Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Ki írta Mózes öt könyvét?

Ki írta Mózes öt könyvét?

Figyelt kérdés
Ha Mózes írta akkor miért így ír, hogy “Így szólt az Úr Mózeshez”, miért nem “Így szólt az Úr hozzám”?

2021. febr. 23. 15:42
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
A szerző nyilván szimbolikus módon érti az Úr házában lakást. De önmagában az, hogy utalást tesz a templomra, jelzi, hogy a zsoltár, vagy legalábbis ez a szakasz Dávid király után keletkezett. A feltámadásra nem gondolhatott Dávid, legalábbis a keresztény értelemben vett, végidei feltámadára biztosan nem. Az ugyanis csak később jött be a zsidó teológiájába, amiről talán Dániel könyve az első emlék.
2021. febr. 24. 08:35
 12/13 KZitus ***** válasza:
29%

#7,8,9

A Zsoltárok könyveiben többször olvashatunk utalást az Úr házára, az nem CSAK a Jeruzsálemi templomra utal, de az évszázadok óta használt sátor-templomra is.Néhány utalás:

2Sámuel 7:4–7

"Még azon az éjszakán Jehova így szólt Nátánhoz: „Menj, és mondd meg a szolgámnak, Dávidnak: »Ezt mondja Jehova: ’Te építenél nekem házat, hogy ott lakjam? Hiszen nem laktam én házban attól a naptól fogva, hogy kihoztam Izrael népét Egyiptomból, mind a mai napig, hanem sátorban és hajlékban vándoroltam. Mindaz idő alatt, amíg az izraelitákkal mentem, vajon mondtam-e egy szóval is Izrael bármelyik törzsfőjének, akit népem, Izrael terelgetésére jelöltem ki: „Miért nem építettetek nekem házat cédrusból?”’«

1Krónika 17:1,2

"Miután Dávid a házába költözött, így szólt Nátán prófétához: „Én itt cédrusból készült házban lakom, míg Jehova szövetségének ládája sátorlapok alatt van.” Nátán erre ezt mondta Dávidnak: „Tedd meg mindazt, ami a szívedben van, mert az igaz Isten veled van.”

Ami a 23-as Zsoltárt illeti, más helyeken is olvashatjuk hasomlóan:

Zsoltárok 15:1–4

"Ó, Jehova, ki lehet vendéged sátorodban? Ki lakhat szent hegyeden? Aki feddhetetlenül jár, aki igazságosan cselekszik, és szívében az igazságot szólja.

Aki nem rágalmaz nyelvével, nem tesz rosszat embertársával, és nem becsmérli a barátait. Elutasítja azt, aki megvetésre méltó, de tiszteli azokat, akik Jehovát imádják. Még akkor is megtartja az ígéretét, ha abból kára származik."

Zsoltárok 27:4

"Egyet kértem Jehovától – az a vágyam –, hogy Jehova házában lakhassak életem minden napján, hogy láthassam Jehova szépségét, és értékeléssel tekinthessek templomára."

Zsoltárok 65:4

"Boldog az, akit kiválasztasz, és közeledni engedsz, hogy udvaraidban lakjon.

Elégedettséggel tölt el minket házadnak, szent templomodnak jósága.

Zsoltárok 122:1

"Ujjongtam, amikor ezt mondták nekem: „Menjünk fel Jehova házába!”

Salamon által i. e. 1027 befejeződik a jeruzsálemi templom építése.

A Zsoltárok könyvének a megírása kb. i.e 460-ban fejeződött be

2021. febr. 24. 19:27
 13/13 anonim ***** válasza:
91%

#Kzitus

Nézzük csak meg miket írsz:

"Te építenél nekem házat, hogy ott lakjam? Hiszen nem laktam én házban attól a naptól fogva, hogy kihoztam Izrael népét Egyiptomból, mind a mai napig, hanem sátorban és hajlékban vándoroltam."

>Vagyis az Úr háza a templomot jelenti. Hiszen ha jól gondolom, ez a vers arról szól, amikor Dávid elhatározza, hogy templomot épít.

"Én itt cédrusból készült házban lakom,"

A cédrusház az Úr háza szinonímája?

A 15. zsoltárban nem az Úr házáról, hanem a szent sátorról olvasok. A 27. és a 67. zsoltár meg azt bizonyítja számomra, hogy JHVH (Úr) háza és a templom ugyanaz... A 122. zsoltár meg számomra ugyanúgy értendő, mint a 23., hogy a templomról van szó.

Ezek után nézzünk egy szakértői véleményt a 23. zsoltárról, pontosabban az említett szakaszról:

"az Úr házában: Míg ez általában a templomot jelenti, alkalmasint Izrael földjére is vonatkoztatható. lakjam: Vö. Zsolt 27,4. Az ige azt is jelentheti, hogy „visszatér”; a kettős értelem alighanem szándékos, amennyiben a fogságban lévők hazatérésének reményére utal."

Forrás itt:

[link]

Azon belül: 18zsolt.doc

Ha általában a templomot jelenti az Úr háza akkor (legalábbis a 6. verset) nem írhatta Dávid! Továbbá, nekem az jön le, hogy lehetséges, a zsoltár a babiloni fogságban nyerte el a végleges alakját. De ez az égvilágon semmit sem von le a költemény értékéből, függetlenül attól, hogy mennyi köze van Dávid királyhoz.

Írod:

"A Zsoltárok könyvének a megírása kb. i.e 460-ban fejeződött be"

Ezt még az a kissé konzervatív cikk sem mondja, ami egyébként a zsoltárok dávidi szerzőségét figyelembe veszi.

Ezt mondja:

"A Zsoltárok könyve mai formájának kialakulását és végső lezárásának idejét nem lehet biztosan megállapítani... A kánoni összeállítás tudatos szerkesztői munka eredménye, ami valószínűleg a Kr.e. 4-3 századból származik."

Forrás itt: [link]

Nekem már csak egy kérdésem lenne.

Jehova tanúi nem képzett szakemberek, de akkor milyen alapon állítják az i.e. 460-as keletkezését A zsoltárok könyvével kapcsolatban: valami kommentárra hivatkoznak, vagy ez az ő egyéni véleményük?

2021. febr. 25. 08:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!