Ki írta Mózes öt könyvét?
#7,8,9
A Zsoltárok könyveiben többször olvashatunk utalást az Úr házára, az nem CSAK a Jeruzsálemi templomra utal, de az évszázadok óta használt sátor-templomra is.Néhány utalás:
2Sámuel 7:4–7
"Még azon az éjszakán Jehova így szólt Nátánhoz: „Menj, és mondd meg a szolgámnak, Dávidnak: »Ezt mondja Jehova: ’Te építenél nekem házat, hogy ott lakjam? Hiszen nem laktam én házban attól a naptól fogva, hogy kihoztam Izrael népét Egyiptomból, mind a mai napig, hanem sátorban és hajlékban vándoroltam. Mindaz idő alatt, amíg az izraelitákkal mentem, vajon mondtam-e egy szóval is Izrael bármelyik törzsfőjének, akit népem, Izrael terelgetésére jelöltem ki: „Miért nem építettetek nekem házat cédrusból?”’«
1Krónika 17:1,2
"Miután Dávid a házába költözött, így szólt Nátán prófétához: „Én itt cédrusból készült házban lakom, míg Jehova szövetségének ládája sátorlapok alatt van.” Nátán erre ezt mondta Dávidnak: „Tedd meg mindazt, ami a szívedben van, mert az igaz Isten veled van.”
Ami a 23-as Zsoltárt illeti, más helyeken is olvashatjuk hasomlóan:
Zsoltárok 15:1–4
"Ó, Jehova, ki lehet vendéged sátorodban? Ki lakhat szent hegyeden? Aki feddhetetlenül jár, aki igazságosan cselekszik, és szívében az igazságot szólja.
Aki nem rágalmaz nyelvével, nem tesz rosszat embertársával, és nem becsmérli a barátait. Elutasítja azt, aki megvetésre méltó, de tiszteli azokat, akik Jehovát imádják. Még akkor is megtartja az ígéretét, ha abból kára származik."
Zsoltárok 27:4
"Egyet kértem Jehovától – az a vágyam –, hogy Jehova házában lakhassak életem minden napján, hogy láthassam Jehova szépségét, és értékeléssel tekinthessek templomára."
Zsoltárok 65:4
"Boldog az, akit kiválasztasz, és közeledni engedsz, hogy udvaraidban lakjon.
Elégedettséggel tölt el minket házadnak, szent templomodnak jósága.
Zsoltárok 122:1
"Ujjongtam, amikor ezt mondták nekem: „Menjünk fel Jehova házába!”
Salamon által i. e. 1027 befejeződik a jeruzsálemi templom építése.
A Zsoltárok könyvének a megírása kb. i.e 460-ban fejeződött be
#Kzitus
Nézzük csak meg miket írsz:
"Te építenél nekem házat, hogy ott lakjam? Hiszen nem laktam én házban attól a naptól fogva, hogy kihoztam Izrael népét Egyiptomból, mind a mai napig, hanem sátorban és hajlékban vándoroltam."
>Vagyis az Úr háza a templomot jelenti. Hiszen ha jól gondolom, ez a vers arról szól, amikor Dávid elhatározza, hogy templomot épít.
"Én itt cédrusból készült házban lakom,"
A cédrusház az Úr háza szinonímája?
A 15. zsoltárban nem az Úr házáról, hanem a szent sátorról olvasok. A 27. és a 67. zsoltár meg azt bizonyítja számomra, hogy JHVH (Úr) háza és a templom ugyanaz... A 122. zsoltár meg számomra ugyanúgy értendő, mint a 23., hogy a templomról van szó.
Ezek után nézzünk egy szakértői véleményt a 23. zsoltárról, pontosabban az említett szakaszról:
"az Úr házában: Míg ez általában a templomot jelenti, alkalmasint Izrael földjére is vonatkoztatható. lakjam: Vö. Zsolt 27,4. Az ige azt is jelentheti, hogy „visszatér”; a kettős értelem alighanem szándékos, amennyiben a fogságban lévők hazatérésének reményére utal."
Forrás itt:
Azon belül: 18zsolt.doc
Ha általában a templomot jelenti az Úr háza akkor (legalábbis a 6. verset) nem írhatta Dávid! Továbbá, nekem az jön le, hogy lehetséges, a zsoltár a babiloni fogságban nyerte el a végleges alakját. De ez az égvilágon semmit sem von le a költemény értékéből, függetlenül attól, hogy mennyi köze van Dávid királyhoz.
Írod:
"A Zsoltárok könyvének a megírása kb. i.e 460-ban fejeződött be"
Ezt még az a kissé konzervatív cikk sem mondja, ami egyébként a zsoltárok dávidi szerzőségét figyelembe veszi.
Ezt mondja:
"A Zsoltárok könyve mai formájának kialakulását és végső lezárásának idejét nem lehet biztosan megállapítani... A kánoni összeállítás tudatos szerkesztői munka eredménye, ami valószínűleg a Kr.e. 4-3 századból származik."
Forrás itt: [link]
Nekem már csak egy kérdésem lenne.
Jehova tanúi nem képzett szakemberek, de akkor milyen alapon állítják az i.e. 460-as keletkezését A zsoltárok könyvével kapcsolatban: valami kommentárra hivatkoznak, vagy ez az ő egyéni véleményük?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!