Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ezekeről mi a véleményetek?

Ezekeről mi a véleményetek?

Figyelt kérdés

- Semmilyen forrás nem bizonyítja, hogy Jézus december 25-én született volna. A Biblia szövege egy szeptemberhez közeli napot sejtet. A dátumot I. Gyula pápa tűzte ki 350 környékén, mivel ekkor állami ünnepként Mithrász születésnapját és a téli napfordulót tartották a rómaiak.

- A tízparancsolat közül a hatodik valójában nem azt mondja ki, hogy „ne ölj” noha ez a fordítás hazánkban elterjedt. A parancsolatban szereplő héber רצח kifejezés elsődleges jelentése „ne gyilkolj”. A két kifejezés értelmezése közötti eltérés jelentős. Például a (polgár)háborús védekezés, vagy állami halálbüntetés nem tartozott a gyilkosságok közé, így e parancsolat, ebben az értelmezésben nem vonatkozott ezekre az esetekre.

2021. máj. 5. 23:00
 1/6 anonim ***** válasza:
62%

Az elsővel majdnem egyetértek. Azonban ezt a tényt már sokan tudják, és maga 2. János Pál Pápa is megmondta. De ez nem sok embert érdekel. A tévedéshez annyira hozzászoktak és az életük része lett, hogy semmiért nem mondanának le róla. A szeretet ünnepeként könyvelik el, amit igazából gyakorolni kellene az év minden napján, nem ünnepelni.

A második eset pedig az Izraeliták idejére vonatkozik, a messiás megjelenéséig. Isten volt az aki meghatározta, hogy kivel és milyen módon vannak "harcban".

A keresztények életében ez változik. Jézus önfeláldozó szeretetet tanított, ami nem folyik bele a világ dolgaiba, nem része azoknak. Tehát háború esetén is semleges, semmi köze az emberi politikai ügyekhez.

Ez a nacionalista nézet nem keresztény tanítás. Semmilyen engedélyt, jóváhagyást nem ad ezekre a követőinek.

2021. máj. 6. 00:40
 2/6 anonim ***** válasza:
0%
Mind a kettő igaz. Pl a december 21-27 rengeteg pogány vallásban ünnepelték. (Azt hiszem már Nimród idejében is) Hogy azért vették át, hogy pogány népeknek könnyebben eladják a katolikus vallást, vagy azért hogy okkult ünnepet csempésszenek a kereszténységbe, ezt csak a jó Isten tudja.
2021. máj. 6. 09:12
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

"Semmilyen forrás nem bizonyítja, hogy Jézus december 25-én született volna."

Így van. De ettől még a katolikusok kinevezhetnek egy napot, hogy ha meg akarnak emlékezni Jézusról. Lényeg, h Jézust hirdetik

"A tízparancsolat közül a hatodik valójában nem azt mondja ki, hogy „ne ölj” noha ez a fordítás hazánkban elterjedt. A parancsolatban szereplő héber רצח kifejezés elsődleges jelentése „ne gyilkolj”."

Igen, tudjuk. Csak az ateisták szeretnek értetlenkedni, hogy akkor miért vágnak le haszonállatokat a keresztények

"Például a (polgár)háborús védekezés, vagy állami halálbüntetés nem tartozott a gyilkosságok közé, így e parancsolat, ebben az értelmezésben nem vonatkozott ezekre az esetekre."

Lehet, de a Biblia van tovább is. így a hívő tudja, hogy lelkiismeretből nem ölünk embert, még katonaként sem. Amúgy sincs már érvényben a tízparancsolat. Nem mózesi szövetség van, hanem krisztusi.

A halálbüntetés kérdésében is azt mondom, hogy az igaz hívő nem megy el hóhérnak, de a Biblia azt is írja, hogy a törvényeket tartsuk be. Szóval ha az állam elrendeli a halálbüntetést, tudomásul vesszük. Senkinek sem kötelező bűncselekményt elkövetni, pláne, ha tudatában van annak, hogy ki is végezhetik.

2021. máj. 6. 09:28
 4/6 Mansour ***** válasza:

Ezek tények.

Viszont a második kérdés kapcsán az 1-esnek és a 3-asnak is igaza van. Bár én annyival árnyalnám, hogy szerintem közvetlen életveszély esetén, vagy ha az ember családját, szeretteit fenyegeti ilyen veszély, nem ítélhető el akár a katonáskodás, akár ha magánemberként, védekezésből ölsz. De ez csak az egyéni véleményem.

2021. máj. 6. 10:02
 5/6 anonim ***** válasza:
91%

1. Dec. 25-én a keresztények Krisztus születését ünneplik. Senki nem tudja, hogy pontosan mikor született Krisztus. Ami nem meglepő: abban a korban az emberek sokszor a saját születésük napját sem tudták, nem volt lényeges, meg nem voltak anyakönyvek. Mindenki tisztában van azzal, hogy lehet, hogy nem ekkor született Krisztus, de mi nem magát a napot ünnepeljük, hanem a tényt. Keresztelő Szent János születésének az ünnepe is egy feltételezett napon van (június 24.) Az ünnepeknek a lényege nem egy adott dátum, hanem a tartalma, hogy ráirányítsa a figyelmünket karácsony esetében az Ige megtestesülésére.

Egyébként sem értem a kérdést: most akkor változtassa meg az Egyház a karácsony dátumát, mert néhány embernek nem tetszik...? És mire változtassa? Mert ahhoz azt sem lehet bizonyítani, hogy nem dec. 25-én született Krisztus, ugyanúgy más dátumot sem lehetne.

2. "Például a (polgár)háborús védekezés, vagy állami halálbüntetés nem tartozott a gyilkosságok közé, így e parancsolat, ebben az értelmezésben nem vonatkozott ezekre az esetekre."

Nem mernék így ilyen határozottan belemenni, hogy jogtörténetileg a mózesi törvények anno mire vonatkoztak, valószínűleg ez is változott. Viszont a keresztény morálteológia szerint igen, pl. a jogos önvédelem nem számít gyilkosságnak. Nyilván csak akkor, ha ez arányos: ha valaki nekem támad egy pattintott kőeszközzel, én meg válaszképp egy magnummal lemészárolom a családját, az nem jogos önvédelem.

Halálbüntetés: ez egy nagyon kényes és bonyolult kérdés. Az Egyház katekizmusa szerint:

"Az Egyház hagyományos tanítása - a tettes kilétének és felelősségének teljes bizonyítását föltételezve - nem zárja ki a halálbüntetéshez folyamodást olyan esetekben, amikor ez az egyetlen járható út az emberek életének hatékony megvédésére a jogtalan támadóval szemben.

Ha pedig a vérontás nélküli eszközök elegendők a támadó elleni védekezésre és a személyek biztonságának megőrzésére, a hatalom ezekre az eszközökre korlátozódjék, mert ezek jobban megfelelnek a közjó konkrét javainak és inkább összhangban állnak az emberi személy méltóságával."

Magyarul: a tényleges életfogytiglannak azért elégnek kéne lennie, hogy a társadalomra veszélyes embereket elkülönítsük a társadalomtól. Nekem személy szerint a halálbüntetéssel az a problémám, hogy nincs tévedhetetlen bíróság. Nem egyszer van, hogy évek után derül ki valakiről, hogy nem is ő volt, vagy nem vett részt a bűncselekményben olyan mértékben, ami a halálbüntetést indokolná.

2021. máj. 6. 10:40
 6/6 anonim ***** válasza:
Ja, valahogy én is így vagyok a halálbüntetéssel. Azzal egyetértek, hogy léteznek olyan mértékű bűnök, amire az erkölcsileg helyes válasz a halál. De ennek az ítéletnek a meghozatalát én csak egy feddhetetlen erkölcsű emberben látnám lehetségesnek és elfogadhatónak, de semmi esetre sem szervezném ki valami állami intézménynek, hogy azok valami paragrafusok szerint, lélektelenül hozzanak ítéletet. Így úgy vagyok halálbüntetés-párti, hogy közben nem vagyok halálbüntetés-párti.
2021. máj. 6. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!