Szerintek a Szent István Társulat fordította biblia milyen fordítás?
Nagyon jó fordítás, többek közt azért is, mert felhasználja a nagy ókori fordításokat.
Az előző említette a Jeromost, feltételezem a Káldi-Neovulgatára gondolt. Hát az sem rossz, viszont ott figyelembe kell venni, hogy annál az alapszöveg a Vulgata volt, ez pedig meglátszik a végeredményen is.
Szia!
Katolikus. Emiatt alapvetően a katolikus tantételek hátterén készült. A legjobb a Károli, mert az felekezet semleges, de a RÚF 2014 is jobb, bár abban már találhatók igazitások bizonyos tanításokhoz, de legalább ez 4-5 felekezet között oszlik el...
Üdv. Péter
Péter, legyél már szíves konkrét példákat írni arra, ahol a SZIT Biblia eltér az eredeti szövegtől, és a katolikus tanításokat tolja előtérbe.
Lehetőleg olyanokat, amik nagy súlyú jelentőségük van az alapok megértésében.
Helló Péter engem is érdekelne,persze nem vitázni akkarok csak művelődni :).
Üdv.Legolas
Kedves Péter!
Engem is érdekelne, hogy a SZIT fordítása hol tér el jobban az eredetitől, mint bármelyik más, ami fordítás, azért, hogy rk. irányba részrehajló legyen?
Egyébként a Károli-fordítást a protestáns fordítások közé sorolják, tehát az sem "semleges". Ezért ne csúsztassunk, miközben részrehajlást emlegetünk más fordításokat illetően. Évekig azt olvastam protestáns körben mozogva, mielőtt katolizáltam.
Egyértelműen részrehajló fordítás pl. a Jehova Tanúinak az Új világ fordítása...
Egy Római Katolikus
Péter hozzászólásához a következőt szeretném még méghozzáfűzni röviden:
A Károli Biblia is csak protestáns szemszögből semleges. Épp azt imént olvastam egy bibliai görögben járatos katolikus szakértő véleményét, ahol bizony rámutat az eredeti szöveg alapján, hogy valószínű, Károli élt a felekezeti megfontolással, amikor fordított, ez pedig jelenti, hogy már nem semleges. Tehát erről csak ennyit.
én csípem, kb "átlagos"
a borító nagyon szép :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!