máshogy vélekednek, de mi így gondoljuk. Vannak még továbbá kánontörténeti érvek is, de ezekbe már tényleg nem megyek bele, mert nem szeretnék vitát.

Megjegyzem, én is olvastam azokat a könyveket, hiszen a protestáns fordítások mellett két különböző katolikus fordíású Bibliám is van.

Isten áldjon titeket!

2014. ápr. 29. 23:20
 8/9 anonim ***** válasza:

Ugyanis a protestánsok hajlamosak

félreérteni azt, amikor a katolikusok fontosságot

tulajdonítanak a tetteknek is, és a protestánsok

pedig a kegyelmet teszik előtérbe.

Pedig szerintem is a tettek is fontosak (Jakab

levelében hit és tettek kapcsolata)

A hitnek gyümölcse kell, hogy legyen és ez nem szobor előtt hajbókolást kell, hogy jelentsen. Mi a hagyomány imádatot és a totális Biblia ellenes egyházatok tanítását utasítjuk el, legalább ezzel legyél tisztába, ha már a szádra veszed a protestánsokat.

2014. ápr. 30. 03:52
 9/9 A kérdező kommentje:

8. válaszoló!

Felnőttként katolizáltam nemrég.

Előtte egész életemben protestáns voltam.

Tehát nem kevés rálátásom van a protestáns tanításokra!

Az sem véletlen, hogy miért katolizáltam, hosszabb tanulmányozás folytatásának eredményeképpen...

Az, hogy a protestánsok a Biblia többi könyvével nem tudják összeegyeztetni a deuteronikus könyveket, az annak is köszönhető, hogy a Biblia más könyveit is másképpen értelmezik! Ezt ne feledjük el, mert fontos pont.

Köszönöm az összes eddigi választ! :)

2014. ápr. 30. 09:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!