A katolikus egyház valóban félelmet kelt a hívőkben azzal hogy pokolra juthatnak?
Milyen sajnálatos, hogy némelyek, még most is elhiszik annak az úgy nevezett "pokolnak" a létezését, amit elkezdtek helytelenül belevenni a keresztény oktatásba, mint sok mást is.
Isten nem félelem keltés miatt mondja el a helytelenségünk következményeit. Ahogy egy szerető szülő sem rettegést akar kiváltani a gyermekből, amikor figyelmeztet a tettek utóhatásaira.
Azt szeretné, ha távol tartanánk magunkat attól ami rossz, és ne arassuk le a következményeit.
Aki fél, abban nem teljes a szeretet Isten iránt. Inkább a félelem motiválja, sem mint a szeretet. (1János 4:17, 18) . . .. 18 A szeretetben nincs félelem, ugyanis a tökéletes szeretet kiűzi a félelmet, mert a félelem akadályoz minket. Valóban, aki fél, nem lett tökéletes a szeretetben.
Az áldozat ilyen fajta bemutatása pedig nem Bibliai eredetű, de nem kívánok ennek részleteibe belemenni, mert nem ez volt a kérdés.
Az üdvösség nem fog ezen múlni, mert az elkárhozás egy tudatos döntés, a kézbe áldozás meg egy csomó körülménytől függ. Sokan nem tudják, hogy mi vele a gond, most meg nem engedik a legtöbb helyen másképp. Én sem szeretek kézbe és túlzásnak érzem, hogy most nem lehet, csak így, ettől függetlenül nagyapám gyászmiséjén mindenképp szerettem volna áldozni, ezért nagy körültekints mellett így áldoztam.
De ami a félelemkeltést illeti: a "cuki Jézus" biztos sokaknak szimpatikusabb, mint a az ítélő, de az Egyháznak az igazságot kell hirdetnie, az igazság pedig az, hogy ahogy Krisztus is tanított: pokol létezik. Az elkárhozás egy valós lehetőség halálunk után. Az ettől való félelem önmagában nem is baj. Az Istentől való teljes elszakítottság állapota a legrosszabb, ami egy emberrel történhet. A baj ott kezdődik, hogyha valaki megreked a félelem szintjén és nem képes belekapaszkodni a megváltás kegyelmébe.
"Egy katolikus csoportban arról volt szó, hogy szabad e kézben áldozni"
Már a felvetést sem értem. A covid előtt is szabad volt. Miért múlna az üdvösség tőle? Tiszta kézzel, tiszta szívvel.
"itt van a videó hogy bűn a kézben áldozás."
Nem gondolom, hogy Simon Gábort kell forrásnak elfogadnom.
"Dr. Udvardy György érsek úr Simon Gábor városlődi plébános urat, határozatával – melyben megállapítja, hogy Simon Gábor atya esetében fennáll a CIC 1364 kán. 1. §. -ban nevesített, önmagától beálló kiközösítést eredményező büntetendő cselekmény kellő valószínűsége – megelőző büntetésként, a mai napon, 2020. október 9-én, azonnali hatállyal felfüggesztette a rendi hatalomból fakadó mindennemű jogának és feladatának gyakorlása alól."
Amúgy nem azt mondja, hogy bűn, hanem, hogy fennáll a szentségtörés lehetősége. Azt viszont csak szándékosan lehet elkövetni, szándékosan méltatlan vétellel. Ezt a kézből áldozás nem meríti ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!